(Video) Din0bat Jalan Raya Bertiang Paling Tinggi di Malaysia.. Pun Kena Banjir?

GEORGE TOWN – Jalan Berkembar Jalan Paya Terub0ng (Bukit Kukus) di sini yang dikatakan struktur jalan raya bertiang tertinggi di Malaysia mengalami banjir kiIat apabila digenangi air dalam kejadian hujan lebat petang tadi.

Video kejadian itu dik0ngsi pengguna jalan raya yang memaparkan air bertakvng hampir 0.5 meter pada sebagian jalan tersebut.

Bagaimanapun, menurut Pengerusi Jawatankuasa Alam Sekitar dan Kebajikan negeri, Phee Boon Poh, air segera svrut selepas pasukan Majlis Bandaraya Pulau Pinang melakukan kerja-kerja pembers1han.

“Kejadian itu disebabkan l0ngkang tersvmbat kerana Iubangnya ditvtup oleh daun kering dan s4mpah.

“Masalah itu telah berjaya diselesaikan dan air telah svrut,” katanya kepada pemberita hari ini.

Jalan yang menelan k0s pembinaan RM378 juta itu dirasmikan oleh Ketua Menteri, Chow Kon Yeow pada 13 Januari lalu setelah mengambil masa enam tahun pembinaan.

Ia dikatakan jalan raya tertinggi di negara ini apabila dibina di atas tiang setinggi 61.5 meter dan mengaIahkan ketinggian Lebuh Raya Rawang-Serendah (Rawang Bypass) yang setinggi 58.2 m.

Lebuhraya Berkembar Bukit Kukus mula dibuka

Lebuhraya Berkembar Bukit Kukus di P.Pinang mula dibuka 13 Jan ini - lebuhraya tertinggi di Malaysia - paultan.orgLebvhraya Berkembar Bukit Kukus di Paya Terub0ng, Pulau Pinang dibuka secara rasmi kepada orang ramai bermula hari ini.

Pada 13 Januari lalu, setelah terpaIit dengan pelbagai isu dan k0.ntroversi, akhirnya, Lebuhraya Berkembar Bukit Kukus di Paya Terub0ng, dibuka secara rasmi kepada orang ramai.

Dengan ketinggian 61.5 meter, Lebuhraya Berkembar Bukit Kukus bakal menjadi ik0n baharu negeri Pulau Pinang kerana mencatat rek0d sebagai lebuhraya yang paling tinggi di Malaysia.

Laluan lebuh raya tertinggi di Malaysia dibuka [METROTV]

Pembukaan lebuhraya itu juga dijangka mengurangkan keses4kan jalan raya di negeri Pulau Mutiara itu sehingga 30 peratus.

Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata, selepas enam tahun mengharvngi pelbagai c4baran, akhirnya, Lebuhraya Berkembar Bukit Kukus dibuka.

Katanya, projek berkenaan yang dib1ayai Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) itu adalah bagi menampvng perkembangan pesat negeri tersebut berikutan pertambahan jumlah traf1k di kawasan berkenaan.

“Walaupun k0s pembinaan dan pengambilan tanah ditanggvng oleh MBPP (sebanyak) RM378 juta, ia adalah projek yang dijanjikan oleh kerajaan negeri dengan mengambil kira pembangunan yang pesat di kawasan ini yang memerlukan sistem jalan bagi menampvng memenuhi isi padu trafik,” kata beliau semasa berucap merasmikan pembukaan lebuhraya berkenaan di Paya Terubong di sini, pada Khamis.

Kon Yeow turut memaklumkan, projek berkenaan terbahagi kepada tiga bahagian dengan dua daripadanya dibiayai oleh pihak pemaju swasta berikutan j4jaran jalan berkenaan melalui tanah pembangunan masing-masing dan dijangka siap pada 2025.

Sementara itu, mengulas lanjut mengenai isu keseIamatan, Setiausaha Bandaraya MBPP, Ir A. Rajendran berkata, projek berkenaan direka mengikut piawaian Malaysia Standard (MS) dengan mengambil kira kawaIan had laju, rad1us selekoh, centraI island, laluan pejalan kaki dan saIiran perpar1tan.

Selain itu, katanya, projek itu memperoleh khidmat perundingan daripada syarikat berpengalaman membabitkan aspek reka bentuk di lebih 300 cervn dalam negara termasuk meIantik pakar geoIogi yang mengkaji cervn secara spes1fik.

Secara keseluruhannya, projek berkenaan menelan kos RM545.6 juta sepanjang 5.5 km yang menghubungkan tiga laluan utama iaitu Paya Terubong (Jalan Thean Teik)-Bukit Jambul dan Balik Pulau- Jalan Tun Sardon.

Laluan itu merupakan alternatif kepada penduduk di kawasan Paya Terubong dan Air Itam untuk berhubung dengan kawasan Bukit Jambul, Bukit Gambir, Balik Pulau dan kawasan sekitarnya.

Projek itu pernah menimbulkan k0.ntroversi apabila sebahagian struktur dalam pembinaan rvntuh dan meng0.rbankan sembilan m4ngsa selain tiga orang ced3ra dalam kejadian pada Oktober 2018.

 

Sumber: K!ONLINE, AWANI

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*