“Cuba Minta ToIong Tapi Tak Ada Yang Bantu..”- Peguam Ded4h Kenapa Daniel ‘Cvri’ Tabvng Masjid

Video yang tuIar berkaitan dengan seorang remaja lelaki dimandikan seperti jnazah mendapat perhatian pelbagai pihak, terutama net1zen Malaysia.

Ramai yang ger4m dengan t1ndakan yang dikenakan terhadap Daniel Iskandar, kerana pada mereka, Daniel hanya ‘terdes4k’ untuk mendapatkan duit tersebut.

Daniel telah dikenakan hvkuman penj4ra selama 10 hari dan d3nda sebanyak RM4,000. Menurut M4hkamah Maj1stret, jika tertvduh tidak mampu untuk memb4yar d3nda yang dikenakan, dia akan dipenj4ra selama lima bulan.

Cuba cvri tabvng masjid untuk beli ub4t kenc1ng manis Atuk

Court sentences teen to 10 days' jail, RM4,000 fine for trying to steal mosque donation box in Rawang | Malaysia | Malay Mail

Menerusi laporan Sinar Harian, peguam Azman Abdullah yang mewakili Daniel secara pr0 b0no, iaitu tanpa bay4ran telah mer4yu kepada mahk4mah untuk menjatvhi hvkuman r1ngan terhadap tertvduh kerana tertvduh sudah insaf dan mem0hon maaf kepada pihak masjid dan juga mahk4mah.

Daniel merupakan anak suIung daripada tiga beradik yang tinggal bersama datuknya dari usianya lapan tahun selepas kedua ibu bapanya bercer4i.

Saya dimaklumkan, alasan dia cuba mencvri adalah kerana memerlukan wang untuk membeli ub4t datvknya yang mengh1dap penyak1t kenc1ng manis.

Dia cuba meminta daripada orang lain tetapi mereka tidak boleh toIong. Yang Arif, tiada kervgian kerana ia hanya cvbaan semata-mata, malah dia sangat memerlukan wang itu.

Menurut Azman, tindakan yang dilakukan terhadap anak guamannya mengenai video yang viraI di bilik jnazah tersebut adalah tidak w4jar kerana secara tidak Iangsung ia memberi tek4nan kepada Daniel dan juga keluarganya.

Ada net1zen yang mempers0alkan kenapa pihak masjid tidak melakukan kut1pan d3rma untuk bantu remaja lelaki tersebut membeli ubat kencing manis buat atuknya? Kenapa harus dihvkum dan dis3ksa sampai macam tu sekali?

Memang tak patut Daniel diperlakukan sebegitu rupa.

Sem0ga selepas ini, jika ada orang yang benar-benar terdes4k memerlukan bantuan, bantulah mereka dan janganlah mengh1na dan menghvkum mereka. Tak din4fikan, memang ada di luar sana yang sengaja menjadi ‘pencvri’ tetapi, ada juga antara mereka yang terdes4k dan tiada niat untuk mencvri.

Harap lepasni kita sama-sama boleh bantu dan meringankan beban orang disekeIiling kita. Jadilah umat Islam yang berguna, yang menunjukkan ‘imej’ Islam yang sebenar.

Remaja dimandikan seperti jnazah dijeI 10 hari, d3nda RM4,000

Remaja `jenazah' dipenjara 10 hari, denda RM4,000 cuba curi tabung masjid - Utusan Digital

Seorang remaja yang tuIar selepas dij1rus air mengikut pr0sedur mandi jnazah dipenj4ra 10 hari dan denda RM4,000 oleh Mahk4mah Maj1stret di sini pada Khamis kerana cuba mencvri tabvng masjid lima hari lalu.

Daniel Iskandar, 19, yang juga peng4nggur dikenakan hvkuman itu selepas meng4ku bersaIah atas pertvduhan yang dibaca di hadapan Maj1stret Nik Mohd Fadli Nik Azlan.

Mahk4mah memer1ntahkan tertvduh dipenj4ra bermula tarikh t4ngkap iaitu 9 Januari lalu dan tambahan jel lima bulan, jika g4gal memb4yar d3nda tersebut.

Sebelum menjatvhi hvkuman, Maj1stret Nik Mohd Fadli menegvr t1ndakan tertvduh bahawa mencvri merupakan satu kesaIahan.

“Tahu apa saIah awak? Duit itu, orang bagi untuk pembangunan masjid, awak cuba cvri dan letak pula dalam bilik jnazah.

“Harap benda ini dijadikan satu pengajaran dan kesed4ran pada awak,” katanya.

Mengikut pertvduhan, remaja itu did4kwa cuba mencvri tabung kepunyaan Masjid Al Islahiah dengan mengh3ret dan menyembvnyikannya dalam bilik mandi jnazah.

Perbuatan itu dilakukan di masjid berkenaan di Kilometer (KM) 28 Kuang, Rawang pada jam 11.58 malam, 8 Januari lalu.

Ia merupakan kesaIahan yang boleh dihvkum di bawah S3ksyen 380 K4nun Kes3ksaan dan dibaca bersama S3ksyen 511 K4nun Kes3ksaan.

Selepas dimandi ala jenazah, remaja curi tabung masjid dipenjara, denda | Free Malaysia Today (FMT)

Video memaparkan seorang pemuda memandikan di bilik jnazah kerana cuba mencvri duit tabvng masjid dalam keadaan lengkap berpakaian.

Mengikut S3ksyen 380, ia mempervntukkan hvkuman penj4ra sehingga 10 tahun dan boleh dikenakan d3nda, manakala S3ksyen 311 membawa hvkuman, pemenj4raan tidak boleh melebihi setengah daripada tempoh yang dipervntukkan.

Berdasarkan fakta kes, pada hari kejadian, peng4du yang juga s1ak masjid mendapati tabvng masjid telah hiIang.

Selepas membuat sem4kan menerusi r4kaman kamera Iitar tertvtup (CCTV) mendapati seorang lelaki mer0sakkan tabvng sebelum mengh3ret dan menyembvnyikannya di bilik mandi jnazah.

Selepas membuat r0ndaan di kawasan sekitar, mereka menemui svspek dan meng4ku ketika disoal berhubung kejadian tersebut.

Azman berkata, kes ini tular di media sosial selepas ada pihak lain menyebarkan video anak guamnya dimandikan di bilik jnazah, sedangkan tindakan itu adalah tidak w4jar dan secara tidak langsung memberi tek4nan kepadanya dan keluarga.

Bagaimanapun, Timbalan Pend4kwa Raya, Wan Nur Iman Wan Ahmad Afzal mencadangkan mahkamah mengenakan hukuman setimpal dengan mengambil kira, kepentingan awam dan menceg4h daripada orang lain serta tertvduh sendiri melakukan kesaIahan sama di masa depan.

 

Sumber: Ohmedia, Twitter, Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*