“Kalau tiada fitn4h, mungkin arw4h dapat diseIamatkan..”- Adik pemandu lori akhirnya buka muIut, terkiIan abang difitn4h

Adik kepada pemandu lori, Ahmad Sukri Abd Samad iaitu Mohd Azmi berk0ngsi cerita berhvbung kejadian menimpa abangnya yang m4ut akibat ser4ngan jantvng di H0spital Sungai Buloh, kelmarin.

“Jika f1tnah itu tiada, mungkin abang boleh dihantar lebih awal ke h0spital dan mungkin berjaya menyeIamatkan ny4wanya,” kata Mohd Azmi Abd Samad, adik kepada Ahmad Sukri Abd Samad.

Ahmad Sukri, 49, yang juga pemandu lori disahkan mninggal dunia akibat ser4ngan jantvng di H0spital Sungai Buloh selepas terbabit dalam kemaIangan membabitkan lori dip4ndunya dengan tiga kereta di Jalan BRP 8/2 Sungai Buloh pada Isnin lalu.

Mohd Azmi, 37, berkata, dia dimaklumkan mengenai kemaIangan menimpa abangnya itu kira-kira jam 12 tengah hari, Isnin sebelum bergeg4s ke h0spital berkenaan.

 

“Ketika berada di h0spital, saya ada dimaklumkan oleh kakak, Rosilawati Abd Samad, 47, bahawa ada video abang ketika kemaIangan tetapi individu yang mer4kam video berkenaan memberi pelbagai aIasan untuk tidak menvnjukkannya kepada kami.

“Bagaimanapun, ada rakan sekerja arw4h memaklumkan video berkenaan tuIar pagi semalam dan hanya ketika itu saya melihat isi kandvngan video terbabit termasuk d4kwaan individu yang mend4kwa abang mem4ndu dalam keadaan mabvk.

Dia berkata, dia amat sed1h dan terkiIan dengan t1ndakan individu terbabit yang menyebar f1tnah yang menjatvhkan marvah abangnya.

Kredit foto; Harian Metro

Menurut Mohd Azmi, kakaknya memaklumkan terdapat beberapa orang awam mahu membantu arw4h ketika kejadian namun mereka ‘berubah fikiran’  selepas mendengar f1tnah daripada si per4kam.

“Selepas video itu tuIar, saya ada membaca k0men di media sosial mengenai ins1den itu selepas pvnca kemaIangan terbabit dijelaskan dan boleh dikatakan kebanyakannya (k0men) mend0akan arw4h abang, namun ada juga komen yang menyaIahkan dia.

“Ada komen yang mengec4m arw4h dengan menyatakan jika sudah tahu sak1t jantvng sepatutnya dia berhenti di tepi jalan kerana tindakannya boleh meragvt lima ny4wa yang lagi penting dari hanya ny4wa dia seorang.

“Saya yakin jika abang boleh t4han sak1t, pasti dia akan berbuat demikian tetapi siapa yang tahu der1ta kesak1tan dilaluinya ketika itu,” katanya.

Selain itu, dia dan ahli keluarga juga sudah berbincang bagi membuat laporan polis berhubung individu memf1tnah abangnya termasuk penyeb4r video agar boleh dijadikan pengajaran.

“Pada mulanya kami tidak berhasrat untuk mengambil apa-apa t1ndakan namun selepas membaca komen-komen sedemikian, saya rasa kami perlu bert1ndak,” ujarnya.

“Disebabkan itu, kami mahu membuat laporan polis berhvbung perkara terbabit bukan kerana niat kami untuk menghvkum mereka tetapi sebaliknya mahu ia dijadikan pengajaran kepada semua orang,” katanya.

Bercerita mengenai abangnya, Mohd Azmi berkata arw4h masih bujang dan membantu menyara kakak serta empat anaknya dari segi kewangan selepas kem4tian abang ipar sejak lima tahun lalu.

“Malah, abang ada membantu menyara kakak serta empat anaknya dari segi kewangan selepas kemat1an abang ipar pada 2017.

“KehiIangan dia amat besar 1mpaknya bagi keluarga kami kerana kebaikannya,” katanya.

Allahyrham yang berusia 49 tahun dikebvmikan di Tanah Perkvburan Islam Al-Muktafi Billah Shah, Dungun, Terengganu, petang semalam.

Terdahulu, tuIar satu video dipercayai dir4kam oleh seorang wanita dengan memaklumkan Ahmad Sukri mem4ndu dalam keadaan mabvk sedangkan arw4h sedang per1t men4han kesak1tan.

Pasangan Suami Isteri N4fi Tvduhan R4kam Pemandu Lori Sak1t Jantvng

SEMALAM, tuIar video menunjukkan satu kemaIangan melibatkan sebuah lori yang hiIang kawaIan dan meIanggar beberapa buah kenderaan lain. Kejadian itu dir4kam seorang wanita yang kemudian mend4kwa pemandu lori sedang mabvk.

Tvduhan wanita yang mer4kam itu bagaimanapun siIap kerana pemandu lori terbabit sebenarnya diser4ng sak1t jantvng dan difahamkan telah mninggal dunia. Berikut adalah kenyataan dari pihak polis.

Nafi r4kam dan hanya berk0ngsi video

Akibat dari video yang terseb4r itu, net1zen mula mencari pemilik video terbabit dan menjumpai satu akaun TikTok yang mula berk0ngsi video kejadian berkenaan. Orang ramai berasa ger4m dengan per4kam terbabit kerana telah membuat f1tnah terhadap pemandu lori yang sedang n4zak.

Akhirnya pemilik akaun TikTok itu sudah dijumpai dan orang ramai mula mengec4m t1ndakan mereka.

Disebabkan itu, pemilik akaun @mubarakkhan1535 telah tampil men4fikan d4kwaan bahawa mereka adalah per4kam video terbabit. Pasangan suami isteri itu memaklumkan mereka hanya berk0ngsi semula video kemaIangan dari group WhatsApp.

 

@mubarakkhan1535tolong tonton video sampai habis Dan meminta maaf sekali lagi♬ bunyi asal – mubarakkhan1535

Tidak tahu siapa per4kam asal

Mereka turut memaklumkan tidak mengeahui sama sekali siapa per4kam asal yang meIontarkan f1tnah ke atas pemandu lori. B1mbang dengan saIah faham yang terseb4r, mereka kemudian membuat laporan polis bagi memastikan keseIamatan mereka terjamin.

@mubarakkhan1535Assalamualaikum ni polis reportnya

Pasangan itu bagaimanapun turut mem0hon maaf kepada rakyat Malaysia atas apa yang berlaku. Ini kerana mereka telah berk0ngsi sesuatu yang tidak pasti. Berhati-hatilah dalam berk0ngsi apa sahaja maklumat di sosial media.

 

Sumber: Harian Metro (Nurul Hidayah Bahaudin), Ohmedia, Facebook

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*