Datang Dari Jauh Semata Nak Tawar Bantuan, Kenali Ali Sahraoui, Antara ‘Hero’ Misi PenyeIamatan Rayan

Trag3di kanak-kanak lima tahun yang terper4ngkap di dalam perigi sedalam 32 meter di Maghribi telah menggemp4rkan seIuruh dunia. Selepas beberapa hari cuba diseIamatkan, kanak-kanak yang dikenali sebagai Rayan itu dilaporkan telah mninggal dunia, hari ini.

Terper4ngkap sejak Selasa lalu, #SaveRayan telah menjadi s0hor kini di seIuruh dunia, diiringi dengan ucapan dan d0.a agar kanak-kanak itu berjaya dikeIuarkan dari perigi tersebut.

Beribu-ribu orang juga dilaporkan telah berkumpul di kawasan kejadian untuk menyaksikan operasi menyeIamat, tetapi maIangnya Rayan mninggal dunia sebelum penyeIamat berjaya sampai kepadanya, lapor portal LA100.

Dalam pada itu, seorang lelaki yang dikenali sebagai Ali Eljajaoui telah meraih perhatian dan mendapat pvjian dalam misi menyeIamatkan Rayan ini.

Ali yang memakai baju T-shirt berwarna biru dan topi hitam dikatakan datang ke tempat kejadian dan bertanya sama ada dia boleh membantu atau tidak. Difahamkan, Ali merupakan seorang pakar penggervdian yang berasal dari Erfoud di selatan Maghribi.

Disebabkan itu juga, orang ramai memanggilnya Ali ‘Sahraoui’, yang bermaksud ‘Ali dari padang pasir’.

Image

Tinggal di Erfoud membuatkannya mahir menggaIi perigi kerana penduduk di kawasan itu memerlukan air untuk terus hidup.

Apabila Ali mengetahui mengenai keadaan Rayan, dia bersedia untuk bekerjasama dengan pasukan penyeIamat. Dia dilaporkan telah bertoIak dari Erfoud dan mengembara hampir seluruh Maghribi iaitu dari selatan ke utara, untuk berk0ngsi tips ‘rahsia perigi’ dengan juruteknik yang berada di lokasi kejadian.

Dia telah membentangkan idea dan strategi untuk mengelakkan tanah rvntuh berlaku dan dapat mendekati Rayan tanpa risiko yang besar.

Selepas itu, Ali mengetuai misi untuk menggaIi perigi itu hingga ke penghujung bersama tiga orang pemuda lain dengan menggunakan tangan mereka. Kerja menggali itu mengambil masa selama beberapa jam sebelum mereka berjaya sampai ke tempat keberadaan Rayan.

Fotonya yang sedang bers4ndar dan menegvk air menjadi tuIar di media sosial dan ramai yang menganggapnya sebagai hero dalam misi menyeIamatkan Rayan.

Penyampai men4ngis teres4k-es4k, g4gal t4han air mata ketika lapor kisah Rayan

SEMENTARA ITU, seorang penyampai berita g4gal menahan seb4k ketika membaca laporan mengenai kes kanak-kanak Maghribi, Rayyan Awram yang terper4ngkap dalam perigi sedalam 32 meter.

Personaliti televisyen itu dilihat men4ngis teres4k-es4k gara-gara terlalu h1ba dengan laporan berkenaan.

Sedutan video mengenai penyampai wanita itu turut dik0ngsi ke aplikasi TikTok sehingga meraih 2.9 juta tontonan.

Terdahulu pada Ahad pagi, Istana Diraja Maghribi mengesahkan kanak-kanak berusia lima tahun itu telah mninggal dunia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Raja Maghribi, Raja Mohammed VI membuat panggilan telefon kepada ibu bapa Rayan, Khaled Awram dan Wassima Khersheesh, untuk mengucapkan takz1ah kepada keluarga atas kemat1an trag1s kanak-kanak tersebut, kata pihak istana dalam satu kenyataan.

rayan6
Istana Diraja Maghribi pada Ahad pagi mengesahkan kanak-kanak berusia lima tahun itu telah mninggal dunia.

Rayan terper4ngkap dalam perigi berhampiran rumahnya di kampung kecil Ighrane, kira-kira 125 batu dari bandar Chefchaouen, sejak petang Selasa.

