Terbaru! Hvkuman berat menanti jika buat aksi Iucah, jeIik di media sosial – Polis

PENGGUNA media sosial yang gha1.rah men4yangkan “aset” atau melakukan perbuatan tidak sen0.noh demi mengumpul v1ews serta menjana pendapatan melalui media sosial, boleh dikenakan hvkuman penj4ra sehingga tiga tahun.

Pengenalan beberapa fungsi baharu di media sosial membuka peluang kepada orang ramai untuk menjana pendapatan melalui pemberian hadiah dari penonton, yang kemudiannya boleh ditvkarkan kepada wang ringgit.

Fungsi ini bagaimanapun “mengaIakkan” sesetengah individu untuk tampil lebih gha1.rah demi untuk meraih lebih banyak t0.ntonan serta “g1ft” dari para pen0nton.

Take action against sexual extortion | The Star Asisten Komisioner, Siti Kamsiah Hassan

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Si4satan Jnayah S3ksual, Wanita dan Kanak-Kanak (D11), Jabatan Si4satan Jnayah Bukit Aman, Asisten Komisioner, Siti Kamsiah Hassan dalam satu wawancara eksklusif bersama Majoriti berkata, individu yang berk0ngsi video aksi Iucah atau perbuatan jeIik di media sosial boleh disi4sat di bawah S3ksyen 292 K4nun Kes3ksaan atau Sksyen 233, Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia (AKMM) 1998.

“Ia bergantvng kepada bahan tersebut. C0ntoh kalau dia muat naik v1sual orang b0.gel terus, kita boleh ambil t1ndakan di bawah Sksyen 292 Knun Kes3ksaan iaitu menyeb4rkan bahan Iucah ataupun perkara-perkara jeIik.

“Dia juga boleh diambil t1ndakan di bawah S3ksyen 233, AKMM iaitu penggunaan tidak wajar rangkaian dan perkhidmatan seperti media sosial atau Internet untuk kemas kini perkara-perkara jeIik dan Iucah.

“Jadi apa-apa pun perbuatan dia yang jatvh kepada elemen jeIik, Iucah dan men1mbulkan kegvsaran masyarakat, contohnya macam dia pakai baju tapi tak pakai pakaian dalam, kemudian dia buat aksi mengha1.rahkan macam pegang p1sang kemudian jiIat seperti perIakuan orang s3.ks, maka kita boleh si4sat di bawah AKMM,” katanya.

Akta 292 K4nun Kes3ksaan mempervntukkan hvkuman penj4ra sehingga tiga tahun atau d3nda atau kedua-duanya sekali, manakala Sksyen 233 AKMM mempervntukan d3nda tidak melebihi RM50,000 atau dipenj4rakan tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya.

Menurut Siti Kamsiah, kekvrangan nilai pada diri seseorang itu yang men1tikberatkan kevntungan berbanding marvah diri menjadi antara faktor sesetengah pihak sanggup membuat apa sahaja, termasuk aksi gha1.rah dan jeIik di media sosial.

Katanya, selain pihak yang bertanggvngjawab memuat naik serta menyeb4rkan video tersebut, individu yang dikenalpasti melakukan aksi Iucah atau gha1.rah tersebut juga boleh dikenakan hvkuman.

“Orang yang buat dan orang yang menyeb4rkan sekali boleh disi4sat. Kalau bahan terbabit melibatkan kanak-kanak, kita akan guna Akta KesaIahan-KesaIahan S3ksual Terhadap Kanak-Kanak 2017.

“Jadi kalau ada orang yang muat naik gambar kanak-kanak dengan vnsur s3.ksual, kita boleh si4sat bawah (penyeb4ran) p0.rnografi kanak-kanak, tapi kalau orang dewasa, kita guna kanun kes3ksaan dan AKMM,” jelasnya.

Malah menurut Siti Kamsiah, selain orang dewasa, kanak-kanak yang mempunyai kematangan akal fikiran yang menyeb4rkan video aksi jeIik juga boleh dikenakan t1ndakan undang-undang.

“Undang-undang kata kanak-kanak bawah 10 tahun tidak bertanggvngjawab atas sebarang perlakuan jnayah yang dilakukan.

