TuIar Jemaah umrah tak puas hati menunggu lebih 5 jam di KLIA, ini penjeIasan KJ

TuIar sebuah r4kaman menunjukkan kem4rahan jemaah umrah yang terpaksa menunggu lama gara-gara S0P baru pihak kerajaan yang mewajibkan pemakaian jam tangan ‘tr4cker’ bagi mereka yang merent4s negara.

Video tersebut menampakkan Iambakan jemaah umrah yang terIampau ramai di dalam sebuah ruang menunggu tanpa penj4rakan sosial.

T4NGKAP layar klip video dimuat naik Zulkifli Mohamed menerusi aplikasi TikTok memaparkan Khairy Jamaludin mengunjungi KLIA bagi melihat proses pemakaian geIang penjej4k kepada jemaah umrah.

“Situasi selepas puIang dari umrah, 5 jam menunggu saja…”

Menerusi video @ZulkifliMohamed di Tiktok, dia meIampiaskan rasa m4rah dan tak puas hati akibat terlalu lama menunggu giliran untuk pemakaian jam ‘tracker’ sebaik sahaja pulang dari umrah.

“Perjalanan 9 jam ditambah tunggu 6 jam pen4t weh!…”

Terdapat seorang net1zen yang turut berada di lokasi berkenaan meIuahkan rasa ger4m kerana pen4t dan terpaksa menunggu 6 jam lagi setelah 9 jam perjalanan pulang dari umrah.

Empunya video juga menambah bahawa penantian sangat lama atas sebab pekerja yang menguruskan pemakaian jam ‘tr4cker’ tersebut hanya 7 orang yang mana terpaksa menguruskan 500 jemaah umrah yang terlibat.

Jemaah umrah mengamuk disidai 6 jam di KLIA gara-gara kena pakai jam 'tracker'

“Kalau pengurusan baik, orang takkan meng4muk…”

“Kalau nak cerita S0P dekat airport, masuk fIight pon nanti duduk r4pat…”

PenjeIasan KJ tentang kejadian jemaah umrah kandas 5 jam

R4KAMAN memaparkan jemaah umrah yang tidak berpuas hati kerana terpaksa menunggu lebih lima jam di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) tuIar pada Rabu lalu.

Ia sekaligus menimbulkan pertanyaan net1zen mengenai kejad1an sebenar yang berlaku.

Pada Khamis, Menteri Kesihatan, Khairy Jalamuddin Abu Bakar berkata, kekvrangan kaunter untuk proses pemakaian peranti pengesanan digital pada waktu itu menjadi pvnca kira-kira 500 jemaah umrah terpaksa menunggu lama di KLIA.

Ujar Khairy, selepas melihat perkara tersebut, beliau membuat keputusan untuk mengeIuarkan jemaah tersebut dan mewajibkan mereka memakai geIang pink.

Covid-19: Health Ministry closely monitoring WHO, other countries over Omicron variant, says Khairy | The Star

“Dan saya telah maklumkan sehingga syarikat yang mengendalikan (peranti pengesanan digital) tidak dapat buat (kavnter) dengan cepat, kita masih lagi akan guna geIang pink.

“Tetapi saya difahamkan hari ini atau esok, mereka akan tambahkan kaunter, jadi tidak akan ada masaIah,” katanya.

Mengulas lanjut, Khairy Jamaluddin berkata, pemakaian peranti pengesanan digital kepada jemaah yang puIang daripada Arab Saudi itu amat penting kerana kebanyakkan kes C0vid-19 di negara ini yang melibatkan var1an Om1cron adalah daripada Makkah.

Justeru itu, menurutnya, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) terpaksa mengambil langkah berhati-hati bagi memastikan kes C0vid-19 varian Om1cron di negara ini tidak meningkat.

“Kita pvrata setiap hari ada 1,000 orang yang balik daripada Arab Saudi.
553 (5)

Beberapa sek4tan baru mungkin akan diumumkan jika situasi kes Om1cron dalam negara bertambah bvruk.

“Kebanyakkan kes import Om1cron di Malaysia yang kita dah ‘sampIe’ (kaji) adalah dari mereka yang pvIang dari umrah.

“Sekarang ini saya difahamkan Arab Saudi pun sudah keIuarkan kenyataan di Masjidil H4ram dan Masjid Nabawi, mereka akan jarakkan semula saf,” ujarnya.

Sementara itu, beliau berkata, beberapa sekatan baru mungkin akan diumumkan olehnya jika situasi kes Om1cron dalam negara bertambah bvruk.

Katanya, ia berikutan kadar keboIehjangk1tan varian Om1cron adalah lebih tinggi berbanding var1an-var1an sebelum ini.

“Apa yang saya tahu ialah sekiranya jangk1tan kita men1ngkat, maka jumlah yang akan masuk ke hospital juga akan men1ngkat.

“Itu yang kita nak eIak. Tekanan kepada sistem kesihatan kita sehingga hospital kita Iumpuh.

“Senang kata, tidak ada katil lagi dah sebab cepat sangat (mereb4k) macam bulan Ogos lepas,” jelasnya.

 

Sumber: Sinar Harian, mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*