1,306 Jemaah P0sitif C0vid-19, Kerajaan Gantvng Kebenaran Kerjakan Umrah Mulai…

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju memvtuskan untuk men4ngguhkan sementara kebenaran perjalanan umrah bermula 8 Januari ini.

Menurut Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, kebanyakan jemaah yang puIang daripada mengerjakan umrah telah mem0hon menjalani kuar4ntin di rumah atau tempat kediaman sepanjang tempoh tujuh hari kuar4ntin.

Namun, katanya apabila berlaku tidak kepatvhan kepada pr0sedur 0perasi standard (SOP) ditetapkan, kes-kes p0sitif C0vid-19 dalam kalangan jemaah umrah telah menyebabkan berlakunya penuIaran jangk1tan dalam kalangan ahli keluarga.

Beliau berkata, ketidakpatvhan kepada pr0sedur kuar4ntin di rumah atau tempat kediaman juga telah mended4hkan ahli keluarga serumah atau jiran tetangga dan sanak saudara yang datang menz1arah, kepada jangkitan C0vid-19.

1,306 jemaah positif covid-19

Sebanyak 1,306 kes atau 11.76 peratus daripada 11,108 jemaah umrah dikesan p0sitif C0vid-19, berdasarkan data sehingga 30 Disember lalu iaitu sejak kumpulan pertama jemaah umrah berlepas ke Tanah Suci pada 13 Oktober.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, daripada jumlah tersebut, 592 kes dikesan po0itif pada uj1an pertama semasa hari ketibaan di Malaysia dan 714 kes dikesan pada ujian kedua yang dijalankan pada hari kelima kuar4ntin.

story images

Katanya, dalam masa sama, dua lagi kes C0vid-19 disahkan var1an Om1cron semalam, menjadikan jumlah keseluruhan var1an ini adalah sebanyak 64 kes iaitu 63 melibatkan pengemb4ra dan satu kes disy4ki jangk1tan tempatan.

“Daripada 64 kes jangkitan C0vid-19 var1an Om1cron ini, sebanyak 32 kes atau 50 peratus dikesan dalam kalangan jemaah umrah. Selain itu sehingga 30 Disember, terdapat sembilan kIuster yang berlaku melibatkan jemaah umrah.

“Ia melibatkan lima kIuster dengan kes-kes 1ndeks disahkan var1an Om1cron, satu kIuster kes indeks berkemungkinan Om1cron dan sedang menunggu keputusan uj1an jvjukan penuh (WGS) serta tiga kIuster melibatkan kes-kes indeks bukan var1an Om1cron,” katanya dalam sidang akhbar di Parlimen semalam.

Dalam pada itu, beliau berkata, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) menjalankan uj1an PCR Gen0typing Assay ke atas 1,077 sampel kes p0sitif C0vid-19 dalam kalangan pengembara dari 21 sehingga 29 Disember.

“Sebanyak 966 daripadanya menunjukkan berkemungkinan var1an Om1cron dan kini menunggu keputusan WGS.

Daripada 966 sampeI tersebut, 750 atau 77.6 peratus melibatkan sampeI pengembara yang tiba dari Arab Saudi,” jelasnya.

Tanggvh sementara kebenaran umrah

1,306 Jemaah Positif COVID-19, Kerajaan Gantung Kebenaran Kerjakan Umrah Mulai ...

Jelasnya, melihat kepada situasi tersebut, satu perbincangan khas telah diadakan pada 31 Disember 2021 bersama beberapa agensi yang terlibat dalam pengurusan jemaah umrah; seperti Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC), Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR), Kementerian Pengangkutan (MOT), Majlis KeseIamatan Negara (MKN), Agensi Pengurusan Benc4na Negara (NADMA), Jabatan Im1gresen Malaysia (JIM) dan Persatuan Agensi Pelancongan Umrah dan Haji (PAPUH).

Ia seterusnya, ujar beliau disusuli dengan Mesyuarat Khas Kuartet yang dipengerusikan oleh Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, bagi membincangkan cadangan penanggvhan ibadah Umrah susuIan penuIaran Om1cron.

Tambah Khairy lagi, selanjutnya beberapa cadangan dipvtuskan iaitu menangguhkan sementara kebenaran perjalanan umrah bermula 8 Januari 2022 di mana tidak ada perjalanan mengerjakan umrah selepas 8 Januari 2022 sehingga tarikh yang dimaklumkan kelak.

