“Sekali Je Pleassee.. Kalau Sekali Tak Keluar Anak..”- Surat Murid Perempuan Darjah 5 P4ncing Budak Lelaki Darjah 6 Ajak Bersetubvh

Seorang ibu mesej saya gambar ini. Saat b3rcerita kepada saya, tangan beliau mengge’letar. Hampir tidak percaya, anak l3lakinya darjah 6 perolehi surat dari seorang kanak kanak perempuan, darj4h 5.

“Kepada ……

Nama aku ….., Darjah 5. Tak apa kalau k4u tak kenal aku. Aku nak berkenalan dengan kau. Aku nak tanya, kau pernah t4k bersetvbuh dengan perempuan?

Hmmm. Sebenarnya aku nak bersetvbuh d3ngan kau. Sekali je, please. Kalau sekali tak keluar anak. I li’ke you.”

 

Innalillahi Wainna Ilaihi Rajiuun.

Ini kiriman surat budak perempvan berusia 11 tahun kepada pelajar lelaki 12 tahun tau. Kalau kita yang j4di mak bapak budak lelaki ni pun mesti berada d4lam sit’uasi puan berken4an, menggel’etar dan seolah olah tidak percaya.

Id3a budak perempuan berken4an ada. Ia serius. Bukan main main. Beliau maksvdkan apa yang ditulis. B3rsetvbuh, sekali sahaja, tidak akan lahirkan an4k.

An4k puan ini tak kenal siapakah ger4ngan budak perempuan berkenaan.

Ad4 beberapa faktor anak sekecil ini boleh jadi begitu.

Mas1h lagi tidur seb’ilik bersama mak bapak. Saya tak peIik hal ini boleh berlaku.

Kerap kali adalam program bersama budak sekolah rendah, ada yang darjah 6 pun masih tidur satu bilik dengan parents.

Apa yang mak ayah begini fikirkan? Tak pernah ke terIintas di fikiran anak ini boleh mencvri pandang jim4k yang dilakukan oleh mereka?

Expect anak dah tidur? Tak pernah ke sampai kepada mereka kisah gadis muda ketagih s3ks dek selalu tengok mak ayah berjim4k depan mata dari kecil?

Ada juga budak sekolah jadi begini disebabkan pernah men0nton ‘kandungan dewasa’. Samada aks’es sekali sekala atau sampai keta’gih. Tak perlu saya huraikan aspek yang ini.

Masing masing dah tahu kesannya bilamana viraI kes budak lelaki 12 tahun rgol kanak kanak perempuan 4 tahun setelah terangs’ang tengok video ‘dewasa’.

Tak cukup dengan tu, beberapa hari lepas keluar lagi isu yang lebih kurang. Seorang budak lelaki 11 tahun rg0l kakak sepupu yang berusia 12 tahun. .

Puncanya sama. Terang’sang tonton video ‘dewasa’ dari telefon bimbit.

Kawan kawan yang telah akses video ‘dewasa’ mengajar rakan rakannya yang lain di sekolah.

Saya pernah k0ngsikan sebelum ni ada budak lelaki darjah 1 ajak kawan lelakinya ke t4ndas untuk main rg0l rg0l. Dan iya, budak ini maksudkan apa yang beliau katakan.

Yang paling saya takvtkan sebab yang keempat ni. Kanak kanak ini menjadi mngsa penga’ntunan s3k’sual (s3xual gr0oming) oleh individu yang dikenali atau tidak dikenali, samada di dunia nyata mahupun di alam maya.

Ada pihak yang tak bertanggu’ngjaw’ab seperti ayah, datuk, abang, sepupu, bapa sedara, abang ipar, anak pengasuh, pelajar trans1t, kawan kepada ayah atau individu yang ada aks’es dengannya telah membina tr’ust dengan si kecil ini untuk tujuan s3ksual.

Walau budak ini telah menjadi m’ngsa cbul atau rgol/ liiw4t (nauzubillah), tapi dia tak tahu yang dirinya m’ngsa. Pem’ngsa telah berjaya buatkan budak ini percaya perbuatan itu ok, n0rmal dan menyeronokkan.

Lepas jadi m4ngsa, child s3x pre’dat0r ini akan belanja makan, bagi hadiah atau lain lain ganjaran.

Ke’san kepada 4 perkara ini, kanak kanak yang menjadi m’ngsa s3ksual akan anggap perbuatan s3ks itu n0rmal. Beliau akan gr0om pula kawan kawannya di sekolah.

Dalam kes ini, mujurlah puan berkenaan selalu sp0tcheck beg sekolah anaknya. Kalau tak, sampai bila bila tak tahu yang anaknya terima ‘surat cinta’ ini.

Buat mak ayah di luar sana, ini cadangan saya

Please ingatkan anak anak, jika mendengar perkataan yang tak eIok kawan sebut di sekolah, kata kata ke’ji, mak”ian, ejekan, mencar’ut, lcah, terus bagi tahu mak ayah.

Parents pula kena terangkan pada anak kenapa perkataan itu tak elok atau terangkan definisinya seperti perkataan zii’na, rgol, cbul, liiw’at dan lain lain.

Mak ayah juga tolong pesan kepada anak anak jika dapat surat kiriman kawan kawan terus bagi tahu parents. Tak kisahlah walau ia cinta monyet sekalipun. Yang penting, mak ayah kena tahu. Tambah tambah, anak yang masih bersekolah rendah.

Jangan jemu jemu ingatkan pasal sentuhan sela’mat dan tidak sela’mat, beza antara sentuhan kasih sayang dan bersifat s3k’sual.

