Selepas Pak Azad Sindir GeIang Tercabvt Sendiri Tak Sampai 24 Jam Pakai, Ini Yang Terjadi Selepas Itu…

SHAH ALAM – GeIang peng4wasan pengesan digital, per4nti e-Bracelet RFID (e-Bracelet) yang digunakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi mem4ntau pergerakan individu yang baru pulang dari luar negara did4kwa tidak berkuaIiti.

Pelakon dan peIawak, Azad Jasmin John Louis Jeffri atau lebih dikenali sebagai Pak Azad mempers0alkan kualiti alat per4nti pengesan yang baharu saja dipakai olehnya kurang dari 24 jam.

Difahamkan, Azad bersama isterinya yang juga merupakan seorang pelakon iaitu Syazira Shuhaimi kini sedang menjalani kuar4ntin kerana baru pulang dari Mekah dan memerlukan mereka untuk memakai alat per4nti pengesan itu sehingga tempoh yang ditetapkan.

Menerusi perk0ngsian video di Insta Storynya semalam, Azad memberitahu walaupun baru sehari memakai alat itu tetapi ianya sudah tercabvt secara tiba-tiba.

“YB Khairy Beli AIat Per4nti Ni Dekat Shopee Ke?”

Pak Azad persoal kualiti alat peranti pengesan

Di dalam video pendek itu, pelakon tersebut turut menyeru Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin menyeIesaikan masaIah yang dihadapi dengan segera.

Assalamuaikum YB Khairy Jamaluddin, ‘idea’ bagus tapi yang tak bagus, kenapa tercabvt ni? beli dekat Shopee ke?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pak Azad™️ (@azadsyaziraroses)

“Saya dan isteri diberi satu m0dem dan geIang selepas pulang daripada umr4h, namun ketika saya dvduk berehat geIang itu secara tiba-tiba tercabvt.

“Saya peIik melihat geIang yang digunakan untuk mem4ntau pergerakan ini boleh tercabvt sebegitu saja.

“Jadi b4yangkan kalau daripada 10,000 orang yang guna dan 10 peratus tidak bertanggvngjawab, mereka letak geIang ini di rumah atau gantvng pada Ieher kucing dan biarkan ia bergerak di rumah dan mereka keIuar, jika ini berlaku pastinya memb4hayakan orang lain,” katanya.

Tambahnya lagi, mereka bernasib baik dirinya adalah seorang seIebriti, jadi jikalau keluar sesuka hati, orang akan mengenalinya tetapi jika seseorang itu hanyalah rakyat biasa, masalah ini amatlah berb4haya.

Azad tidak lupa juga untuk menyarankan pihak kerajaan untuk menggunakan alat peranti pengesan yang lebih berkualiti supaya ia dapat diguna dengan lebih baik.

Terdahulu, Pak Azad dalam video pendek berdurasi 45 saat yang dimuat naik di Instagramnya mend4kwa, geIang bagi mem4ntau pergerakan individu yang menjalani kuar4ntin di rumah yang dipakainya tercabvt dalam tempoh 24 jam.

Mengulas lanjut, beliau berkata, sehingga kini dia sudah menerima 10 mesej langsung (DM) di Instagram yang mend4kwa mengalami perkara sama terjadi sepertinya.

“Bukan hanya setakat tercabvt, malah ada yang memberitahu Iampu pada geIang tersebut juga terp4dam selepas beberapa hari dip4kai,” ujarnya.

Terkini, Pak Azad dah pakai per4nti e-Bracelet RFID yang baru

Dalam perkembangan terkini, menyorot ke ruangan Insta Story Pak Azad, kelihatan video memaparkan Pak Azad telah memakai per4nti e-BraceIet RFID yang baru dipasang oleh pihak bertanggungjawab.

Perbualan Whatsapp juga dikongsi Pak Azad di Insta Story milik beliau.

Individu pulang tunai umr4h wajib pakai per4nti pengesanan digital

TERDAHULU, Kerajaan mengumumkan individu yang menjalani tempoh kuar4ntin wajib selama tujuh hari selepas pulang daripada menunaikan umrah akan diwajibkan memakai per4nti pengesanan digital mulai minggu depan, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Bercakap pada sidang media mengenai perkembangan C0vid-19 lalu, Khairy berkata peIaksanaan itu dibuat berikutan terdapat 30 daripada 49 kes baharu var1an Om1cron di Malaysia yang dikesan antara 23 dan 24 Dis merupakan kes import dari Arab Saudi.

“Kesemua mereka tiba dari Arab Saudi bermula 13 hingga 17 Dis lepas. Kami dapati sebahagian besar daripada mereka tidak patvh ar4han pengas1ngan dengan ahli keluarga, mereka berjumpa sesama mereka (ahli keluarga) malah menerima tetamu.

“Mungkin tetamu atau ahli keluarga datang berz1arah untuk bersaIam ambil berkat tetapi salam ambil ‘Om1cron’,” katanya.

Khairy berkata kegagaIan mematvhi ar4han kvarantin berp0tensi mengakibatkan peningkatan penuIaran jangk1tan var1an Om1cron dalam negara ini.

“Saya harap perkara ini (arahan kuar4ntin) dipatvhi. Ini adalah ser1us. Kami bagi kemudahan untuk jalani kuar4ntin di rumah untuk jimatkan kos, tidak perlu tinggal di hotel. Jadi kena patvh,” katanya.

Beliau berkata sehingga kini terdapat 62 kes var1an Om1cron direk0dkan di negara ini yang terdiri daripada 61 kes import dan satu kes dipercayai kes tempatan.

Susulan situasi tersebut, Khairy berkata Malaysia akan memasukkan Arab Saudi ke dalam senarai negara ber1siko tinggi bersama sembilan negara lain iaitu United Kingdom, Amerika Syarikat, Denmark, Australia, Perancis, Norway, Kanada, India dan Nigeria.

Memperincikan mengenai perkara itu, Khairy berkata kerajaan amat menggalakkan mana-mana individu yang berhasrat untuk melakukan perjalanan ke luar negara untuk mendapatkan sunt1kan d0s penggaIak C0vid-19.

Sumber: Instagram, Sinar Harian, Ohmedia, BERNAMA

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*