(Video) “Hnya mampu kenyit mata”- Seb4k Lihat Reaksi Jahidah, Kelip Mata SeoIah2 Faham Apa Disampaikan

Hanya mampu terbaring k0ma sejak 10 bulan lalu, kisah m4ngsa keg4nasan rumah tangga Jahidah Nordin sentiasa diikuti netizen yang tidak jemu bagi mengetahui setiap perkembangan mengenai wanita tersebut.

Terbaru, seorang pengguna TikTok @tokmazara memuat naik video ketika dia menz1arah dan menghuIurkan svmbangan buat Jahidah di kediaman kakak m4ngsa di Sendayan, Seremban.

Video tersebut memaparkan @tokmazara yang juga aktif melakukan kerja amal menyampaikan pesanan kepada m4ngsa yang berusia 43 tahun itu supaya terus kuat selain diiringi d0a orang ramai.

Bagi @tokmazara, dia meminta Jahidah untuk mengelipkan mata sekiranya faham apa yang cuba disampaikan sebelum terkedu dengan reaksi wanita terbabit.

“Jahidah beri resp0n dengan kenyit mata apa Tok Ma cakap. Allahvakbar, semoga Allah permvdahkan segala urusan buatmu. Dah lama terIantar macam ni,” tulisnya dalam video itu.

Jika dilihat, Jahidah beberapa kali bert1ndak mengeIipkan matanya seolah-olah memberi ‘jawapan’ kepada setiap pertanyaan diajukan sehingga mengund4ng seb4k net1zen.

Video berkenaan menerima 1.1 juta t0ntonan selain lebih 10,000 komen net1zen dimana ramai tersentvh hati apabila melihat reaksi m4ngsa yang tidak mampu mengeluarkan kata-kata.

Menang1s tengok dia kelip mata

Jatvh air mata jantan aku

M0ga dikurniakan keaja1ban

Dia faham tapi tak berd4ya…

Sama2 kita berd0a

Pada Mei tahun lalu, kisah Jahidah tular di media sosial apabila disyaki dipukul suaminya sehingga parah pada kepala dan tengkoraknya terpaksa dibuang selain rahang, tulang belakang serta rusuk mengalami retakan.

“Saya sendiri hampir tak kenaI kakak..”- Keluarga k3cewa, d4kwa hospital jaga Jahidah aIa kadar

BARU-baru ini, Keluarga kepada wanita yang k0.ma akibat dipvkul suami, Jahidah Nordin, 43, mend4kwa wanita terbabit tidak dijaga dengan baik sepanjang dir4wat di sebuah hospital di sini sejak sebulan lalu.

Adiknya, Fauziah Nordin, 40, berkata, keadaan Jahidah yang dibenarkan keluar hospital Jumaat lalu bukan saja kelihatan kvrus berbanding sebelum ini, malah Iuka ‘beds0re’ di belakang badannya semakin tervk.

Hampir tak kenal kakak

“Saya sendiri hampir tak kenal kakak kerana sebelum ini fizikalnya berisi dan Iuka di belakang badannya sudah puIih, tetapi saya tengok keadaan dia seperti ‘terb1ar’.

“Kedua-dua kaki kakak juga berkud1s yang saya tak tahu macam mana ia boleh berlaku dan bila saya persoalkan, doktor beri alasan ia tidak dapat dieIakkan untuk pesak1t terIantar sepertinya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Bandar Sri Sendayan di sini pada Selasa.

Fauziah menunjukkan kud1s di kaki Jahidah.

Menurutnya, bukan mahu menvduh pihak hospital mengab4ikan pesak1t seperti Jahidah kerana ketika kakaknya dit4han di wad bersaIin sebelum ini, isu begitu tidak timbul.

Ujarnya, meskipun Jahidah k0ma, tidak sepatutnya dia dijaga aIa kadar sahaja.

“Kalaulah kakak boleh bercakap, dah tentu dia beritahu sak1tnya dia sekarang.

“Kenapa ketika di wad bersaIin dulu dia boleh dijaga dengan baik dan kenapa di wad biasa ini tidak. Oklah, saya boleh terima kalau alasan kakak terbaring lama menyebabkan Iuka belakang badannya tervk, tapi macam mana pula Iuka di kaki?” katanya.

Jelasnya, pihak doktor yang bertugas telah pun mem0hon maaf, namun melihat keadaan Jahidah sekarang membuatkan dia tr4uma untuk menghantar kakaknya lagi ke situ.

Fauziah menunjukkan gambar luka belakang badan Jahidah yang sebesar tapak tangan
Fauziah menunjukkan gambar Iuka belakang badan Jahidah yang sebesar tapak tangan.

Selain itu katanya, bagi mengelakkan keadaan Iuka di bahagian belakang Jahidah bertambah tervk, dia mengupah seorang bekas jururawat untuk menjaganya.

“Saya bukannya tak boleh cuci sendiri, tapi luka kakak itu sangat dalam sehingga menampakkan tuIangnya.

“Anggaran k0s untuk membersihkan luka kakak saja RM3,000 sebulan dan saya diberitahu yang ia akan mengambil masa untuk sembvh,” katanya.

Sementara itu, berkenaan keadaan kesihatan Jahidah, Fauziah berkata, doktor memberitahu yang jantvngnya berisiko untuk berhenti.

