‘Long Tiger cuba Iari ke negara jiran’ – Direm4n 4 hari, Polis turut siasat KPD, ketua polis balai isu IoIos Iokap!

JOHOR BAHRU: Pend4tang R0.hingya, ‘Long T1ger’ atau nama sebenarnya Abd Hamim Ab Hamid, 33 yang meIoloskan diri dari Iokap Mahk4mah Maj1stret Tangkak, pada 15 Disember lalu, dipercayai dalam perjalanan meIarikan diri ke negara jiran sebelum dit4han polis dalam serbvan di Jalan Kuala Ketil, Kedah, semalam.

Svspek kini dalam t4hanan rem4n selama empat hari selepas per1ntah terbabit dikeluarkan oleh Maj1stret Tangkak, Analia Kamaruddin, pagi tadi bagi membantu si4satan polis mengikut S3ksyen 223/224 K4nun Kes3ksaan.

Tiga lagi individu yang membantu svspek sepanjang tempoh dia meIoloskan diri daripada Iokap Mahk4mah maj1stret Tangkak pada 15 Disember lalu, direm4n untuk tempoh sama bagi si4satan mengikut S3ksyen 216 k4nun sama.

Mahu loIos ke negara jiran

VIDEO] Long Tiger, 3 lelaki direman empat hari - Utusan Digital LONG T1ger diiringi sekumpulan anggota polis ketika dibawa ke Mahk4mah Maj1stret Tangkak untuk direm4n selepas dicekvp polis di Kuala Ketil, Kedah. -UTUSAN/BAZLAN IBRAHIM

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay, berkata Long T1ger dikesan dibantu dua individu untuk meIarikan diri dari Johor ke Kedah.

“Hasil sias4tan, polis membuat t4ngkapan susuIan membabitkan dua lelaki berusia 36 dan 38 tahun yang dipercayai bersek0.ngkol dengan svspek, di sekitar Batu Pahat, antara jam 7.25 malam tadi hingga 3 pagi ini.

“Kedua-dua svspek itu dipercayai membantu svspek dengan mem0tong gari tangannya, selain membeli kad sim sebelum meIarikan diri ke utara.

“Polis percaya Long T1ger yang meIarikan diri ke Kedah dalam perjalanan keluar dari negara ini, sama ada ke Thailand dan Indonesia,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, di sini, hari ini.

Ayob Khan berkata, sias4tan dijalankan mengikut Sksyen 223/224 K4nun Kes3ksaan, yang jika sabit kesaIahan, boleh dihvkum penj4ra selama dua tahun atau d3nda atau kedua-duanya.

Media sebelum ini melaporkan, Lelaki Rohingya dikenali ‘Long T1ger ‘ yang berjaya dit4han semalam, didapati menyembvnyikan diri di rumah seorang p0.ndan di Jalan Kuala Ketil, dekat sini.

Ketika dit4han kira-kira jam 3 petang itu, Long T1ger dikesan sekali lagi cuba meIarikan diri dengan mem4njat bvmbung namun tergeIincir jatvh di lantai dapur rumah.

Untuk rekod, Long T1ger meIoloskan diri melalui pintu utama Mahk4mah Maj1stret Tangkak, Johor sebelum perbicaraan bermula pada 15 Disember lalu, kira-kira jam 11.55 pagi

Sejak kehiIangannya, Long T1ger menjadi bvruan polis selain peguam mewakilinya, Datuk Sharudin Ali turut menarik diri daripada mewakilinya.

Dua anggota polis turut digantvng tugas bagi membantu si4satan berhvbung ins1den berkenaan kerana disy4ki terbabit secara langsung atas kesaIahan cvai sehingga menyebabkan t4hanan itu meIarikan diri.

Long T1ger Iolos Iokap: KPD, ketua polis baIai antara disi4sat

Long Tiger cuba lari ke negara jiran' Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay

SEMENTARA itu, Polis Johor membuka kertas sias4tan tatatertib ke atas seorang Ketua Polis Daerah (KPD), ketua polis balai dan seorang pegawai berpangkat inspektor untuk si4satan meIibatkan aspek penyeIiaan membabitkan kes Long T1ger meIoloskan diri.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, kertas si4satan tatatertib itu sedang dilengkapkan sebelum dipanjangkan ke Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman untuk t1ndakan susuIan.

“Di Johor, kita beri tumpuan khusus daripada aspek kebertanggungjawaban dan penyeliaan yang sepatutnya menyelia serta memeriksa Iokap sama ada Iokap di mahk4mah atau Iokap Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) atau balai.

“Sebelum ini empat anggota iaitu seorang sarjan dan tiga koperal berusia 33 hingga 57 tahun yang bertanggungjawab di Mahk4mah Tangkak telah dit4han kerja bagi membolehkan si4satan di bawah Sksyen 223 iaitu penjawat awam yang menyebabkan kecvaian sehingga t4hanan Iari disi4sat,” katanya pada sidang akhbar di sini, hari ini.

Sementara itu, Ayob Khan berkata, seorang pegawai kanan berpangkat Senior Asisten Komisioner (SAC) di negeri itu turut disi4sat kerana disy4ki terlibat dengan pended4han maklumat suIit berkaitan kes terbabit.

“Dalam si4satan melibatkan pegawai berpangkat SAC dan seorang lagi koperal yang menyebarkan maklumat, kita juga sudah buka kertas si4satan di bawah S3ksyen 203 K4nun Kes3ksaan kerana mended4hkan maklumat suIit yang memperuntukkan penj4ra setahun atau d3nda RM1 juta.

“Ini kerana, dengan pended4han maklumat-maklumat sulit 0perasi polis sehingga tuIar di media sosial ia akan mengg4nggu 0perasi dan tindakan susuIan kita dalam kes ini atau mana-mana kes sekali pun,” katanya.

Polis menahan Long Tiger petang tadi.

Dalam perkembangan sama, seorang pemilik Facebook Jebat Derhaka yang juga bekas anggota polis berasal dari Klang, Selangor turut akan disi4sat kerana menyeb4rkan gambar 0perasi pen4ngkapan Long T1ger di Kedah, semalam.

Ayob Khan berkata, kertas si4satan terhadap lelaki berusia 47 tahun itu dibuka di bawah S3ksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Hentikan tindakan menyeb4rkan, jangan terlalu gha1rah mahu menuIarkan benda yang boleh mengg4nggu 0perasi polis, ini akan menjejaskan 0perasi susulan pihak polis,” katanya.

Long Tiger sebelum ini melarikan diri dari lokap mahkamah di Tangkak, Johor.

Sebelum ini akhbar melaporkan, lelaki Rohingya dikenali Long T1ger yang berjaya ditahan semalam didapati menyembvnyikan diri di rumah seorang lelaki yang berperwatakan perempuan di Jalan Kuala Ketil, Kedah.

Pada masa sama, tuIar gambar menunjukkan beberapa anggota polis men4han Long T1ger di sebuah rumah yang hanya berseluar pendek berwarna putih tanpa memakai baju.

 

Sumber: BH ONLINE, Utusan Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*