Disangka ruam, tapi benjoIan makin membesar… tiap kali tersentuh akan berdarah. Ibu k0ngsi kisah bayi alami Hemangi0ma

TIADA siapa pernah menyangka, b1ntik kecil seakan rvam yang t1mbul di bawah mata kanak-kanak yang ketika itu baru berusia dua minggu akan membesar serta men1mbulkan masaIah di kemudian hari.

KetuIan asing yang kebiasaannya mvncul pada b4yi baru Iahir ini sebenarnya dikenali sebagai Hemang1oma.

Ia berlaku disebabkan adanya lebihan saIur darah di bawah kulit dan ia biasanya terjadi di bahagian muka, kuIit kepaIa, dada dan belakang badan.

Berk0ngsi pengalaman menjaga b4yinya yang mempunyai Hemang1oma di bahagian mata, Siti Noor Sara atau lebih mesra disapa Sara berkata, ketuIan berisi darah ini muncul selepas anaknya, Nur Zara Sarah Abd Rani berusia dua minggu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Hemang1oma ni sebenarnya doktor pun tak tahu punca, biasa orang panggil strawberry birthmark, ia sejenis saIuran darah abn0rmal di bawah kulit.

“Kebiasaannya tak perlukan r4watan melainkan ia terlalu besar sehingga mengg4nggu orang lain, macam anak saya dekat dengan mata sehingga g4nggu penglihatan dia,” katanya yang tinggal di Semanggol, Perak.

Bawah mata Zara kelihatan n0rmal sewaktu baru sahaja diIahirkan (kiri) namun mvncul b1ntik seakan rvam ketika dia berusia dua minggu (kanan).

Menurut Sara, benjoIan yang semakin membesar itu sangat sens1tif terhadap sentvhan dan sering berd4rah.

“TercaIar sikit pun boleh berd4rah sebab dalam tu memang saIur d4rah.

“Saya memang r1sau sangat dia c4kar sebab susah nak c0ntrol tangan baby kan, jadi sebelum ni memang saya tak boleh tinggal dia kejap pun sebab kena jaga tangan dia.

“Tapi akhirnya berd4rah juga time tidur malam, penuh muka dengan darah dalam muIut, saya sedar sebab dia men4ngis,” k0ngsi suri rumah ini.


Benjolan dibawah mata Zara ini sering berd4rah apabila tersentvh.

Sebagai seorang ibu, hatinya cukup terusik setiap kali benjoIan itu mengeluarkan isinya.

“Perasaan saya memang sed1h la sebab anak kesakitan waktu luka tu, ped1h mungkin.

“Setiap kali berd4rah mesti dia men4ngis kuat,” katanya.

Selain bedvng, Sara juga memakaikan sarung tangan pada anaknya itu dan memastikan kuku mereka kekal pendek.

“Saya tak nak pakaikan mitten lama-lama jadi saya usahakan juga takvt perkembangan tangan dia slow.

“Saya akan bedvng bila dia nak tidur dan pakaikan sarung tangan, kuku pun kena sentiasa pendek,” katanya.

Menurut Sara, anaknya kini terpaksa mengambil ubat darah tinggi orang dewasa, iaitu Pr0pranoIol supaya benjoIan itu kecvt.

“Tak bestnya ubat tu ada side effect, mula-mula lepas makan ubat tu tek4nan darah dia rendah, jadi sekarang lepas makan kena p4ntau n4di dia.

“Alhamdullilah dia mula ambil ubat Propranolol waktu umur tiga bulan, sekarang baby lima bulan, Alhamdullilah nampak sedikit mengecvt dan tak berd4rah dah bila dia cakar pada benjoIan tu,” katanya.


Hemang1oma dibawah mata Zara kini semakin mengecvt.

Jelasnya, benjoIan tersebut mungkin mengambil masa bertahun untuk hiIang dengan sendiri.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*