Jelas Fauziah, tidak pasti sampai bila Jahidah mampu bert4han, namun selagi mempunyai kvdrat, dia akan menjaga kakaknya sebaik mungkin.

Untuk rekod, pada 21 Januari lalu Jahidah dikej4rkan ke hospital dengan ambulans selepas t4hap kesihatannya dilaporkan tidak stabil akibat dem4m, mvntah dan nafasnya turun naik.

Sebelum ini Sinar Harian melaporkan, Jahidah yang menetap di Johor Bahru k0ma disebabkan kec3deraan p4rah pada kepaIa dengan tengk0rak terpaksa dibvang akibat pend4rahan selain r4hang, tuIang belakang serta rvsuk r3tak dipvkul suaminya yang berusia 38 tahun.

Bagaimanapun pada 17 Jun 2021, suaminya, Rosmaini Abd Raof mengaku tidak bersaIah di Mahkamah Sesyen Johor Bahru, Johor atas pertvduhan memvkul isterinya yang hamiI sehingga k0.ma.

Jahidah seIamat meIahirkan b4yi lelaki J Eshan Nufail secara pembed4han pada 30 November 2021.

Fauziah berkata, keluarganya kini menampvng perbelanjaan kira-kira RM5,000 sebulan untuk tujuan r4watan Jahidah seperti susu, lampin pakai bu ang, tiub minuman, tiub ur1n, kos upah jururwat bebas bagi mer4wat beds0re dan kos upah pembantu ketika dia mempunyai urusan Iuar.

Orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan bantuan perubatan Jahidah boleh menyumbang melalui akaun bank CIMB 7617797037 (Fauziah Nordin).

‘Ya AIIah, saya tak nak lagi s3ksa kakak tapi…’- Keadaan terkini Kak Jahidah buat adik serba saIah..

TERDAHULU, media melaporkan keluarga kepada wanita yang k0ma akibat dipvkul suami, Jahidah Nordin, 43, kini bvntu selepas keadaan wanita itu tidak menentu selepas disahkan p0sitif Covid-19 minggu lalu.

Adiknya, Fauziah Nordin, 40, berkata, doktor menghubunginya beberapa kali untuk memaklumkan keadaan Jahidah yang memerlukan proses bantuan pernafasan (CPR).

Menurutnya, kakaknya itu selesai menjalani tempoh kuara4ntin selama sembilan hari pada 6 Mac lalu dan dipindahkan semula ke wad biasa di Hospital Tuanku Ja’afar (HTJ) Seremban.

“Kali ke berapa doktor panggil lagi nak explain (terangkan) mengenai kakak. Dengan keadaan kakak macam tu, badan makin Iemah. R1siko jantvng berhenti.

“Kalau terjadi keadaan lagi tervk, kami pun tak mengharapkan macam tu. Perlukan persetujuan war1s untuk buat CPR. Tapi keadaan itu akan menyeks4kan dia. Dia memang terIantar, banyak kesak1tan yang dia lalui selama hampir setahun,” katanya yang berk0ngsi Iuahan perasaannya mengenai keadaan Jahidah di Facebook (FB).

Fauziah yang menjaga anak kakaknya, J Eshan Nufail meIahirkan rasa seb4k dan r1sau memikirkan keadaan Jahidah memandangkan wanita itu tidak boleh meIuahkan kesak1tannya akibat berada dalam keadaan k0ma.

“Ya Allah, memang saya tak nak lagi s3ksa kakak tapi bila fikir Nufail, seb4k rasa. Tak henti mengaIir air mata.

“Saya selalu fikir p0sitif sebab mahu sedapkan hati yang kakak akan sembvh. Tapi bila fikirkan keadaan dia, sampai bila dia macam itu, hidup hanya di katil, 0tak r0sak kekal, mungkin kalau saya di tempat kak Jahidah pun saya akan minta redakan untuk pergi. Apa yang harus aku buat ya Allah,” luahnya.

Lvahan perasaan adik Jahidah

Harian Metro pada 24 Februari lalu melaporkan Jahidah yang masih k0ma disahkan p0sitif C0vid-19 ketika dir4wat di HTJ berikutan terdapat kes pesak1t lain p0sitif di wad sama sebelum ini.

Jahidah dikej4rkan ke hospital dengan ambuIans selepas t4hap kesihatannya dilaporkan tidak stabil akibat dem4m, mvntah dan n4fasnya turun naik pada 21 Januari lalu.

Jahidah positif Covid-19 - Kosmo Digital

Terdahulu, Jahidah dibenarkan pulang selepas seIamat meIahirkan b4yi lelaki, J Eshan Nufail secara pembed4han pada 30 November 2021.

Harian Metro pada Mei lalu meIaporkan penjawat awam berusia 43 tahun itu dikej4rkan ke Hospital Sultanah Aminah (HSA), Johor Bharu selepas dipercayai dic3derakan suaminya pada 4 Mei lalu.

Jahidah yang menetap di Johor Bahru k0ma disebabkan keced3raan p4rah pada kepaIa dengan tengk0rak terpaksa dibvang akibat pend4rahan selain r4hang, tuIang belakang serta rvsuk r3tak dipvkul suaminya yang berusia 38 tahun.

 

Sumber: TikTok @tokmazara, OMM, Sinar Harian, Harian Metro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*