“Tapi kalau umur dia 10 ke 12 tahun kita kena tengok akal dia, sama ada dia faham tak kesan dan akibat perbuatan dia, jadi tanggvngjawab jnayah itu bergantung kepada kematangan akal fikiran mereka.

“Kalau 12 tahun ke atas dia sendiri buat, maka dia sudah pun mempunyai tanggungjawab jnayah dan t1ndakan boleh diambil terhadapnya,” katanya.

Aksi gha1.rah di media sosial boleh disi4sat

Predator' seksual buru pengguna tagih 'live', 'gift' di media sosial - Berita | Majoriti

Bukan itu sahaja, menurut Siti Kamsiah, individu yang melakukan aksi gha1.rah di media sosial sehingga ia menjadi ikutan kanak-kanak juga boleh disi4sat di bawah Akta KesaIahan-KesaIahan Sksual Terhadap Kanak-Kanak 2017, atas kesaIahan pengantunan kanak-kanak.

“Sebelum ini kita ada menerima satu kes orang dewasa melakukan aksi Iucah secara langsung, kemudian dia macam gaIakkan budak untuk ikut sama aksi dia. Jadi kes-kes seperti ini boleh disi4sat di bawah kesaIahan pegantunan kanak-kanak.

“Cuma kita perlu orang ramai yang melihat siaran langsung tersebut untuk melaporkan kepada pihak polis, dan kita juga perlukan rak4man tersebut sebagai bvkti, Jjadi dekat sini t1mbul kesvkaran pada pihak polis sebab sesetengah aplikasi bila live dah tamat, video pun hiIang.

“Kita juga kena kesan balik mereka yang menonton video tu, m4ngsa, atau saksi, jadi kerja ini tak mudah sebab dia melibatkan platform yang bukan dalam capaian pihak polis memandangkan platform ini milik pihak ketiga,” katanya.

‘Pred4t0r’ s3ksual bvru pengguna tag1h ‘live’, ‘g1ft’ di media sosial

KEGHA1.RAHAN pengguna menjana pendapatan melalui jumlah t0.ntonan, serta fungsi pemberian hadiah di media sosial diekspIoitasi pred4t0r (pem4ngsa) s3ksual bagi mencari m4ngsa seperti tuIar dilapor Majoriti.

Menawarkan bayaran lumayan sehingga RM800 untuk tempoh 30 minit ‘beraksi’, pengguna media sosial ini dikatakan hanya perlu ‘berbual secara maya’ dan melakukan aksi-aksi gha1.rah, sementara penjnayah ini memvaskan n4fsu masing-masing.

Namun apa yang memb1mbangkan adalah ‘sesi perbualan’ ini dir4kam tanpa pengetahuan m4ngsa seterusnya dikhu4tiri akan digunakan untuk mengvgut m4ngsa bagi mendapatkan 1mbuhan tambahan.

Selain jumlah tontonan, pengguna sosial media turut menag1h “g1ft” daripada pen0nton. “G1ft” ini boleh ditvkarkan kepada wang ringgit.

Semakan wartawan Majoriti mendapati video-video perbualan dengan aksi Iucah dan jeIik ini tersebar di laman web porn0.grafi seperti P0.rnhub, Xh4.msters serta platform media sosial lain seperti Facebook, YouTube serta akaun Telegram.

Video yang dir4kam dari laman Bigo dik0.ngsikan di Youtube serta laman web p0.rno.

Seorang pengguna akaun Bigo Live yang hanya ingin dikenali sebagai Cindy mend4kwa, dia sering menerima mesej daripada individu tidak dikenali yang menawarkan bayaran tertentu untuk pelbagai jenis tugasan.

“Mereka akan hantar mesej seperti RM300 untuk 10 minit, atau kadang-kadang mereka letak em0.ji percikan air tu, ada juga yang kata untuk karaoke, bersembang tapi mereka minta kita berpakaian s3ksi supaya mereka membolehkan memvaskan n4fsu,” d4kwanya.

Antara cara penjnayah s3ksual ini cuba menarik m4ngsa.

Malah menurut Cindy, ada kalangan pred4t0r ini yang tanpa rasa gent4r akan terus menghantar gambar Iucah mereka bagi mencuba nasib untuk menarik perhatian pengguna media sosial terbabit.

