“Kalau Setiap Benc4na Nak KeIuarkan KWSP, Sampai Tua Tak Capai Matlamatnya”- Menteri Kewangan

Sebelum ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memberitahu ketika ini kerajaan tidak mempunyai sebarang hasrat untuk meluluskan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berjumlah RM10,000 biarpun ramai kini terjej4s dengan benc4na banj1r.

Sehubungan dengan itu, Menteri Kewangan iaitu Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata KWSP tidak sepatutnya dilihat sebagai jalan penyeIesaian sesuatu c4baran.

“Kumpulan Wang Simpanan Pekerjaan (KWSP) tidak patut dilihat sebagai penyeIesaian sesuatu c4baran.”

Tambahnya lagi dalam sesi temubual bersama Astro Awani, tiga program pengeIuaran seperti i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra sebelum ini hanya sebagai langkah jangka pendek serta sementara sahaja akibat p4ndemik C0vid-19 yang berlaku di negara.

tiada pengeluaran KWSP

Kalau untuk setiap benc4na ni kita nak keluarkan simpanan KWSP, sampai bila-bila pun simpanan hari tua ni tak tercapai matlamatnya.

“Kita tidak boleh membenarkan pengeIuaran simpanan KWSP untuk semua benc4na. Hampir tiap tahun negara diIanda banj1r.

“Mungkin akan ada benc4na lain seperti tanah rvntuh, keb4karan dan sebagainya. Kalau untuk setiap benc4na ni kita nak keIuarkan simpanan KWSP, sampai bila-bila pun simpanan hari tua ni tak tercapai matlamatnya,” katanya dalam satu r4kaman video, pada Ahad.

Mengulas lanjut, Tengku Zafrul berkata setakat hari ini, melalui tiga kemudahan itu, setiap ahli KWSP telah dibenarkan untuk mengeIuarkan sehingga RM71,000.

Tambahnya, ia bukanlah satu amaun yang kecil memandangkan jumlah keseluruhan yang telah dikeluarkan adalah RM101 bilion.

Bagaimanapun, ujarnya terdapat tokoh-tokoh politik yang menvntut lebih banyak pengeIuaran KWSP kerana pada mereka ia adalah m0dal politik mudah.

“Tetapi tvntutan ini tidak dibuat dengan sikap bertanggungjawab dan dibuat secara meIulu tanpa anaIisis dan perkiraan r4pi.

“Hakikatnya, hampir 50 peratus atau lebih kurang enam juta pencarvm mempunyai baki carvman kurang daripada RM10,000. Pendek kata, golongan ini tidak akan mendapat faedah pun jika pengeIuaran tambahan i-Citra RM10,000 dibenarkan.

“Malah, 74 peratus pencarvm daripada golongan ini adalah bumiputera. Lebih memb1mbangkan lagi, 79 peratus daripada golongan yang mempunyai simpanan kvrang dari RM1,000 juga adalah bumiputera,” katanya.

Belajar Dari Bencana Banjir Kaum Saba - Islampos

Mengambil contoh kejadian banj1r pada 2014, Tengku Zafrul berkata hampir 300,000 isi rumah terpaksa dip1ndahkan, dan ramai yang kehiIangan harta benda.

Namun, kerajaan ketika itu tidak pernah membenarkan sebarang pengeIuaran KWSP waIau satu sen pun, tambahnya.

Banjir Di Kelantan - Foto | mStar

Bagi membantu m4ngsa benc4na termasuk banj1r yang berlaku baru-baru ini pula, Tengku Zafrul berkata, secara keseluruhannya banyak bantuan dihuIurkan kerajaan bagi membantu rakyat.

BERITA] 25/12/14 : Banjir Di Kuala Krai.. MasyaAllah! | BLOG KHALIFAH SIBER

Ia antaranya termasuk menyaIurkan Bantuan Wang Ihsan yang ditingkatkan ke RM1,000; bantuan untuk membeli perkakas elektrik; bantuan untuk membaiki kenderaan; d1skaun sehingga 50 peratus ke atas alat-alat ganti kereta; pembiayaan dengan kadar sifar peratus serta m0.ratorium selama enam bulan.

Sehubungan itu, Tengku Zafrul memberi keyakinan bahawa dalam menggvbal dasar, kerajaan perlu bertanggvngjawab dalam memastikan kebajikan bukan sahaja jangka pendek tetapi juga kesejahteraan jangka panjang rakyat.

Isu i-Citra dib1mbangi menjadi ‘peIuru’ sab0taj PM

EPF withdrawals for those aged 50, 55 and 60, i-Akaun activation to resume Wednesday | Malaysia | Malay Mail

Isu pengeluaran i-Citra Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dib1mbangi menjadi ‘peIuru’ untuk mensab0taj kedudukan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri dan Naib Presiden UMNO.

Pengarah Komunikasi Pemuda UMNO Malaysia, Syed Mohd Johan Rizal Syed Unan Mashri berkata, tvntutan pengeluaran i-Citra telah lama disuarakan rakyat dan mus1bah banj1r besar di beberapa negeri menjadikan isu tersebut lebih reIevan.

Menurutnya, Ismail Sabri sepatutnya lebih mempercayai suara rakyat bagaimana mereka mahu membeIanjakan simpanan KWSP dengan meIuluskan tvntutan terbabit atau terus berd1am diri sehingga men1mbulkan pers3psi neg4tif.

“Saya percaya sekiranya tvntutan tersebut tidak diendahkan, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) akan terus dilihat boleh melaksanakan dasar, manakala Perdana Menteri dari UMNO pula dianggap tidak berkebolehan untuk melaksanakannya, walaupun sebenarnya beliau boleh melakukannya,” katanya kepada Sinar Harian pada Ahad.

