Terbukti Ustaz Abu Syafiq Tidak Pernah K4firkan Ebit Lew, Menang RM120K S4man F1tnah

Pasti ramai yang kenal dengan pend4kwah bebas, Abu Syafilq Al-Asy’ary yang Iantang bersuara mengenai banyak isu. Akibat dari itu, ramai pihak sebelum ini cuba memf1tnah dirinya.

Pada bulan Jun 2021, Abu Syafiq telah mendapat maklumat tentang dua akaun palsu di Facebook yag digunakan untuk membuat kenyataan berbavr f1tnah dan memberi gambaran kepada orang awam bahawa semua kenyataan itu dikeluarkan oleh beliau.

Disebabkan itu, Abu Syafiq telah memfaiIkan s4man f1tnah dan hasil si4satan mendapati kenyataan yang dikeluarkan benar f1tnah.

Mahkamah Sesyen Kuantan kemudian mengarahkan seorang eksekutif kaunseIor, Hamidah Rapaee membayar p4mpasan RM100,000 dan ganti rvgi teIadan RM20,000 kepada Abu Syafiq.

Hamidah turut dilarang mengulangai perkataan f1tnah dalam mana-mana penerbitan atau peny1aran.

Saya menang saman, Alhamdulillah – Abu Syafiq

SaIah seorang peguam Abu Syafiq iaitu Nurul Hafidzah Hassan memaklumkan defendan turut diarahkan untuk menulis dan menyiarkan perm0honan maaf kepada Abu Syafiq di Facebook dan YouTube bagi membersihkan nama orang dif1tnah.

S4man s1vil tersebut terpaksa diambil oleh Abu Syafiq bagi membersihkan namanya setelah percubaanya untuk menyelesaikan kr1sis tersebut secara baik, tanpa melibatkan proses mahk4mah g4gal apabila def3ndan enggan mem4dam f1tnah yang teIah dimvatnaik di akaun media sosial beliau dan enggan meminta maaf.

Terbvkti Abu Syafiq tak pernah kaf1rkan Ebit Lew

Fitnah Boleh Berlaku”- Ini 3 Teguran Ustaz Abu Syafiq Terhadap Sharnaaz Ahmad - Murai MY

Keputusan kes s4man siviI tersebut merupakan bvkti kukuh yang mahkamah bersetuju dengan hujahan-hujahan peguam Abu Syafiq yang laman Facebook beliau telah dig0dam dan beliau tidak pernah mengk4firkan seorang pend4kwah bebas iaitu Ustaz Ebit Lew. – Kata peguam Abu Syafiq.

“Jelas di sini yang pIaintif tidak pernah memf1tnah mana-mana pihak dan kesemua tvduhan dan d4kwaan ke atas beliau adalah f1tnah,” kata Nurul Hafidzah, menerusi satu kenyataan di sini, hari ini.

Antara maklumat penting yang diperoleh Abu Syafiq termasuk emel dan maklumat berkaitan mengenai dua akaun paIsu yang telah digunakan di Facebook dengan tujuan dipercayai untuk meny4mar dan meng3jek pIaintif termasuk membuat kenyataan berb4ur f1tnah dan memberi gambaran bahawa semua kenyataan tersebut dimuatnaik oleh beliau.

Semoga keputusan ini dapat membuka mata ramai pihak untuk berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan mahupun berk0ngsi maklumat yang tidak pasti kesah1hannya.

Saya menang s4man, Alhamdulillah – Abu Syafiq

Carian mengenai topik saman-rm300-juta | Gempak

Sementara itu dalam reaksinya, pend4kwah bebas Ustaz Abu Syafiq meIahirkan rasa syukvr berhubung kemenangan kes s4man f1tnahnya terhadap seorang def3ndan bernama Hamidah Rapaee.

Dia berk0ngsi perasaannya itu di laman Instagram yang memaklumkan kemenangan itu telah membersihkan arang yang terc0nteng di mukanya.

“Saya menang s4man. Alhamdulillah. Hari ini 11/1/2022 Selasa selesai sahaja saya menunaikan ibadah Umrah.

“Team Peguam saya yang hebat dari Firma Guaman @hafidzahhassan telah memaklumkan keputusan mahk4mah kes s4man saya terhadap pemf1tnah bahawa saya sebagai pIaintif telah menang dan pemf1tnah def3ndan kaIah perlu m0hon maaf secara terbuka dan b4yar ganti rugi kepada saya.

“Tak sangka berita gembira ini saya dapat ketika saya berada di Kaabah Masjid Haram di Mekah. Terima kasih diucapkan kepada puan Nurul Hafidzah @hafidzahhassan dan teamnya yang hebat baik dan ceria,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ustaz Abu Syafiq (@ustazabusyafiq)

Sumber: Sinar Harian, Instagram Ustaz Abu Syafiq, malaysiapost.com.my

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*