Tiada lagi pengeIuaran simpanan KWSP sebelum bersara – CEO KWSP

Kuala Lumpur: Buat masa ini Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak bercadang membenarkan lagi pengeIuaran oleh pencarvm menerusi idea i-Ceria diIontarkan Ahli Parlimen semalam.

Ketua Pegawai Eksekutif KWSP Datuk Seri Amir Hamzah Azizan berkata, apa yang utama sebagai pengurus dana persaraan adalah memenuhi mandat untuk membina semula simpanan hari tua pencarum.

Amir Hamzah Dilantik CEO Baharu KWSP - M-Update

Menurutnya, tempoh bagi tiga skim pengeIuaran sudah pun berakhir iaitu i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra.

“Tiga skim itu sudah pun berakhir (kemudahan pengeIuaran terakhir adalah i-Citra pada bulan lalu).

“Adalah penting bukan hanya melihat kepada permintaan itu (idea i-Ceria) tetapi juga k0nteks utama KWSP seperti yang saya bentangkan iaitu mengutamakan bekalan simpanan untuk pekerja yang sudah bersara.

“Kita faham apabila kita terima des4kan. Tetapi kena ingat mandat diberikan kepada KWSP mengikut akta adalah menolong ahli mencapai simpanan untuk hari tua,” katanya pada sidang media selepas membentangkan prestasi kewangan KWSP 2021 selain mengumumkan d1viden, di sini, hari ini.

Amir Hamzah berkata, data pekerja dan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara sudah pun memasuki fasa pemuIihan ekonomi.

“Saya harap kita tak payah keIuar lagi (mengeIuarkan KWSP sebelum tempoh masa bersara).

“KWSP akan terus f0kus dengan mandat untuk membina simpanan hari tua pencarvm.

“Peranan kita adalah memudahkan kehidupan ahli sewaktu persaraan,” katanya.

Terdahulu dalam pembentangannya, beliau turut menjelaskan pengeIuaran KWSP yang sudah dibuat ahli dalam tempoh p4ndemik C0vid-19.

Katanya, ia membabitkan RM20.8 bilion pengeIuaran i-Lestari bagi tempoh April 2020 hingga Mac 2021.

“i-Sinar berjumlah RM58.7 bilion bagi tempoh Januari hingga Disember 2021 dan i-Citra berjumlah RM21.4 bilion untuk tempoh Julai 2021 hingga Februari 2022.

“Jumlah keseluruhan pengeIuaran untuk ketiga-tiga skim dianggarkan RM110 bilion,”katanya.

Berdasarkan rek0d, katanya, seramai 7.3 juta ahli memohon sekurang-kurangnya satu atau semua skim berkenaan.

Menurutnya, kesan pengeIuaran awal KWSP itu adalah agak memb1mbangkan kerana ramai ahli berisiko hidup dalam kem1skinan sewaktu persaraan.

“Orang tua tak cukup simpanan untuk bekalan perbelanjaan menjalani kehidupan seharian yang menjadi keb1mbangan kami di KWSP.

“Malaysia negara menua atau akan mempunyai jumlah warga tua yang ramai.

“Penting setiap daripada kita mempunyai sekuriti simpanan untuk digunakan selepas persaraan atau sewaktu tidak lagi bekerja bagi menjana pendapatan,”katanya.

Beliau menegaskan, selain kesihatan, keupayaan kewangan masyarakat dalam golongan berusia juga perlu dijamin.

Semalam, di Dewan Rakyat, Ahli Parlimen Jempol, Datuk Seri Mohd Salim Sharif mencadangkan kerajaan memperkenalkan bantuan kewangan “i-Ceria” KWSP, iaitu kemudahan pengeIuaran wang buat kali terakhir.

Mohd Salim ketika perbahasan Titah Diraja di Dewan Rakyat dilaporkan berkata, hal ini kerana terdapat keperluan mendes4k bagi sebilangan rakyat Malaysia menggunakan wang persaraan mereka itu bagi tujuan meneruskan kelangsungan hidup.

KWSP umum div1den k0nvensional 6.10 peratus, syar1ah 5.65 peratus

EPF declares 6.1pc dividend for 2021, all-time high payout of RM56.72b | Malaysia | Malay Mail

Sementara itu, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengumumkan div1den sebanyak 6.10 peratus bagi Simpanan K0nvensional dan 5.65 peratus untuk Simpanan Syar1ah bagi tahun 2021.

Ia lebih tinggi berbanding 2020, yang mana div1den bagi Simpanan Konvensional sebanyak 5.20 peratus dan 4.90 peratus untuk Simpanan Syar1ah.

Jumlah pengagihan terkumpul bagi 2021 adalah RM56.72 bilion, iaitu RM50.45 bilion untuk Simpanan Konvensional dan RM6.27 bilion lagi untuk Simpanan Syar1ah.

Div1den itu diumumkan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan pada taklimat prestasi kewangan KWSP sini, hari ini.