Pasukan penyeIamat berusaha tanpa henti bagi menyeIamatkannya termasuk membawa masuk jent0lak untuk menggaIi tanah yang membolehkan mereka memasuki ke dalam untuk menyeIamatkan kanak-kanak maIang itu.

Rayan mninggal dunia sebelum pasukan penyeIamat berjaya membawanya keluar dari lubang perigi.

Dunia Berdvka.. Adik Rayan mninggal dunia, pasukan penyeIamat hanya t4rik keIuar m4yat

TERDAHULU, dunia berduka apabila media melaporkan bahawa Rayan yang terper4ngkap di dalam sebuah per1gi selama lima hari telah mninggal dunia, lapor laman berita Al-Arabiya, hari ini.

Kenyataan mengenai kemat1an Rayan Awram, 5, dikeluarkan oleh dua badan kerajaan tempatan sejurus kanak-kanak itu berjaya dikeluarkan daripada perigi tersebut.

Menurut laporan media tempatan, Rayan sudah pun mninggal dunia ketika pasukan penyeIamat berjaya menembvsi perigi sedalam 32 meter itu.

Raja Maghribi, Raja Mohammed VI mengucapkan takz1ah kepada keluarga Allahyarham Rayan atas pemergiannya.

K0responden AP melaporkan, jasad Rayan dibaIut dengan seIimut kuning ketika dia dibawa keluar dari ter0.wong yang digaIi pasukan penyeIamat.

R4kaman di media sosial selepas m4yatnya ditemui memaparkan wajah sed1h dan svgul ratusan anggota penyeIamat sambil orang ramai berz1kir.

Ibu bapa kanak-kanak itu turut dilihat menuruni cervn digaIi pasukan penyeIamat sebelum kembali ke permukaan dan menaiki ambulans sehingga men1mbulkan kekeIiruan kepada orang ramai yang menantikan perkembangan operasi berkenaan.

Kanak-kanak jatuh perigi ditemui meninggal dunia | Free Malaysia Today (FMT)

Kemat1an Rayan disahkan susuIan kenyataan kemudiannya dikeluarkan pihak Raja Maghribi, Raja Mohammed VI yang menyampaikan ucapan takz1ah kepada keluarga m4ngsa.

Sementara itu, Naib Presiden Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan pemerintah Dubai, Sheikh Mohammed Rashid turut mengucapkan takz1ah kepada keluarga kanak-kanak terbabit.

Anggota -anggota penyeIamat terdahulu telah mengeluarkan m4ngsa yang dikenali sebagai Rayan Awram dan berumur lima tahun selepas pasukan perubatan memeriksa keadaannya di dalam perigi sedalam 32 meter itu setelah  sampai ke l0kasi dia terper4ngkap.

Takziah... kanak-kanak 5 tahun jatuh perigi sedalam 32 meter disahkan meninggal dunia - Dunia | mStar

Kejayaan menyeIamatkan Rayan diiringi laungan ‘Allahuakbar’ daripada penduduk tempatan yang setia menanti di sekitar kawasan kejadian.

Rayan terjatvh ke dalam perigi milik bapanya ketika bermain di kawasan rumahnya di wilayah Chefchaouen pada petang Selasa. 

Rayan disahkan sudah meninggal dunia

Terdahulu, pasukan penyeIamat telah melakukan yang terbaik apabila berjaya mengeIuarkan Rayan dan segera melakukan pem1ndahan untuk r4watan segera.

INNALILAHI! Dunia Berkabung, Rayan Dikabarkan Meninggal Dunia - Fakta IDN

Orang ramai yang berada di tempat kejadian bers0rak dan bersyukur apabila melihat pasukan penyeIamat membawa keluar Rayan dengan pengvsung dan dimasukkan ke dalam ambuIans. Kemudian Rayan dipindahkan ke dalam helikopter untuk di bawa ke h0spital.

Bagaimanapun, adik Rayan dilaporkan tidak lagi berny4wa oleh pihak hospital. Setakat ini kita belum menerima laporan penuh tentang pemergian Rayan. Salam takziah buat ibu ayah dan keluarga arw4h dan berehatlah adik Rayan di syurga sana. Al-Fatihah.

 

Sumber: LA100, Siakap Keli, K! ONLINE, Ohmedia

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*