Di samping itu, katanya tempahan tiket penerbangan perjalanan umrah yang baharu ditangguhkan berkuatkuasa 1 Januari 2022 selain kuar4ntin wajib di stesen kuar4ntin atau hotel yang telah dikenal pasti sebagai stesen kuar4ntin oleh pihak NADMA bagi jemaah umrah yang pulang ke Malaysia bermula 3 Januari 2022.

“Bagi jemaah yang akan berlepas ke Tanah Suci pada 1 hingga 7 Januari 2022, mereka dibenarkan untuk meneruskan perjalanan. Mereka bagaimanapun perlu menjalani kuar4ntin di stesen kuar4ntin atau hotel yang telah dikenal pasti sebagai stesen kuar4ntin oleh pihak NADMA apabila tiba di Malaysia,” katanya.

Beliau menambah, hasil mesyuarat telah di4ngkat kepada persetujuan Perdana Menteri dan kerajaan bersetuju memvtuskan untuk menanggvhkan sementara kebenaran perjalanan umrah bermula 8 Januari ini.

Keputusan itu dibuat selepas mendapat persetujuan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berdasarkan penilaian ris1ko situasi var1an Om1cron di dalam dan luar negara khususnya di Arab Saudi.

“Tempahan tiket penerbangan perjalanan umrah yang baharu ditanggvhkan berkvatkuasa hari ini (Sabtu).

“Kuar4ntin wajib di stesen kuar4ntin atau hotel yang dikenal pasti sebagai stesen kuar4ntin oleh Agensi Pengurusan Benc4na Negara (NADMA) bagi jemaah umrah yang pulang ke Malaysia bermula 3 Januari ini.

“Bagi jemaah yang akan berlepas ke Tanah Suci pada hari ini hingga 7 Januari, mereka dibenarkan untuk meneruskan perjalanan. Mereka bagaimanapun perlu menjalani ku4rantin di stesen ku4rantin atau hotel dikenal pasti Nadma apabila tiba di Malaysia,” katanya.

Jelasnya, langkah ini juga diharap dapat memberi peluang dan ruang kepada kerajaan untuk membuat perancangan serta persediaan r4pi dalam pengurusan jemaah umrah sebelum aktiviti umrah boleh dibenarkan semula.

Seterusnya, ujar Khairy bagi jemaah umrah yang akan pulang ke Malaysia, mereka perlu mematuhi perkara-perkara berikut iaitu melakukan uj1an pengesanan C0vid-19 RT-PCR dua (2) hari sebelum tarikh berlepas, melakukan uj1an RT-PCR pada hari ketibaan, menjalani per1ntah peng4wasan dan pemerhatian selama tujuh hari di stesen kuar4ntin dan sekiranya bergejaIa, lakukan uj1an pengesanan C0vid-19 menggunakan ujian kendiri RTK Ag, melakukan uj1an RT-PCR pada hari kelima dan jemaah umrah hanya akan diberi peIepasan dari per1ntah pengawasan dan pemantauan pada hari kelapan, sekiranya tiada pelanjutan kuar4ntin dan keputusan uj1an RT-PCR pada hari kelima adalah negatif C0vid-19.

Justeru, ujarnya Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin menasihatkan semua jemaah yang baru pulang dari Tanah Suci dan sedang menjalani kuar4ntin di rumah atau kediaman, supaya mematuhi S0P dan tatacara kuar4ntin yang ditetapkan termasuk tempat dan tempoh kuar4ntin.

“Individu yang dikuar4ntin tidak dibenarkan menerima kvnjungan daripada ahli keluarga, sahabat handai dan jiran tetangga semasa dalam tempoh kuar4ntin bagi mengelakkan penuIaran jangkitan C0vid-19 kepada ahli keluarga, dan seterusnya kepada k0muniti,” katanya.

Tambahnya, kegagaIan untuk mematuhi arahan yang dikeluarkan oleh Pegawai Diberi Kuasa di bawah seksyen 3 Akta Penceg4han dan PengawaIan Penyak1t Berjangk1t 1988 [Akta 342] boleh dikenakan t1ndakan perundangan di bawah akta yang sama.

Beliau juga mengingatkan orang ramai agar sentiasa mengamalkan n0rma baharu dan mematuhi S0P yang telah ditetapkan.

“KKM juga menyarankan kepada individu yang layak menerima vaks1n C0vid-19 supaya mendapatkan d0s penggalak bagi mencapai tahap perIindungan yang 0ptimum serta mengelakkan gejaIa jangk1tan C0vid-19 yang tervk serta k0.mplikasinya,” ujarnya lagi.

 

Sumber: Utusan Online, Harian Metro, Gempak, Harakah

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*