Hid4ng Ayam Per1uk Tanah Liat & Ais Kacang, Chef KeIahiran Malaysia Ini Juara MasterChef Champion of The Champions UK

Chef keIahiran Malaysia, Ping Coombes telah membawa kebanggaan negara terhadap makanan ke tahap yang lebih tinggi dengan mer4mpas mahk0.ta daripada pertandingan MasterChef Champ1on of The Champ1ons dengan masakan asIi Malaysia!

MasterChef Champion of Champions: Who won BBC series special? | Metro News

Sebagai rakyat Malaysia, kesemua rakyat berbangga dengan Ping apabila berjaya membawa h1dangan dan masakan tempatan ke tahap yang lebih tinggi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ping Coombes (@pingcoombes)

Pada hujung minggu lalu, akaun Instagram rasmi MasterChef UK telah mengumumkan bahawa Ping Coombes merupakan juara bagi pertandingan ‘MasterChef UK Champion of The Champions’!

Dia menentang juara 2011 Tim Anderson, juara 2017 Saliha Mahmood-Ahmed, juara 2018 Kenny Tutt dan juara 2019 Irini Tzortzoglou. Ping pernah juga pernah menjadi juara MasterChef 2014 sebelum ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MasterChef UK (@masterchefuk)

Terdapat dua cabaran yang perlu dihadapi oleh juara dalam pertandingan itu iaitu yang pertama, mereka perlu menc1pta h1dangan yang dikenali sendiri dan yang kedua pula, mereka harus mencipta dua h1dangan terbaik daripada repert.0ir mereka.

Kesemua masakan perlu disiapkan dalam jangka masa 2 jam 15 minit. Oleh itu, Ping telah memvtuskan untuk mencuba memasak masakan mengikut war1sannya.

H1dangan pemenang yang telah dia sediakan untuk para juri ialah Ayam Per1uk Tanah Liat yang diubah suai, dan versi ekskIusif pencuci muIut gerai tepi jalan yang terkenal, Ais Kacang.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MasterChef UK (@masterchefuk)

Dia menggunakan ayam Gu1nea untuk Ayam Per1uk Tanah Liat, dan menyvmbatnya dengan s0sej dan nasi cendawan sh1itake, ditambah dengan limau nipis, halia dan gel cili.

Dia juga mengh1dangkan serp1han nasi rangvp dengan serp1han udang kering di tepinya. H1dangan itu dih1dangkan dengan sos ayam Gu1nea yang agak berbuah tetapi dengan sedikit rasa panas dari halia.

Manakala bagi Ais Kacang pula, daripada meletakkan sirap berperisa mawar di atas ais cukur seperti biasa, Ping menggunakan serpihan mer1ngue berperisa mawar yang ca1r di Iidah dan juga m0usse jagung manis masin.

Bahagian yang paling un1k ialah, ais cvkur diletakkan di atas krim dan unsur pepejaI itu. Ke mana perginya s4ntan, anda mungkin bertanya kan? Santan digantikan dengan ais cukur yang diseIitkan dengan kelapa!

Bukan sahaja h1dangan itu menyeIerakan, tetapi juga kreatif! Malah hakim Gregg Wallace nampaknya tidak berpuas hati dengan Ais Kacang!

Ping menyebut bagaimana dia berasa Iega selepas mendengar k0men daripada para hak1m, dan lebih bersyukvr kerana din0batkan sebagai juara di kalangan juara.

“(Saya) meletakkan diri saya di sana sekali lagi untuk terbuka menerima kr1tikan, apabila menerima puj1an, saya rasa sangat gembira.”kata Ping.

 

Sumber: hype news, Siakap Keli, Instagram Masterchef UK, Ping Coombes

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*