Tambahnya, ini membuatkan dia amat khu4tir akan keseIamatan pengguna media sosial, terutama sekali golongan remaja atau kanak-kanak yang turut menggunakan platform yang sama.

Menurut Cindy, dia pernah menerima peIawaan beberapa pred4t0r s3ksual ini semata-mata untuk melihat sendiri ‘m0.dus 0.perandi’ mereka.

“Masa saya cuba panc1ng seorang lelaki ini, dia meng4ku mengambil r4kaman video dan dia screen rec0rd semua benda, kemudian dia ugvt untuk sebarkan video ke laman web Xh4.msters.

“Saya tak berpakaian mencoIok mata masa tu, tapi bayangkan kalau kanak-kanak atau remaja wanita lain yang mungkin buat secara sukareIa, kemudian mereka tidak sedar yang r4kaman video mereka mungkin disebarkan dalam platform media sosial dan aplikasi mesej seperti kumpulan Y2K (kumpulan Telegram yang dikatakan menyeb4r bahan Iucah),” katanya.

Individu terbabit cuba untuk menggvgut Cindy dengan mengatakan bahawa video perbualan singkat mereka akan diseb4rkan ke laman web Iucah.

Menurut Cindy, seorang lagi lelaki dikatakan menawarnya RM800 untuk ‘satu panggilan video’.

“Dia tak cakap spes1fik bila tapi dia hantar gambar em0.ji ‘perc1kan air’. Saya agak dia nak saya tengok dia meIakukan 0nani.

“Bila saya jawab panggilan, dia terus melakukan ‘aksinya’ sambil paksa saya tunjuk p4yu d4ra saya,” katanya.

Jelasnya, pred4tor ini amat berhati-hati dan mereka tidak akan mended4hkan wajah dan hanya bersuara apabila perlu.

“Saya risau mereka ini akan r4kam video wanita yang meIayani panggilan telefon mereka kemudian gunakan r4kaman ini untuk per4s ugvt atau sebarkan dalam group-group Iucah,” katanya.

Memandangkan mereka diIarang menulis perkataan yang boleh membawa makna tidak baik, penjnayah s3ksual ini akan menghantar gambar atau menggunakan em0.ji untuk menyampaikan maksud mereka.

Sementara itu seorang lagi pengguna media sosial, Jenny Yati Jus, 21, berkata, dia sedang bersiaran langsung di laman Bigo apabila dia menerima permintaan dari seorang individu untuk masuk ke dalam siaran langsungnya.

“Bila saya approve, muncul video dia tengah buat ‘benda tu’ (0.nani). Jadi cepat-cepat saya bvang, lepas tu saya bIock dia sebab dia masih lagi hantar request untuk masuk siaran langsung saya,” katanya.

Rakannya, Ricca Robert, 21, yang bekerja sebagai seorang pegawai khidmat pelanggan turut berk0ngsi pengalaman yang sama.

“Bila perempuan baru nak jadi h0st (di Bigo), lelaki-lelaki gatal ni akan berpusu-pusu nak masuk ‘siaran langsung’ kita, mereka ini buat akaun sekadar untuk memuaskan n4fsu sebab mereka anggap Bigo ini tempat mereka boleh dapat wanita “sebegitu”.

“Jadi mereka masuk ‘room’ (siaran langsung) saya, lepas tu dia komen cakap ‘nak tengok tak’, saya ingat mereka bergvrau. Apabila dia ‘join room’ (sertai siaran langsung), mula-mula dia tunjuk kaki, lepas tu baru dia ‘tunjuk semua’.

“Masa tu saya memang terkejvt sebab saya masih baru kan, tapi Bigo ni ada admin jadi mereka cepat-cepat tendang keluar pengguna tu dari siaran langsung sebab kalau tak Bigo akan b4nned video saya,” katanya.

Bukan hanya pengguna wanita, ada juga pengguna lelaki yang mengakui turut menjadi m4ngsa g4ngguan s3ksual di platform Bigo.

“Ada seorang ni hantar mesej kepada saya dia hantar gambar separuh badan, dia minta RM200 untuk video call b0.gel. Saya transfer (duit), kemudian masa video call tu saya buka azan dekat YouTube untuk sed4rkan dia,” ujar seorang lagi pengguna Bigo, Jema Rahing Resking, 30, yang berasal dari Sabah.

 

Sumber: Majoriti

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*