Pad4h bergambar kurang s0pan, InfIuencer lelaki berpakaian wanita di Laman Mahkota Istana Bukit Serene dit4han

JOHOR BAHRU: Polis men4han dua lelaki hari ini berhvbung d4kwaan berpakaian wanita dan mengambil gambar kurang s0pan di hadapan Laman Mahkota Istana Bukit Serene di sini serta memuat naiknya menerusi laman sosial Facebook.

Ketua Polis Johor Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata gambar tersebut kemudiannya dik0ngsikan semula oleh pengendali Facebook Persatuan Bangsa Johor daripada pemilik akaun Facebook Bryan Wee dan Deachon Chai.

Foto: Facebook Persatuan Bangsa Johor

Beliau berkata t4ngkapan dilakukan kira-kira 12.30 hingga 1.30 tengah hari tadi di sekitar Taman Nusa Bestari dan Ibu Pejabat Polis Daerah Johor Bahru Selatan di sini.

“Kedua-duanya akan direm4n untuk sias4tan mengikut S3ksyen 505 (b) Kanvn Kes3ksaan iaitu kenyataan yang men1mbulkan kegvsaran awam dan menggvgat keharm0nian negara, jika disab1t kesaIahan boleh dihvkum penj4ra maks1mum dua tahun atau d3nda atau kedua-duanya sekali.

Kawasan sekitar Laman Mahkota, Istana Bukit Serene menjadi tumpuan orang ramai bersama keluarga untuk bergambar. - Astro AWANI/Mohamad Noor Fitri MZ
Kawasan sekitar Laman Mahkota, Istana Bukit Serene menjadi tumpuan orang ramai bersama keluarga untuk bergambar. – Astro AWANI/Mohamad Noor Fitri MZ

“Kes turut disi4sat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 iaitu penggunaan tidak wajar kemudahan atau perkhidmatan rangkaian, jika disab1t kesaIahan boleh dihvkum d3nda tidak melebihi RM50,000 atau penj4ra satu tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Kamarul Zaman berkata uj1an sar1ngan awal air kenc1ng mendapati kedua-dua lelaki itu p0.sitif dd4.h jen1s ket4.m1.n dan mereka turut disi4sat di bawah Seksyen 15 (1) Akta Dd4.h Berb4haya 1952.

“Justeru, polis menyeru orang ramai supaya menggunakan media sosial secara berhem4h dan tidak akan berk0.mpromi terhadap mana-mana individu yang sengaja menggvgat keseIamatan serta ketent3raman awam,” katanya.

Terdahulu, tuIar menerusi media sosial beberapa keping gambar kedua-dua lelaki berkenaan berpakaian wanita dan kurang sopan di hadapan Laman Mahkota Istana Bukit Serene.

Menurut portal Hype, infIuencer tempatan Bryan Wee memang tidak asing dengan k0.ntroversi. Sesetengah netizen menyayanginya kerana t1ndakan dan pakaiannya yang ber4ni manakala sebahagian yang lain mendapati dia menyusahkan.

Namun, nampaknya kali ini Bryan mungkin telah melakukan t1ndakan berani yang melebihi batasan.

Foto infIuencer dalam pakaian mended4hkan adalah perkara biasa. Bagaimanapun, baru-baru ini, Bryan telah membangk1tkan kem4rahan net1zen apabila mer4kamkan foto dirinya dengan berpakaian kvrang sopan ketika berada di luar istana diraja di Johor.

Bercahaya belakang terhadap gerbang mahkota, Bryan dan (infI.uencer) Deacon mempamerkan pose kurang sopan mereka.

Yang pertama memakai cr0p top kuning dan seluar pendek dengan seluar dalam berwarna biru, manakala yang kedua memakai gaun putih dan seluar dalam biru.

Kedua-duanya juga melakukan beberapa p0se untuk kamera di hadapan gerbang. Seorang termasuk mereka menaikkan skirt dan menampakkan peha, seorang lagi menunjukkan mereka berpvra-pvra menc1um antara satu sama lain. Dalam semua gambar, seluar dalam mereka boleh dilihat dengan jelas.

Walaupun ada yang menganggapnya kelakar, maj0riti berpendapat ia adalah satu pengh1naan kepada kerabat diraja Johor. Netizen yang melihat foto ini segera ‘tag’ laman Facebook rasmi Sultan Johor Sultan Ibrahim Iskandar, kelab peminat royalti Johor dan PDRM.

Bryan telah memadamkan p0st itu. Bagaimanapun, polis mengesahkan telah menerima laporan berhubung isu itu dan sedang menyi4sat perkara itu.

 

Sumber: BERNAMA, Hype

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*