“Zul Ariffin boleh menoIak, tetapi dia memilih ‘sedap’..”- Awie

MELAKA: “Benda boleh menolak, tetapi dia (Zul Ariffin) memilih ‘sedap’. Pada saya dia menc0nteng arang pada industri yang berk0nsepkan Islam”.

Demikian resp0ns pelakon dan penyanyi rock tanah air, Datuk Awie apabila ditanya mengenai isu sens4si pelakon filem S4ngkar itu, yang memuat naik klip video b4bak sensuaI di laman sosial baru-baru ini.

Menurutnya, t1ndakan Zul Ariffin itu disifatkan sebagai menc0nteng arang pada industri hiburan tanah air dengan memaparkan aksi-aksi r4njang yang sama sekali tidak sesuai dengan n0rma negara ini.

“Itu dia gatal sebenarnya, benda boleh ditoIak tetapi dia memilih sedap, dia terimalah benda itu kan (krit1kan dan tindakan und4ng-und4ng).

“Bagi saya, dia telah menc0nteng arang kepada industri yang berk0nsepkan Islam, pada pandangan saya dari svdut Islamik tidak eloklah kerana kita nampak ia sebagai satu aksi r4njang,” katanya pada sidang akhbar Raikan Cinta Ramadan Wings di Hotel Lacrista, Banda Hilir di sini hari ini.

Video

Terdahulu, pemenang Pelakon Lelaki Terbaik Festival Filem Malaysia (FFM) Ke-31 itu memuat naik klip tersebut yang dikatakan merupakan teaser drama bersiri Perempuan Itu, lakonan bersama pelakon, Siti Hariesa.

Klip tersebut bagaimanapun menerima kecaman ramai apabila memaparkan aksi-aksi sensuaI Zul Ariffin men4nggalkan baju dan mendvkung pelakon wanita berkenaan.

Tempohari, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa turut membuat kenyataan menerusi akaun Twitter miliknya mengenai t1ndakan mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia yang akan diambil terhadap pelakon itu.

Beliau juga memaklumkan bahawa adegan lakonan seperti yang dikongsi pelakon berkenaan tidak akan dibenar ditayangkan sama ada bulan Ramadan atau bulan lain.

Mengulas lanjut, Awie berkata, babak lakonan dengan elemen sedemikian juga merupakan pilihan yang dibuat oleh pelakon dan pengarah itu sendiri.

“Antara mereka mahu memasukkan unsur-unsur Islamik atau tidak dalam lakonan, kalau tidak mereka nak go (jadi) profesional, hvkumannya tiada, dia akan all out.

“Kalau dia masukkan svdut Islamik ini, maka ada hvkum-hvkum yang mereka perlu, kalau boleh pengarah-pengarah khususnya mainkan peranan seeloknya untuk adakan metaf0ra yang sesuai,” tegas vokalis Wings itu.

Zul Ariffin akan disi4sat

Zul Ariffin bakal disiasat - Utusan Digital

TERDAHULU, Zul Ariffin akan disi4sat di bawah S3ksyen 233, Akta Komunikasi dan Multimedia (KMM) 1998 berikutan perk0ngsian video babak p4nas yang tuIar membabitkan dia dengan pelakon baru, Siti Hariesa, baru-baru ini.

Perkara itu dimaklumkan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa melalui Twitter miliknya.

“Proses und4ng und4ng berjalan. Pelakon Zul Arifin akan di si4sat di bawah Seksyen 233 Akta KMM (Akta Komunikasi dan Multimedia 1998) kerana ‘p0sting’ Instagram yang menyaIahi und4ng und4ng,” tulisnya di Twitter.

Dalam hantaran yang sama, Annuar berkata, adegan seperti yang dipaparkan itu tidak akan dibenarkan untuk tayangan sama ada di bulan Ramadan atau bulan yang lain.

“Jagalah nilai dan budaya,” katanya.

Semalam, Zul tampil membuat perm0honan maaf di Instagram Story.

Zul yang juga pemenang Pelakon Lelaki Terbaik Festival Filem Malaysia ke-31 menerusi filem Sangkar itu berkata, selepas ini dia akan lebih meneliti dan berhati-hati untuk memuat naik sebarang bahan yang diberikan kepadanya untuk dipr0mosikan di media sosial.

Sebelum ini, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menentang ker4s isu penuIaran video berkenaan.

Ketua Pengarah Jakim, Datuk Hakimah Mohd Yusoff berkata, berdasarkan penelitian, pihaknya memb4ntah penyiaran program seumpama itu yang jelas mempamerkan perbuatan diIarang Islam dengan aksi dan ad3gan tidak berm0ral meIampaui batas serta bertentangan dengan n0rma masyarakat dan hvkum sy4rak.

Menurutnya, drama seumpama itu tidak wajar disiarkan apatah lagi ketika Ramadan.

“Jakim menggesa semua pihak sama ada stesen penyiaran, penerbit, penulis skrip dan pelakon lebih cakna dan mengelakkan isu seumpama ini kerana ia menyerap masuk ke dalam jiwa masyarakat khususnya golongan remaja dengan budaya dan n0rma yang bersaIahan dengan ajaran Islam dan amalan murni masyarakat Malaysia,” katanya.

Terdahulu, Zul mencetuskan kontroversi apabila memuat naik video di Instagram memaparkan beberapa babak panas bersama Siti Hariesa dalam drama terbaharu lakonannya berjudul Perempuan Itu, baru-baru ini.

Terkini! Zul Ariffin Dilihat Hadir Ke Pejabat Suruhanjaya, Dua Jam Bagi Kenyataan

DALAM pada itu, Zul Ariffin dilihat hadir ke ibu pejabat Suruhanjaya Komunlkasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) di Cyberjaya pagi, hari ini, dipercayai untuk memberi kenyataan berhvbung tlndakannya memuat naik video babak p4nas dalam drama Perempuan Itu lakonannya bersama pelakon baru, Siti Hariesa di lnstagram, baru-baru ini.

Menurut sumber, Zul yang hadir bersama beberapa individu dilihat berada di situ sejak jam 10 pagi. Bagaimanapun, Zul meninggalkan bangunan itu kira-kira jam 12.30 tengah hari.

Ia turut disahkan oleh Zul Ariffin sendiri memberitahu sudah hadir dan memberi kerjasama penuh pada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) di ibu pejabatnya di Cyberjaya, hari ini.

“Saya sudah memberikan kerjasama penuh kepada pihak SKMM berhubung siasatan berkaitan penerbitan drama bertajuk Perempuan Itu,” tulisnya ringkas di Instagram Story.

 

Sumber: Harian Metro, Utusan Online, Instagram Zul Ariffin

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*