Juga ajar tentang priv4te part yang tak boleh disentuh, dipegang atau dira’ba (mulut, dada, kemalvan, pungg’ung, paha). Jika ia berlaku, je’rit kuat kuat, lari selam’atkan diri dan mengadu atau beri tahu parents.

Paling penting, jangan kau pula jadi bdoh berji’m4k atau bercu’mbu cmbuan depan anak. Tak tahu malu ke?
Buat guru guru,

Inilah dia antara anak anak didik kalian hari ini. Bermula dari sekolah tadika lagi sudah ada budak melcah.
Jika cikgu dapat kes seperti ini, t0long bantu sebaik mungkin. Mereka adalah mngsa. Bukan saja saja buat macam tu. Sebab sebabnya saya dah nyatakan di atas.

Jika dapat aduan dari pelajar melibatkan kes kes s3ksual, jangan anggap mereka bergurau. Budak kecil jarang menipu bab bab begini. Ambil peduli dan refer kepada guru yang berkaitan.

Walau kalian bukan guru mengajar Pendidikan Kesihatan atau subjek Pendidikan Islam, jangan pernah jemu ingatkan anak didik pasal isu isu sebegini.

Lant’aklah kalau ada ibu bapa atau rakan guru yang kata kita memandai mandai. Tak kena ke anak dia memang sedap cakap. Tugas kita bersama ni.

Saya harap p0st ini dibaca dan dik0ngsi sebanyaknya oleh kalian.

Mari sama-sama jadi masyarakat yang berperanan. Jangan jadi netizen yang tahu mengec’am sahaja isu pembuangan b’ayi, s’3ks bebas atau ha’mil luar nik’ah tanpa sedar punca permas’alahan yang perlu dirawat.

Dan ia bermula dari rumah.

Reaksi Warganet

Eykien Nor –

Pernah 10 tahun lepas anak sulung lelaki saya menerima surat berdrah dari seorang murid perempuan darjah 4.

Meluahkan rasa ci’nta dan sayang padaa anak lelaki saya yang sekelas dengannya siap berpesan surat ni ditulis dengan dra’hnya sendiri dan kalau ada murid perempuan lain yang cuba mendekati anak saya dia mengu’gut akan membnuh diri.

Allahuakbar, tapi saya tak ambik pusing sangat sebab 2 minggu lepas tu dia berpindah sekolah.

Jason Chang –

Setuju sangat sangat artikel ini. Kalau di Taska, kanak kanak lelaki dan perempuan harus tidur berasi’ngan.Saya rasa masih ada sesetengah taska masih letak kanak kanak tidur beramai ramai tanpa pengasin’gan janti’na. Tilam lelaki dan perempuan hanya ada jarak sejengkal. Alasan mereka, mereka kata budak masih kecil.

Zaman sekarang dah berubah. Fikiran kita harus maju mengikut pengedaran zaman, tidak dapat take for guar’anted dengan cara lama.

Nik Yus –

Kalau saya jadi ibu pelajar ni, saya akan maklumkan pada kaunsel0r. Mak ayah budak perempuan tu kena tahu yang ank dia dah bole pikir smpai ke situ walaupn baru 11 tahun.

Budak pempuan tu kena tahu tulisan dia tu dah mela’mpau. Memang bole trace dekat sekolh. Tindakan untuk mendidik bukan nk malu’kan dia..

Rabiya Adawiya –

Dari ayat anak ini,

Bersetvbuh dengan perempuan
Aku nak bersetvbuh dengan kau
Sekali je
Kalau sekali tak keluar anak
Ayat ayat ni jelas menunjukkan bukan saja dia nampak dengan mata. Tapi anak ni dah “rasa”. Ada orang buat pada dia

Tapi anak ni tak salah. Kita kene terima bi0logi badan manusia yang akan teran’gsang dan nakkan lagi perkara yang asy’ik tu. Sebab tu anak ni boleh minta pada orang lain.

Maybe kalau perkara ni dah jadi pada anak kita ( nauzubillah) terangkan perkra paling benar.

Contoh :

Kemalvan kita memang Allah cipta untuk ada rasa se’dap. Tapi untuk budak 11 tahun tak patut ada rasa tu. Itu dah sal’ah.

Kalau ade seseorang pegang kamu kene marah walaupun ibu yang pegang. Dan kamu boleh pegang kemalvan kamu masa nak ceb0k sahaja.

Kamu boleh bagitahu ibu jika kamu rasa apa-apa pada kemalvan kamu ibu akan bantu kamu tapi kamu tak boleh buat tindak’an sendiri. Apape kamu kene bagitahu ibu. Ibu takkan marah sikit pon sayang ibu akan bantu kamu.

Tindakan ibu :

Sibukkan anak, Gembirakan hatinya. Buat banyak aktiviti pergerakan badan yang aktif

Jangan sesekali biarkan dia sendiri’an

Untuk fasa pertama sentiasa perhatikan dia mandi dan setiap pergerakannnya jika pegang kemalvan terus tegur.

Ibu kene selalu tanya anak perkembangannya

Buat anak nak cerita semua sekali. Jangan fon. Sentiasa pesan tentang bah’aya sentuhan tempat pri’vasi

Jangan sed’ih apa pon masalah, Allah tu ada.

Bila ada k3s macam macam ni naik di feed FB saya nampak lua’han ibu bapa dan cikgu dengan situasi ni. Allahu, se’dih

 

*Posting di atas awalnya dik0ngsikan di laman FB Akhi Fairuz Al-Jengkawi pada 20 Aug 2019. Semoga menjadi iktibar dan dapat kita jadikan sebagai pengajar’an.

 

Sumber: RealMerah, Facebook Akhi Fairuz Al-Jengkawi Via edisimedia

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*