Warganet ‘Marah’ Dengar Kena Ambil D0s PenggaIak Keempat, Khairy Jawab Satu Persatu

SHAH ALAM – Pemberian vaks1n C0vid-19 lebih daripada satu d0s penggaIak akan dilaksanakan berdasarkan kaj1an dan resp0ns (ev1dence-based).

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, buat masa ini, hanya satu d0s penggaIak yang diperlukan untuk meningkatkan ket4hanan penerima terhadap w4bak C0vid-19.

“Lebih dari itu, kita kaji dari masa ke masa bila data sa1ntifik baharu muncul. Penting resp0n kita ikut data yang baharu. Ini yang dimaksud resp0n yang ‘ev1dence-based’,” ciapnya di Twitter pada Ahad sebagai menjawab pertikaian seorang pengguna terhadap kaj1an Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk memberikan sunt1kan d0s keempat.

Pada Sabtu, Khairy memaklumkan, kumpulan teknikal KKM memaklumkan mereka sedang mengkaji keperluan memberikan sunt1kan d0s penggaIak keempat, susuIan anc4man penuIaran jangk1tan Om1cron.

Khairy berkata, pihaknya mengambil maklum berhubung kaj1an yang mendapati pemberian d0s penggaIak Pfizer kepada penerima sunt1kan pr1mer jenis Sinovac tidak cukup bagi membendvng jangk1tan var1an Om1cron.

Tambah beliau, vaks1n C0vid-19 telah dibangunkan sebelum kewujudan varian DeIta atau Om1cron.

“SARS-CoV2 adalah noveI Cor0.navirus yakni v1rus baharu yang pasti akan melaIui mvtasi.

“Apabila kita lebih tahu kesan mvtasi, resp0n kita perlu juga berubah. Di sesetengah negara fIu jab diambil setiap tahun,” kata beliau.

KKM kaji keperluan dos penggalak keempat

Gelombang Omicron mungkin akan mula di Malaysia - Kosmo Digital

Mengulas lanjut, Khairy Jamaluddin menjelaskan pihaknya mengambil maklum berhvbung kaj1an yang mendapati pemberian d0s penggaIak Pfizer kepada penerima sunt1kan primer jenis Sinovac adalah tidak mencukupi bagi membendvng jangk1tan Om1cron.

Sehubungan itu, katanya, kumpulan teknikal kementerian akan mengemukakan sy0r berkaitan kepada Badan Bert1ndak Imun1sasi C0vid-19 (CITF) selepas kajian berkenaan dimuktamadkan.

“Kita sudah menerima berita itu, justeru kumpulan tekn1kal sedang kaji dan selepas maklumat diperoleh, mereka akan buat sy0r kepada CITF seperti biasa.

“Sama ada mereka yang terima Sinovac-Sinovac (sunt1kan primer dua d0s) dan (d0s penggaIak) Pfizer mesti dilengkapi satu lagi d0s.

“Tetapi terlalu awal untuk buat kesimpuIan ini,” katanya kepada sidang media di Parlimen, di sini, hari ini.

Gabvngan Sinovac dan d0s penggaIak Pfizer kvrang berkesan Iawan Om1cron

Sementara itu, menurut Reuters kumpulan penyelidik mendapati gabvngan dua d0s vaksin Sinovac dengan d0s penggaIak vaks1n Pfizer kurang berkesan menceg4h jangk1tan var1an C0vid-19 Om1cron.

Jelas pakar, gabvngan dua vaks1n tersebut menghasilkan t1ndak baIas imun yang lebih rendah terhadap var1an Om1cron berbanding stra1n v1rus lain termasuk DeIta.

Lapor Reuters, kaj1an tersebut dilakukan oleh kumpulan penyelidik Yale University, Kementerian Kesihatan Republik Dominika dan badan berkaitan.

Menerusi laporan yang ditulis oleh penyeIidik tersebut, gabvngan vaks1n itu menghasilkan tindak baIas ant1bodi mirip dua d0s vaks1n mRNA.

Tahap antib0di terhadap Om1cron adalah enam kali ganda lebih rendah berbanding var1an pertama.

Selain itu, ant1bodi yang dibentvk juga adalah dua kali ganda lebih rendah jika dibandingkan dengan var1an DeIta.

PerIahankan Om1cron, eIak sistem kesihatan Iumpuh – Khairy

Kerajaan bertvngkus-Iumus memperlahankan penuIaran geIombang Om1cron bagi menangani ris1ko sistem kesihatan awam menjadi Iumpuh.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, ketika menegaskan perkara itu berkata geIombang var1an memb1mbangkan (V0C) seperti diisyt1harkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) itu berkemungkinan besar akan mula di Malaysia.

Sehubungan itu, katanya, Malaysia meletakkan sand4ran kepada beberapa ‘per1sai’ ampvh seperti memperluaskan liputan d0s penggaIak, pemakaian peIitup muka dan sistem pengudaraan yang baik sebagai antara langkah memperIahankan penuIaran Om1cron.

“TRIIS (uji, lapor, pengas1ngan, maklumkan, dapatkan), MySJ Trace dan kawalan pintu masuk antarabangsa juga antara langkah yang diambil kerajaan.

“Ada yang rvjuk data kesan Om1cron tidak setervk DeIta. Nampak begitu. Tetapi kebolehjangk1itan Om1cron melebihi DeIta.

“Jika den0.minator (penyebut angka) kes lebih besar, sudah pasti kemasukan hospital dan unit r4watan rapi (ICU) meningkat.

“Kementerian Kesihatan mahu elak sistem kesihatan awam Iumpuh menerusi strategi memperIahankan (geIombang) Omi1ron,” katanya menerusi kenyataan di Twitter, hari ini.

Om1cron yang berasal dari Afrika Selatan dan dilaporkan kepada WHO pada 24 November tahun lalu kini dikesan di sekurang-kurangnya tujuh negeri di Malaysia, iaitu Selangor, Kedah, Pulau Pinang, Johor, Pahang, Sarawak dan Sabah.

Hasil saringan dan pengesahan lanjut menerusi uj1an jvjukan penuh (WGS), Malaysia setakat semalam merekodkan 64 kes Om1cron serta lima kIuster membabitkan var1an berkenaan, selain 35 k0ntak rapat di 12 daerah.

 

Sumber: Sinar Harian, Utusan Online, BH Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*