‘Nour Rania Asyifaa tidak pernah tidur dalam bu4ian’- Luahan PiIu Bapa Adik Rania Undang Seb4k

SEREMBAN, 23 Feb (Bernama) – Kanak-kanak perempuan berusia setahun tiga bulan, Nour Rania Asyifaa Yuseri yang mninggal dunia selepas kepaIanya dipercayai tersangkvt pada kain buaian di pusat jagaan kanak-kanak di Bandar Sri Sendayan, di sini semalam tidak pernah dit1durkan dalam bvaian.

Bapanya, Yuseri Yusoff, 39, berkata semalam merupakan kali pertama anaknya diletakkan di dalam bvaian oleh pengasvh malah ketika di rumah, anaknya juga tidak pernah diletakkan di dalam bvaian.

Nour Rania Asyifaa tidak pernah tidur dalam buaian – Bapa

“Ketika dimaklumkan isteri mengenai kejadian, saya berada di rumah bersama anak sulung perempuan berusia tujuh tahun. Saya kemudian bergeg4s ke Klinik Kesihatan (KK) Sendayan dan melihat doktor sedang berusaha memberi bantuan pern4fasan.

“Pengasuh memaklumkan anak saya svkar tidur, jadi dia letakkan dalam bvaian. Malam sebelum kejadian, anak saya kelihatan biasa sahaja, sudah setahun saya hantar dia ke pusat jagaan itu dan anak suIung juga pernah dihantar ke situ sewaktu kecil,”

“Pihak pusat jagaan ada meminta maaf kepada kami sekeluarga atas kejadian ini dan difahamkan pihak polis ada mer4kamkan percakapan ibu bapa lain yang menghantar anak ke pusat jagaan itu,” katanya kepada pemberita di Jabatan Forensik Hospital Tuanku Ja’afar di sini hari ini.

Bayi 15 bulan meninggal terjerut pada buaian

Reda ‘hiIang’ anak kali kedua

Bapa kepada tiga anak yang pernah diuj1 dengan kehiIangan anak kedua pada 2020 akibat k0.mplikasi kesihatan itu bagaimanapun reda dengan kejadian menimpa Nour Rania Asyifaa dan menyer4hkan kepada polis untuk t1ndakan lanjut.

Nour Rania Asyifaa disahkan mninggal dunia di KK Sendayan pada 4.30 petang selepas seorang wanita yang juga pengasuhnya membawanya ke klinik berkenaan.

Kanak-kanak mninggal di pusat asuhan

Ketua Polis Daerah Seremban ACP Nanda Maarof dilaporkan berkata kanak-kanak itu diberikan susu dan dibawa ke sebuah bilik di pusat jagaan itu untuk dit1durkan dalam bvaian bersama dua kanak-kanak lain pada 12.30 tengah hari sebelum pengasuhnya keluar dari bilik itu untuk tugasan lain pada 2 petang.

“Selepas itu pengasuh telah keluar dari bilik pada pukul 2 petang untuk tujuan tugasan lain kemudiannya pada 3 petang pengasuh telah masuk semula ke bilik dan mendapati b4yi itu dalam keadaan kepala tersangkvt pada kain bvaian. 

“Pengasuh terus mengambil b4yi itu dari bvaian dan menjalankan ujian pr0ses b4ntuan pern4fasan (CPR), tetapi dia g4gal bern4fas semula dan terus membawanya ke Klinik Kesihatan Sendayan pada pukul 3.45 petang sebelum disahkan mninggal dunia,” katanya dalam kenyataan.

In N. Sembilan, 15-month-old toddler dies in cloth cradle at childcare centre | Malaysia | Malay Mail

Menurut Nanda, hasil si4satan mendapati kejadian berlaku di sebuah rumah teres satu tingkat yang dijadikan rumah penjagaan atau pengasvh kanak-kanak.

“B4yi itu telah dijumpai dalam keadaan tidak sed4rkan diri di bilik kedua rumah pengasuh di mana bahagian Ieher dan kepaIanya telah terkeIuar daripada buaian dan tergantvng pada kain bua1an manakala badannya masih berada dalam bvai.

“Ketika kejadian, dua pengasuh berada di dalam rumah bersama-sama 15 orang kanak-kanak lain termasuk b4yi itu,” katanya yang memberitahu tempat kejadian tidak dipasang kamera Iitar tertvtup (CCTV).

Yuseri Yusoff, bapa kepada kanak-kanak perempuan berusia setahun tiga bulan, Nour Rania Asyifaa yang m4ut selepas kepaIanya dipercayai tersangkvt pada kain bua1an tidak dapat men4han seb4k sambil memangku jnazah anaknya untuk urusan pengebvmian ketika ditemui di luar perk4rangan bilik f0.rensik Hospital Tuanku Jaafar, hari ini.

Nanda berkata, rumah pengasuh itu yang dimiliki oleh kedua-dua pengasuh telah beroperasi sejak penghujung tahun 2019 dan menjaga kanak-kanak berusia enam bulan hingga tujuh tahun.

Nanda berkata kemat1an kanak-kanak itu dikIasifikasikan sebagai m4ti mengejvt sehingga keputusan bed4h si4sat diperoleh dan kes disi4sat di bawah Sksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001.

 

Sumber: BERNAMA, Siakap Keli, Utusan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*