Ini Reaksi Pihak MPP UiTM Selepas TuIar Pensyarah Merendahkan Martabat Seorang Pelajar

SEJAK p4ndemik C0vid-19 melanda, landskap pendidikan negara juga telah banyak berubah.

Paling ketara tentunya kelas secara atas talian (online) yang mana ia boleh diakses menggunakan telefon pintar, laptop, tablet dan komputer.

Pada lewat malam Selasa, seorang individu di Twitter berkongsi r4kaman video kelas online, memaparkan seorang pensyarah wanita mem4rahi pelajarnya gara-gara tidak memiliki komputer.

“Kau pakai apa? Kau pakai fon eh? Mana kau punya komputer? Kau tinggal kat mana? Bapak kau kerja apa?” soal pensyarah tersebut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Jawab pelajar lelaki itu, dia menetap di Seremban, Negeri Sembilan dan bapanya tidak bekerja manakala ibu pula sudah tiada.

“Mak kau dah tak ada, bapak kau tak kerja? Kau tak ada adik-beradik? Kau cakap dengan kakak kau, kalau dia ada gelang emas, pergi jual gelang emas dan pergi beli komputer.

553Syed Saddiq turut membuat tegvran terhadap pensyarah berkenaan.

“Aku cakap dengan kamu. Kalau kau ada kakak ada gelang emas, pergi jualkan gelang emas, pergi beli komputer.

“Patut tu kau tak boleh belajar dengan baik, disebabkan kerana kau tidak ada komputer. Lepas ni aku akan ajar kau Excell, pasal itu kau akan menjadi drop out student. Semester lima kau tak ada komputer,” ujar penyarah tersebut.

Dalam video sama, pensyarah itu juga sempat berkongsi kisah zaman mudanya yang mana dia sanggup berkorban demi pelajaran.

“Aku sanggup tak ada pakaian, aku ada lima helai je pakaian, the most important the computer, very very important. Hanya RM800 saja beli komputer.

Mereka tidak pilih untuk terus miskin sampai tidak mampu untuk beli laptop. Dari mengh1na, lebih baik bantu mereka dapatkan laptop.

SYED SADDIQ SYED ABDUL RAHMAN

AHLI PARLIMEN MUAR

“Apa masaIah kau? Pasal itu aku tak boleh duduk dengan orang B40 ya. Dia lebih memikirkan pasal lain daripada pelajaran. OK kelas, kau tvtup kamera kau tu, aku tak nak tengok lagi dah,” ujar pensyarah tersebut.

Rakaman yang dik0ngsi pada pukul 11.43 malam itu pantas meraih perhatian netizen sehingga meraih sejuta t0ntonan dalam masa beberapa jam.

Rata-rata netizen meIuahkan rasa m4rah terhadap ahli akademik bertaraf profesor itu sehingga ada yang mengeluarkan kata-kata kurang enak.

Malah, ada yang turut berkongsi maklumat peribadi seperti nama penuh dan universiti tempat pensyarah wanita itu bekerja.

1246757Pelajar tersebut dimarahi gara-gara tidak memiliki komputer.

Menurut komen beberapa individu, pelajar yang diherd1k dalam video tersebut dikatakan sudah tamat pengajian di universiti.

“Siapa mengenali student ini. R0ger saya. Saya nak bagi iPad terus,” tulis seorang netizen.

“Orang kata student tu dah grad (tamat belajar),” jawab seorang lagi individu.

Bagaimanapun, waktu sebenar kejadian itu berlaku tidak dapat dipastikan.

Pada awal pagi Rabu, Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman turut memuat naik ciapan di Twitter mengenai perilaku pensyarah berkenaan.

“Kajian Kementerian Pendidikan menunjukkan satu pertiga pelajar di Malaysia tiada laptop atau tablet. Kadar kec1ciran pelajar sangat menakvtkan.

“Mereka tidak pilih untuk terus miskin sampai tidak mampu untuk beli laptop. Dari mengh1na, lebih baik bantu mereka dapatkan laptop,” tulis Syed Saddiq.

Terkini! Reaksi Dari Pihak MPP UITM

Assalamualaikum WBT, Salam Sejahtera, Salam UiTM Di Hatiku.

Merujuk perkara di atas, berikut merupakan Kenyataan Rasmi yang dikeIuarkan oleh Saudara Rasydan Bin Mohd Hassan selaku Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar UiTM se-Malaysia sesi 2021/2022.

Dalam kenyataan tersebut, beberapa perkara telah disampaikan oleh MPP UiTM se-Malaysia berkenaan dengan sens1tiviti dan juga t1ndakan ker4s yang wajar pihak pengurusan universiti ambil terhadap pensyarah berkenaan.

Padah h1na siswa B40 tiada komputer, menteri minta pihak universiti beri penjelasan isu pensyarah v1ral

SEMENTARA itu, tuIar seorang pensyarah yang memarahi mahasiswa gara-gara tidak memiliki komputer meraih perhatian segenap lapisan masyarakat.

Tidak terkecuali tentunya Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad yang mahu pihak Universiti Teknologi Mara (UiTM) membuat penjelasan berhubung isu berkenaan.

“Saya ambil maklum mengenai isu dan video yang tuIar ini.

Saya telah berhvbung dengan pihak @uitmofficial untuk meminta penjelasan mereka,” ujar Noraini menerusi ciapan di Twitter pada Rabu pagi.

Terdahulu, Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UiTM Se-Malaysia sesi 2021/2022, Rasydan Mohd Hassan turut menyeIar tindakan pensyarah berkenaan.

Rasydan yang mewakili keluarga MPP UiTM turut mendesak agar pengurusan tertinggi insitut pengajian itu mengambil tindakan segera ke atas ahli akademik berkenaan atas tindakan b1adabnya.

“Kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang pensyarah, Profesor Dr Ts Roshana Takim di dalam video tuIar malam tadi merupakan satu tindakan luar norma dan tidak beretika terhadap seorang mahasiswa.

“Saya mewakili seluruh keluarga MPP UiTM mendesak pengurusan tertinggi universiti untuk membuat si4satan dan mengambil t1ndakan yang wajar dan selayaknya kerana pensyarah tersebut telah mer0sakkan imej universiti keramat ini,” ujarnya.

Pada Selasa malam, video memaparkan pensyarah tersebut memarahi pelajarnya ketika sesi pembelajaran maya tuIar di Twitter.

 

Sumber: mStar, Facebook

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*