Guru KAFA enggan v4ksin berdepan risiko ditamat perkhidmatan – MB

WALAUPUN sudah dua tahun dunia dilanda p4ndemik, nampaknya masih ada individu yang men0Iak vaks1n.

Di negeri Selangor, mana-mana guru Kelas Agama dan Fardu Ain (Kafa) yang tidak mengambil vaks1n akan dikenakan tindakan teg4s.

Menurut Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), mereka yang enggan mengambil vaks1n C0vid-19 akan digantvng tugas selama dua bulan.

Tindakan tegas guru KAFA, pegawai masjid enggan divaksin - JAIS Pengarah Jais, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad

Pengarah Jais, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad berkata, jika pihak terbabit masih tidak melengkapkan dua d0s vaks1n C0vid-19 sepanjang tempoh penggantvngan tersebut, mereka juga boleh ditamatkan perkhidmatan serta-merta.

Menurutnya, tindakan tersebut dibuat berpandukan ketetapan dikeluarkan pihaknya berdasarkan titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah mengingatkan perkara sama kepada para pegawai masjid dan jurunikah yang enggan divaks1nasi.

“Ini isu lama berkenaan titah baginda yang mengarahkan guru-guru Kafa wajib ambil vaks1n. Jais juga ada keluarkan pekeIiling, semua peluang kita beri.

“Tapi mereka tidak mahu ikut, maka mereka digantvng tugas selama dua bulan,” katanya kepada Sinar Harian pada Ahad.

Sementara itu, Mohd Shahzihan berkata, tempoh penggantvngan tersebut merupakan peluang yang diberikan kepada guru-guru Kafa tersebut untuk melengkapkan pengambilan d0s vaks1n C0vid-19.

Namun begitu, terdapat segelintir pihak enggan mematuhi ketetapan yang ditetapkan di peringkat negeri Selangor dan hanya mengikuti arahan daripada kerajaan Persekutuan secara terus.

“Jadi, ini tidak bagus sebab mungkin Jais sudah terlalu berlembut tentang perkara ini.

“Kita boleh gantvng (tugas guru Kafa) lebih lama, tapi kita tidak mahu kerana ia memberi kesan kepada proses Pengajaran dan Pembelajaran (PDP),” katanya.

Guru KAFA Selangor enggan vaks1n berdepan risiko ditamat perkhidmatan – MB

Guru KAFA Selangor enggan vaksin berdepan risiko ditamat perkhidmatan - MB Menurut Amirudin, guru-guru berkenaan telah diingatkan mengenai perkara penamatan perkhidmatan itu sejak Ogos dan September tahun lepas. – Gambar fail

SEMENTARA itu, Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari berkata sebanyak 57 guru Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) di Selangor yang masih enggan mengambil sunt1kan vaks1n C0vid-19 walaupun telah digantvng tugas berdepan risiko ditamatkan perkhidmatan, kata Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari.

Beliau berkata tindakan tersebut perlu diambil bagi mengeIak pelajar-pelajar KAFA terded4h kepada risiko dijangkiti C0vid-19.

“Kita sudah maklumkan ini lebih awal dan menyarankan agar Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) mengambil langkah-langkah termasuk mengadakan k0nsultasi, beri amaran dan surat mengenai risiko ini (penggantvngan dan penamatan perkhidmatan).

“Selepas beberapa proses, mereka ini betul-betul teg4r walaupun sudah diulang beberapa kali mengenai risiko yang bakal dihadapi mereka. Kita hormati pendirian mereka tetapi untuk langkah tertentu yang membawa risiko kepada anak-anak dan guru lain di sekolah, kita tidak mahu ambil risiko,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Menandatangani Mem0randum Persefahaman (MoU) kerjasama dalam Perkongsian Data Kuantiti dan Kualiti Air antara Lembaga Urus Air Selangor dengan agensi berkepentingan di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di sini hari ini.

Menurutnya, guru-guru berkenaan telah diingatkan mengenai perkara penamatan perkhidmatan itu sejak Ogos dan September tahun lepas.

“Bagaimanapun, tindakan itu bukanlah dilakukan secara tergesa-gesa sebaliknya mengikut proses tatatertib penjawat awam,” katanya.

Amirudin berkata guru KAFA yang digantvng tugas berkenaan boleh kembali bertugas sekiranya mereka mematuhi arahan jabatan untuk mengambil vaks1n.

Semalam, media melaporkan 57 guru KAFA di Selangor yang enggan mengambil sunt1kan vaks1n C0vid-19 dikenakan tindakan gantvng tugas selama dua bulan mulai Mac ini.

 

Sumber: Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*