Ustaz mengaku tidak div4ksin, bawa orang tak v4ksin ke Arab Saudi

Minggu lepas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin ada mengumumkan bahawa terdapat jemaah umrah dari Malaysia yang pulang ke tanah air disahkan p0sitif C0vid-19 var1an Om1cron dan apa yang mengejvtkan lagi ada, ada antara mereka ini tidak divaks1nasi.

Umumnya, jika ingin melakukan sebarang pengembaraan, individu tersebut haruslah mendapatkan vaks1n dahulu, jadi KKM telah menetapkan bahawa kes ini sebagai ingat S0P.

Dalam masa yang sama, Kementerian Dalam Negeri juga turut mengaku kekhiIafan mereka.

Saya mengaku… – Ustaz Abu Syafiq

Saya mengaku tak vaksin dan bawa orang tak vaksin ke Saudi” - Ustaz Abu Syafiq

Memandangkan kes ini masih di dalam sias4tan, tiba-tiba seorang Ustaz yang dikenali sebagai Ustaz Abu Syafiq tampil membuat peng4kuan secara terbuka menjelaskan bahawa dirinya adalah individu yang membawa jemaah yang tidak divaks1nasi itu ke tanah suci menerusi Instagram miliknya.

Bahkan, dia juga mengaku bahawa dirinya tidak divaks1nasi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ustaz Abu Syafiq (@ustazabusyafiq)

“Saya mengaku saya tidak vaks1n dan bawa orang yang tidak vaks1n ke Saudi. Vaksin MM. Sebab vaks1n ini dah pvpus.

“Ramai juga jemaah tak ambil pun vaks1n ni. Seperti segala jenis vaks1n lain akan pvpus dan tamat tempoh.

“Vaks1n juga adalah duit dan mata pencar1an untuk mereka bergelar ‘pakar’,” katanya menerusi laman Instagram pada Sabtu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ustaz Abu Syafiq (@ustazabusyafiq)

Kenyataan terbuka penceramah bebas itu membuatkan akhmal_zainudin menulis: “Jangan disebabkan ustaz, Malaysia kena b4nned (diIarang) dariapda menunaikan haji”.

“Tak nak ambil vaksin tidak mengapa, tapi kalau dah sampai men1pu camni, elok sangat ke? Ini bukan masalah kecil, jangan sebab sijil paIsu, orang Malaysia svsah nak pergi umrah lepas ini,” kata Ahmad Solihin.

Pada 6 Januari lalu, Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan sejumlah 17 daripada 122 individu yang dijangk1ti var1an Om1cron setakat 4 Januari lepas didapati tidak mempunyai rekod vaks1nasi C0vid-19.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, pihaknya sedang meny1asat rekod pengembara dari luar negara yang tidak mempunyai sejarah vaks1nasi sama ada mereka memiliki masaIah kesihatan atau sebab lain.

Tambahnya, KKM turut mengesan ketidakpatvhan kepada pr0sedur 0perasi standard (S0P) apabila 14 peratus daripada 122 kes Om1cron membabitkan jemaah umrah setakat Selasa tidak menerima sunt1kan vaks1n.

 

Sumber: Sinar Harian, Lobak Merah, Instagram ustazabusyafiq

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*