Syed Mohd Johan Rizal berkata, difahamkan cadangan berkenaan telah dibawa ke pengetahuan jemaah menteri oleh Ismail Sabri, namun ditoIak oleh Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, bersama beberapa menteri dari Bersatu termasuk menteri UMNO yang ‘mesra Bersatu’.

“Secara tidak langsung, Bersatu dilihat berjaya mensab0taj kedudukan Ismail Sabri sebagai ketua kerajaan dan Naib Presiden UMNO. Ramai menyifatkan Perdana Menteri mengikut teIunjuk parti Bersatu apabila beliau tidak meIuluskan cadangan ini.

“Malah dalam diam, Bersatu seolah menggunakan peluang ini untuk menghent4m Ismail Sabri dan UMNO. Pada masa sama, mereka cuba menaikkan imej Tan Sri Muhyiddin Yassin k0nonnya ber4ni arahkan KWSP membuat beberapa pengeluaran KWSP sebelum ini,” ulasnya.

Menurutnya lagi, gesaan Pemuda UMNO ini dibuat berteraskan denyvt nadi rakyat selain kom1tmen parti itu terhadap rakyat yang masih terjejas kehidupan mereka, selaras dengan keputusan Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi UMNO pada 27 Ogos lalu.

“Des4kan ini bukan berm0tifkan poIitik p0pulis, jauh sekali bersifat menghasvt seperti did4kwa pihak tertentu.

“Kami menyambut baik pengumuman Ismail Sabri yang menyaIurkan pelbagai bantuan untuk m4ngsa banj1r di seluruh negara. Namun, tidak dapat din4fikan cadangan pengeIuaran i-Citra RM10,000 masih hangat diperkatakan rakyat sehingga hari ini,” katanya.

Bantuan Banjir Keluarga Malaysia RM10,000

Syed Mohd Johan Rizal berkata, permintaan tersebut bukan hanya disuarakan oleh m4ngsa banj1r, bahkan ditvntut ramai pihak yang terkesan kehidupan mereka, iaitu sebelum kejadian banj1r lagi.

“Des4kan ini berkait rapat dengan kesan akibat p4ndemik C0vid-19 dan Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berpanjangan, mengakibatkan ramai hiIang pvnca pendapatan, dibeIenggu hutang dan k0mitmen tertvnggak.

“Pada pandangan saya, menaikkan jumlah pengeluaran i-Citra sebanyak RM10,000 memberikan kesan yang kecil jika dibandingkan dengan pengeluaran i-Sinar yang mencec4h maksima RM60,000,” katanya.

Sebelum ini, Pemuda UMNO terus menggesa Ismail Sabri mempert1mbangkan semula kebenaran untuk mengeluarkan RM10,000 secara ‘one-off’ menerusi i-Citra KWSP dan mendengar r1ntihan rakyat yang terdes4k mahu meneruskan keIangsungan hidup.

Namun pada Ahad lalu, Ismail Sabri memaklumkan, kerajaan tidak berhasrat meIuluskan pengeIuaran wang KWSP berjumlah RM10,000 biarpun ada permintaan agar ia dipert1mbangkan bagi tujuan meringankan beb4n m4ngsa banj1r yang terjej4s.

Kerajaan telah mempervntukkan dana serta mengumumkan bantuan yang mencvkupi bagi membantu m4ngsa banj1r yang terjej4s di seluruh negara.

i-Citra: Saya tidak terkesan dengan mak1an, h1naan di media s0sial – PM

Wibawa politik Ismail Sabri kuyup dek banjir? | Free Malaysia Today (FMT)

DALAM pada itu, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, beliau tidak akan terkesan dengan kr1tikan dan h1naan tentang isu pengeIuaran kali terakhir wang dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) i-Citra yang dibuat di media sosial.

Perdana Menteri berkata, f0kusnya yang lebih utama ketika ini adalah terus bekerja menjaga kepentingan rakyat.

“Yang tidak berpuas hati akan terus tidak berpuas hati. Yang mem4ki hamvn akan terus membuat kerja mereka. 

“Saya kerja saya menjaga kepentingan rakyat dan tugas orang untuk mem4ki dan mengh1na melalui media sosial (berhubung i-Citra) itu tugasnya. 

“Saya tidak terkesan, yang hendak hent4m terserah kepada mereka. Ia tidak menyek4t tugas saya untuk terus bertugas demi kepentingan rakyat,” katanya dalam sidang akhbar selepas menyempurnakan Misi Bantuan Keluarga Malaysia bagi mangsa banj1r Parlimen Temerloh di Dewan Majlis Perbandaran Temerloh Dataran Bahaman di Lanchang,.

Beliau dilaporkan berkata, kerajaan sedar kehidupan m4ngsa-m4ngsa banj1r pada beberapa bulan mendatang adalah amat menc4bar dan memerlukan s0kongan semua untuk bangk1t semula membina kehidupan.

Lantaran itu, Perdana Menteri berkata, kerajaan komited memastikan bantuan-bantuan yang bakal disaIurkan ditambah baik supaya lebih menyeluruh dan dapat segera disampaikan kepada mereka memerlukan.

Kata Ismail Sabri, keseluruhan pemberian tunai kepada m4ngsa banjir mencecah RM10,000 bagi setiap Ketua Isi Rumah (KIR) dan ia merupakan usaha kerajaan untuk mengurangkan beb4nan rakyat tanpa perlu mengeluarkan wang KWSP.

Perdana Menteri berkata, dengan usaha tersebut, pencarvm boleh mengekalkan simpanan mereka dan menikmati div1den tahunan sekitar lima peratus sekali gus mereka  boleh merancang masa depan selepas bersara.

 

Sumber: Astro Awani, Sinar Harian, Utusan Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*