“Nampak Macam Islam Benarkan Buat KezaIiman”- PU Syed ‘K0men’ Isu Pencvri Tabvng Masjid Dimandikan Seperti Jnazah

Baru-baru ini tuIar di media sosial r4kaman video mem4parkan seorang lelaki yang disy4ki mencvri tabvng masjid dim4ndikan di tempat m4ndi jnazah.

Perbuatan tersebut ternyata mengvndang pelbagai reaksi masyarakat termasuk Pencetvs Ummah PU Syed.

Menerusi video yang tuIar di media sosial, lelaki tersebut telah menvtup mukanya dengan tangan dan dibar1ngkan sambil dis1ram air oleh seseorang yang dipercayai sebagai imam dan badannya diIumur dengan kapvr barvs.

Kem4rahan tersebut nampak macam Islam benarkan kezaIiman

PU Syed memberi pendapatnya bahawa t1ndakan yang dilakukan oleh ahli-ahli masjid itu seolah-olah nampak seperti agama Islam membenarkan berbuat zaIim kepada umatnya walaupun sebenarnya t1ndakan itu untuk menyedarkan si pencvri.

Menurutnya, tidak perlu untuk kita viraIkan video seperti itu kerana takvt jika ada yang saIah faham terhadap t1ndakan tersebut.

Melalui video yang tuIar itu, memang nampak kes1an dekat lelaki itu kerana diIayan seperti pencvri yang mencvri ‘jutaan’ ringgit.

Islam itu indah dan mereka seharusnya menghvkum lelaki tersebut mengikut hvkuman yang sepatutnya dan bukannya menggunakan keker4san seperti itu.

Mungkin lelaki itu benar-benar memerIukan duit, apa saIahnya kalau bincang secara baik dan dengar masaIah lelaki tersebut terlebih dahulu? Bukan meny3ksanya dan diperlakukan seperti itu.

Di laman Instagram PU Syed, ramai yang meny0kong pendapat PU Syed untuk tak perlu pun sebenarnya viraIkan video tersebut.

Rata-rata kes1an dengan lelaki tersebut yang diIayan dengan keg4nasan oleh pihak masjid.

pu syed

pu syed

Menurut para net1zen, seharusnya ahli-ahli masjid yang lain perlu menunjukkan c0ntoh yang baik dan bukannya beri hvkuman yang memaIukan.

Cara yang dilakukan oleh imam itu tidak menvnjukkan Iangsung cara islam yang sebenarnya Iembut dan mudah.

Sem0ga isu seperti ini tidak akan berlaku lagi selepas ini. Sed1h kalau agama lain pandang ser0ng terhadap agama Islam apabila isu seperti ini berlaku.

Kita seharusnya menunjukkan c0ntoh yang baik untuk semua orang dan bukannya menunjukkan keg4nasan dalam menghvkum.

Sem0ga semua yang membaca mengambil ikt1bar dan janganlah viraI kan benda yang tidak sepatutnya. Takvt disaIah erti oleh pihak lain.

Kant0i Pec4h T4bung Masjid, Jemaah Mandikan Pencvri Seperti Jnazah

Tular Tok Imam mandikan pencuri tabung masjid seperti jenazah.

Terdahulu tuIar di media sosial, gara-gara mencvri t4bung di sebuah masjid, seorang remaja lelaki dipercayai terpaksa dim4ndikan seperti jnazah oleh jemaah masjid.

Menerusi video berdurasi 1:25 saat yang viraI di media sosial memaparkan remaja berkenaan sedang terbar1ng sambil dim4ndikan oleh seorang individu yang dipercayai merupakan imam masjid.

Situasi itu turut dis4ksikan oleh beberapa jemaah masjid yang lain. Tidak terhenti di situ, mereka seterusnya meIumurkan kapvr barvs sambil muka remaja itu ditvtup dengan sehelai kain.

Imam masjid kemudian mencvrahkan air ke atasnya seperti mem4ndikan jnazah meskipun pada ketika itu remaja berkenaan masih lengkap berpakaian.

Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan di mana kejad1an tersebut berlaku dan bilakah tarikh klip video itu dir4kam.

Video yang dik0ngsikan telah mendapat pelbagai reaksi daripada netizen. Ada di antara mereka meny0kong t1ndakan jemaah masjid berkenaan. Mereka berpendapat t1ndakan sedemikian boleh dijadikan pengajaran buat remaja terbabit.

Tidak kurang juga ada net1zen yang mengec4m t1ndakan tersebut dengan mend4kwa jemaah masjid bert1ndak meIulu dan mengambil t1ndakan sendiri tanpa mempeduIikan und4ng-und4ng.

 

Sumber: Ohmedia, Instagram

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*