(Video) K0ngsi Detik Cem4s Murid Prasekolah Jalan Sendirian Di Jalan Raya, Mak Ayah Jangan MenyesaI Nanti…

RAMAI yang cem4s malah tidak sampai hati menyaksikan satu r4kaman video menunjukkan seorang kanak-kanak perempuan memikul beg sekolah berjalan seorang diri di jalan raya.

Video yang tuIar di media sosial itu menunjukkan r4kaman dalam sebuah kereta yang dipandu perlahan seperti mengekori kanak-kanak berkenaan dari arah belakang.

Namun, kec0h dalam kalangan netizen yang menyuarakan kebimb4ngan terhadap kanak-kanak itu berjalan bersendirian sehingga mempersoalkan mengapa per4kam tidak memberhentikan kereta dan menumpakannya demi keseIamatan.

Perakam yang hanya mahu dikenali sebagai Mastina berkata, r4kaman dibuat pada pukul 11.34 pagi Selasa di Jalan Ranau-Tambunan di Ranau, Sabah.

Ketika kejadian, wanita berusia 26 tahun itu memberitahu, dia sedang memandu kereta dalam perjalanan pulang dari pekan ke rumah berdekatan di kawasan tersebut.

          

“Budak tu terus berlari menyeberang jalan. Saya pun tidak tahu kenapa pakcik tu tidak terus kej4r tapi saya yakin mungkin pakcik itu terkejvt dan pan1k.

“Selepas itu saya perlahan-lahan ikut budak perempuan tu dari belakang. Di depan ada satu simpang untuk masuk ke sebuah kampung, saya fikir dia akan masuk ke simpang itu tapi dia tetap berjalan di sepanjang jalan raya dan laluan di situ semp1t, ada selekoh t3jam dan berbvkit,” ujarnya yang berasal dari Ranau.

Sebuah kenderaan melalui seIekoh tajam.

Menurut suri rumah itu, dia mempunyai aIasan munasabah untuk tidak memberhentikan kereta dan menvmpangkan kanak-kanak yang berusia antara lima dan enam tahun itu.

“Saya berada dalam situasi tu pun tak sampai hati nak biarkan budak tu jalan seorang diri. Tapi keadaan tak semudah yang semua bayangkan, banyak ris1ko lain yang lebih bah4ya jika saya berhenti dan tumpangkan budak tu.

“Belakang saya ada banyak kereta lain. Saya tak nak pemandu-pemandu lain fikir saya mahu cul1k budak tu. Budak tu agak agres1f, bimb4ng dia fikir saya mahu cul1k dia dan lari ke seberang jalan yang ada selekoh t4jam dan berbukit, tak dapat jangka apa yang lalu di lorong kanan atau kenderaan di belakang kereta saya cuba mem0tong.

“R4kaman video hanya berdurasi selama 14 saat dan selepas itu pakcik kedua yang menvnggang motor bersama pakcik pertama tadi kej4r budak tu dan beri isyarat tangan supaya dia berhenti daripada berjalan bersendirian,” katanya sambil menambah jalan raya itu merupakan laluan utama yang menghubungkan Ranau, Tambunan dan Keningau.

Membuat r4kaman sebagai bahan bukti sekiranya berlaku ins1den yang tidak dingini kerana kereta tidak dilengkapi dashcam, Mastina berkata, perk0ngsian video itu di laman sosial bertujuan untuk memberi kesedaran kepada masyarakat terutama ibu bapa dan penjaga.

Mastina mem4dam video tuIar itu setelah menerima kec4man ramai.

Teg4snya, dia mahu semua pihak memberi lebih perhatian kepada kanak-kanak terutama jalan raya merupakan kawasan berlakunya kem4langan tanpa mengira siapa dan usia.

“Kanak-kanak seharusnya tidak dibenarkan meIintas jalan raya tanpa penjaga di sampingnya. Saya bimb4ng dengan sekarang macam-macam boleh berlaku seperti penculik4n dan rog.ol, tidak mustahil ada yang sanggup berbuat baik demi kepentingan diri sendiri.

“Apa pun aIasan, sesibuk dan sesusah apa pun, ibu bapa dan penjaga perlu utamakan keseIamatan anak-anak.

Ingatlah, maIang tidak berbau. Jangan kerana kesil4pan, kelalaian dan rasa tidak bertanggungjawab, kita menyes4l seumur hidup,” katanya yang baru mendirikan rumah tangga.

Walaupun tidak mengetahui apa yang berlaku seterusnya ketika pelajar itu meneruskan perjalanan pulang ke rumah, Mastina berharap kanak-kanak berkenaan dalam keadaan seIamat.

Tonton video

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Semoga adik itu seIamat sampai ke rumah dan selepas ini dia dip4ntau dengan lebih ketat oleh ibu bapa atau penjaganya agar kejadian seperti ini tidak beruIang,” katanya yang memvtuskan untuk memadam video tersebut daripada aplikasi TikTok selepas menerima kecam4n ramai.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*