Isu beg berat: KPM teliti jumlah subjek diajar setiap hari – Radzi Jidin

PUTRAJAYA: Kementerian Pendidikan (KPM) sedang men4ngani isu beg sekolah berat yang saban tahun menjadi poIemik yang tidak berkesudahan.

Menurut Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Radzi Jidin isu ini melibatkan beberapa perkara lain yang perlu diberi perhatian iaitu jumlah mata pelajaran diajar setiap hari dan jumlah buku latihan dari luar yang dibawa murid ke sekolah.

“Untuk sekolah rendah, adakalanya sehingga tujuh mata pelajaran sehari namun bagi sekolah yang mengajar tiga atau empat mata pelajaran sehari, kita dapat lihat bahawa berat beg lebih ringan.

“Berikutan situasi itu, KPM sedang meneliti untuk melihat kek4ngan dalam k0nteks guru berdasarkan 0psyen mata pelajaran.

“Kita tidak boleh suka- suka keluarkan ar4han untuk terus kvrangkan kepada tiga (mata pelajaran) dan ini sedang diteliti satu persatu,” katanya pada sidang media selepas pelancaran Sekolahku SEJAHTERA di Dewan Perdana Putrajaya International Convention Centre (PICC), di sini pada Isnin.

Isu Beg Berat Belum Selesai, Ibu Kongsi Video Anak Angkut Beg Sekolah Berat Naik Tangga!

Pada masa sama, Radzi berkata pihaknya turut mengadakan perbincangan dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bagi membenarkan murid-murid menggunakan pakaian sekolah kebangsaan ke sekolah agama.

“Ini boleh mengvrangkan beg berat anak-anak,” katanya.

Isu beg sekolah yang berat kembali menjadi bualan h4ngat selepas ada laporan mengenai murid mengalami masaIah tulang belakang akibat rut1n menggaIas beb4n beg berat setiap hari.

Radzi berkata, KPM turut meneliti cadangan penggunaan l0kar bagi sekolah dua sesi, namun mengakui k0s yang diperlukan untuk tujuan itu adalah besar.

“Jika ambil kira keseluruhan biIangan sekolah rendah, k0snya amat besar,” katanya.

Ditanya mengenai cadangan agar murid tidak diberi pinjaman buku teks, beliau berkata buku teks boleh diletakkan di sekolah namun pelajar masih memerlukannya untuk mengulangkaji pelajaran.

“Kita juga melihat ada sesetengah buku teks jilidnya masih tebaI, jadi antara pendekatan adalah sama ada kita boleh ditambah jiIid dan murid boleh membawa buku lebih nipis,” katanya.

KPM belum buat keputusan pelaksanaan PT3

PT3: Belum ada keputusan rasmi - Radzi Jidin

SEMENTARA itu, Kementerian Pendidikan (KPM) belum membuat keputusan berhvbung pelaksanaan Pentaks1ran Tingkatan Tiga (PT3) bagi tahun ini.

Menteri Kanan Pendidikan, Senator Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin berkata, pihaknya sedang meneliti pendekatan paling sesuai diambil mengambil kira tahap penguasaan murid.

“Kita belum buat kepvtusan PT3,” katanya pada sidang akhbar selepas melancarkan Sekolahku Sejahtera di sini pada Isnin.

Beliau berkata demikian mengulas mengenai pemakluman Lembaga Peperiksaan berhubung perkara itu yang akan diadakan semula pada tahun ini.

Berdasarkan pemakluman yang dimvat naik oleh lembaga itu di laman Facebook pada Sabtu lalu, pentaksiran PT3 dilaksanakan pada Oktober hingga November selari dengan pelaksanaan PT3 yang ditanggvhkan selama dua tahun sejak 2020 akibat p4ndemik C0vid-19.

Bagaimanapun pemakluman tersebut telah ditar1k balik.

Pada perkembangan lain, Mohd Radzi berkata, KPM akan mengadakan perbincangan lanjut dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung penggunaan fasaIiti sekolah menengah sebagai pusat pengundian Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

“Sebelum ini perbincangan telah dibuat dan perbincangan lanjvt esok (Selasa),” katanya.

Menurutnya, KPM bekerja r4pat dengan SPR bagi memastikan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) berjalan lancar.

“Jika terpaksa guna, ada pendekatan yang akan diambil, namun begitu, kita cuba elakkan kerana tempoh masa yang s1ngkat.

“Ada hari Ahad sahaja untuk guru sekolah buat persediaan dan susur atur meja ini telah lama dibuat.Untuk dir0mbak dan disvsun semula dalam masa satu hari adalah suatu perkara bukan mudah kerana terdapat cara dan peratvrannya,” katanya.

Sebanyak 151 sekolah dijadikan sebagai pusat pengund1an pada PRN Johor yang akan diadakan pada 12 Mac ini manakala peperiksaan SPM pula berlangsung dari 2 hingga 29 Mac ini.

 

Sumber: AWANI, Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*