Pada 2021, KWSP mencatatkan carvman bersih negatif (caruman setelah mengambil kira pengeIuaran) untuk pertama kalinya dalam tempoh 20 tahun sebanyak RM58.2 bilion, namun ia tetap tegvh dan berhemat dalam strategi peIaburan jangka panjangnya, selain menyesuaikan diri terhadap cabaran dalam memastikan pulangan mampan jangka panjang.

KWSP mencatatkan pendapatan pelaburan kasar sebanyak RM67.06 bilion, di mana RM6.91 bilion diperuntukkan kepada Simpanan Syar1ah.

Prestasi yang membanggakan itu adalah hasil pendekatan kepelbagaian p0rtfolio yang berpandukan AIokasi Aset Strategik (SAA), yang memastikan KWSP bertahan terhadap kejvtan kewangan serta kekal stabil dalam situasi yang tidak dijangka.

Berdasarkan kelas aset, instrumen Pendapatan Tetap merangkumi 45 peratus daripada peIaburan, manakala Eku1ti 44 peratus, Hartanah dan Infrastruktur serta instrumen Pasaran Wang masing-masing adalah enam dan lima peratus.

Dividen sebanyak 6.10 peratus bagi Simpanan Konvensional dan 5.65 peratus untuk Simpanan Syariah bagi tahun 2021.
D1viden sebanyak 6.10 peratus bagi Simpanan K0nvensional dan 5.65 peratus untuk Simpanan Syar1ah bagi tahun 2021.

PemuIihan pasaran yang berterusan sepanjang 2021, terutama dalam pasaran maju, menyumbang kepada p0rtfolio eku1ti tersenarai KWSP dan menyediakan peluang kepada dana persaraan ini untuk merealisasikan keuntungan.

Ekuiti, khususnya ekuiti tersenarai luar negara yang merekodkan pulangan pelaburan (ROI ) sebanyak 10.44 peratus, terus menjadi penyumbang pulangan utama.

Jumlah pendapatan bagi kelas aset Ekuiti adalah sebanyak RM38.93 bilion, atau 58 peratus daripada keseluruhan pendapatan kasar KWSP.

Portfolio ekuiti persendirian juga menunjukkan prestasi yang baik, merek0dkan pulangan pelaburan sebanyak 19.01 peratus.

Untuk kesihatan jangka panjang, KWSP mengambil langkah berhemat untuk turun nilai kos sebanyak RM1.15 bilion daripada portfolio ekuiti tersenarai pada 2021, lebih rendah daripada RM7.71 bilion turun nilai kos yang dicatatkan pada 2020, selaras dengan pemulihan dalam pasaran ekuiti.

Dengan hampir separuh jumlah peruntukan aset KWSP adalah dalam instrumen Pendapatan Tetap, merangkumi Sekuriti Kerajaan Malaysia dan Bon Sama Taraf, serta Pinjaman dan Bon, KWSP dapat mengekalkan pulangan yang stabil.

Pendapatan daripada portfolio berkenaan menyumbang sebanyak RM19.50 bilion, atau 29 peratus daripada jumlah pendapatan kasar KWSP.

Pendapatan portfolio Hartanah dan Infrastruktur sebanyak RM7.69 bilion terus memainkan peranan sebagai pelindung nilai terhadap inflasi dengan pulangan pelaburan sebanyak 6.53 peratus.

Ini adalah 1.84 peratus melebihi pulangan pelaburan instrumen Pendapatan Tetap sebanyak 4.69 peratus, manakala pendapatan daripada instrumen Pasaran Wang merekodkan RM940 juta.

Aset luar negara KWSP adalah penyumbang kritikal kepada prestasi keseluruhan, di mana kepelbagaian kelas aset, pasaran dan mata wang memberikan kestabilan kepada pendapatan dan nilai tambah kepada keseluruhan pulangan KWSP.

Setakat Disember 2021, sekitar 37 peratus daripada aset pelaburan KWSP adalah di luar Malaysia dan merentasi pelbagai kelas aset.

Keseluruhan aset pelaburan meningkat 0.8 peratus kepada RM1.01 trilion daripada RM1.00 trilion pada 2020.

Jumlah keahlian setakat Disember 2021 meningkat sebanyak dua peratus kepada 15.2 juta, manakala majikan yang berdaftar dengan KWSP adalah berjumlah 553,000.

Dengan purata div1den sebenar tiga tahun selepas pelarasan terhadap infIasi sebanyak 4.91 peratus untuk Simpanan Konvensional dan 4.51 peratus untuk Simpanan Syar1ah, KWSP melangkaui sasaran strategiknya untuk mengisyt1harkan purata div1den sebenar sekurang-kurangnya 2.00 peratus dalam tempoh tiga tahun berturut-turut.

 

Sumber: Harian Metro, BH Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

1 Comment

  1. Sy ade kad OKU RETAK KEPALA BELAH KANAN nk kerja tak diterima duit sy bergantung pada duit OKU TP Tak cukup untuk harian sebab tu sy nk keluarkan semua duit kwsp sy..dlmnya ade rm14.000 sahaja… sy minta untuk mengeluarkan duit itu untuk kegunaan sy..nnt sy aku berjumpa ngn doktor untuk transaksi pengeluaran dari acct sy..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*