Tiada lagi PKP.. S0P sambutan Thaipusam & Tahun Baharu Cina akan diumum tak lama lagi

PERINTAH KawaIan Pergerakan (PKP) tidak tidak akan diIaksanakan walaupun negara berdepan dengan penuIaran w4bak C0vid-19, kata Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Menteri Kanan Pertahanan itu bagaimanapun tidak menoIak kemungkinan mengambil langkah lebih teg4s seperti menghentikan pergerakan keluar dan masuk negara.

“Kami akan mengambil langkah perlu berdasarkan tahap ris1ko negara lain.

“Ini berdasarkan taklimat Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin bahawa 245 kes Om1cron telah direk0dkan di Malaysia setakat ini,” katanya pada Selasa.

Beliau berkata, sebilangan besar jangk1tan ini adalah daripada mereka yang pulang dari luar negara.

“Saya perlu teg4skan bahawa PKP berskaIa besar yang kita semua hadapi sebelum ini tidak akan dilaksanakan semula.

“Ini dilakukan dalam usaha kita untuk beraIih ke fasa endem1k yang sepatutnya diumumkan awal tahun ini,” katanya sambil menambah pelaksanaan itu telah ditanggvhkan berikutan penuIaran var1an Om1cron.

Beliau berkata kerajaan juga ingin melihat kesan banjir baru-baru ini serta kIuster pengemb4ra.

“Buat masa ini, var1an Om1cron dilihat tidak memberi kesan ser1us kepada perumahnya tetapi kadar jangk1tannya adalah esktr3m.

“Selagi ia tidak memberi tek4nan kepada sistem penjagaan kesihatan kita, terutamanya unit r4watan rapi (ICU), saya rasa ini tidak mer1saukan,” katanya.

SOP Tahun Baru Cina hasil persetujuan dengan 21 pertubuhan agama berkaitan

Menteri Pertahanan juga berkata pr0sedur 0perasi standard (S0P) sambutan Thaipusam dan Tahun Baharu Cina akan diumumkan tidak lama lagi.

Tiada perarakan perayaan bagi Tha1pusam, Tahun Baru Cina tahun depan, kata menteri

Terdahulu, Kerajaan pada disember lalu mengumumkan semua perarakan perayaan termasuk perarakan kavadi bagi perayaan Tha1pusam dan Chingay sempena Tahun Baru Cina yang akan disambut tahun ini adalah tidak dibenarkan.

Menteri Perpaduan Negara Halimah Mohamed Sadique berkata langkah ini diambil berikutan negara berhadapan jangk1tan var1an baru C0vid-19 iaitu Om1cron.

“Dalam perm0honan sempena sambutan Tha1pusam, perarakan itu tidak dibenarkan (kerana) kita sedang berhadapan dengan var1an yang baru.

“…keduanya Chingay, iaitu saya sudah sebut bahawa perarakan bagi sambutan Tha1pusam tidak dibenarkan maka sudah tentu apa sahaja perarakan tidak dibenarkan dan itu pun bergantvng kepada keputusan tiga jawatankuasa,” katanya pada sesi waktu pertanyaan menteri di Dewan Rakyat hari ini.

Penang to go ahead with Thaipusam chariot procession with SOP compliance, says deputy CM | Malaysia | Malay Mail

Halimah menjawab soalan tambahan Steven Choong Shiau Yoon (Bebas-Tebrau) yang ingin tahu sama ada pr0sedur 0perasi standard (S0P) bagi Tahun Baharu Cina akan datang membenarkan perarakan Chingay semasa sambvtan perayaan itu.

Sementara itu, menjawab soalan asal daripada Sivakumar Varatharaju Naidu (PH-Batu Gajah) yang ingin tahu mengenai S0P yang dir4ngka untuk sambvtan Tha1pusam pada 18 Jan 2022, Halimah berkata cadangan S0P bagi perayaan itu termasuk sambutan Krismas tahun ini dijangka dibentangkan ke tiga mesyuarat jawatankuasa untuk kelulusan.

Beliau berkata ia akan dibent4ngkan dalam Mesyuarat Kumpulan Kerja Teknikal Pengurusan P4ndemik, kemudian dibawa dalam Mesyuarat Kuartet Menteri , sebelum dibawa ke Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan P4ndemik yang dipengerusikan Perdana Menteri.

“Setelah mendapat keputusan mesyuarat, surat makluman keIulusan S0P akan dihantar kepada pemimpin-pemimpin agama dan kenyataan media turut disediakan,” katanya.

Halimah berkata dalam penyediaan S0P perayaan Thaipusam, pihaknya mengadakan sesi libat urus bersama 10 pemimpin agama Hindu dan wakil Majlis KeseIamatan Negara serta Kementerian Kesihatan.

Sesi libat urus itu, katanya bertujuan untuk mendapatkan maklumat terperinci mengenai aktiviti dan upacara keagamaan yang sesuai bagi perayaan berkenaan dan melalui sesi libat urus itu, tujuh perkara (atau aktiviti keagamaan) dikenal pasti termasuk peng0perasian gerai jualan namun tertakluk kepada kebenaran pihak berkuasa tempatan.

Menyentuh mengenai setiap S0P perayaan yang disambut pelbagai kaum di negara ini, Halimah berkata pihaknya mengadakan sesi libat urus bersama pihak-pihak berkaitan dua bulan sebelum tarikh sesuatu perayaan.

“Segala cadangan S0P selepas sesi libat urus akan diangkat ke setiap mesyuarat jawatankuasa yang dinyatakan tadi. Sehubungan itu, tiada masaIah dalam penyediaan S0P untuk apa-apa perayaan bagi Keluarga Malaysia,” katanya.

 

Sumber: mStar, Malaysianow

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*