“Kita tidak tahu apa yang dia lalui..”- Raihan minta jangan cepat hvkum Yasin Sulaiman..

SUSULAN penahanan penyanyi dan komposer Yasin Sulaiman atas tvduhan menged4r dd4.h, kumpulan nasyid popular Raihan memohon agar orang ramai tidak terlalu cepat menilai.

SaIah seorang ahlinya, Abu Bakar Md Yatim menyifatkan Yasin sebagai seorang sahabat yang baik.

“Kita tidak tahu apa yang dia lalui, jadi jangan terlalu cepat menghvkum.

“Kami kenal dia dan dia seorang sahabat yang baik.

“Kami kumpulan nasyid juga manusia biasa yang ada keIemahan dan kekvrangan. Mungkin dia melakukan kesiIapan dan kita d0a semoga dapat diperbetulkan,” ujarnya.

WhatsApp Image 2022-03-31 at 20.01.19 (1)Yasin ketika dibawa ke mahk4mah pada pagi Khamis

Yasin yang sebelum ini pernah menganggotai kumpulan nasyid Brothers dit4han pada 24 Mac kerana memiliki g4nja.

Susulan itu dia did4kwa di Mahk4mah Petaling Jaya pagi Khamis dan berdepan hvkuman gantvng mandat0.ri mengikut Seksyen 39B Akta Dd4.h Berb4haya 1952 jika sabit kesaIahan.

Raihan ditemui ketika sidang media pelancaran video muzik khas The Sunnah The Better yang merupakan kolaborasi bersama Alif Satar & The Locos.

Ia merupakan koIaborasi kedua Raihan bersama Alif Satar selepas lagu Sesungguhnya 2019.

Kami kenal dia dan dia seorang sahabat yang baik

ABU BAKAR

RAIHAN

“Kerjasama dengan Alif bermula apabila kami kami sama-sama membuat persembahan untuk sebuah stesen televisyen ketika itu.

“Bermula dengan cakap-cakap k0song di belakang pentas akhirnya kami rekod lagu bersama dan tidak sangka ia kembali mendapat sambutan.

“Senang bekerja dengan Alif. Segala urusan tidak merum1tkan,” cerita Che Am.

Dalam masa sama, Raihan berkata, mereka juga merancang untuk mer4kamkan semula lagu-lagu popular mereka dengan mana-mana artis muda.

Selain itu, mereka akan tampil dengan lagu baharu dan menunggu waktu sesuai untuk dilancarkan.

raihan 2Alif dan Raihan sekali lagi bekerjasama sempena Ramadan tahun ini

“Meskipun kami jarang berjumpa artis-artis baharu, tetapi ada juga yang datang dan ajak kami rekod kembali lagu-lagu Raihan.

“Kami tidak ada masaIah kerana inilah cara untuk teruskan sebarkan d4kwah menerusi hiburan.

“Untuk lagu baharu kami pula sudah ada material, cuma tunggu masa sesuai untuk dilancarkan,” ujarnya.

Alif Satar & The Locos bersama Raihan telah mer4kamkan lima buah lagu iaitu Bismillah, 25 Rasul, Pujian-Pujian & Syukur (medley), Assolatuwassalamm dan Rayuan Rindu.

Kesemua lagu ini boleh ditonton berperingkat di saluran Youtube Alif Satar bermula 3 April.

Did4kwa edar dd4.h jenis g4.nja, Yasin Sulaiman berdepan hvkuman gantvng sampai m4ti

Penyanyi nasyid Yasin berdepan hukuman mati, mengaku tidak bersalah miliki, tanam ganja | Astro Awani

TERDAHULU, penyanyi dan komposer Yasin Sulaiman berdepan hvkuman m4ti selepas did4kwa di Mahk4mah Maj1stret Petaling Jaya pada Khamis atas pertvduhan mengedar dd4.h jenis g4.nja di sebuah k0ndomonium pada 24 Mac lalu.

Bagaimanapun tiada pengakuan direkodkan daripada tertvduh kerana kes itu terletak di bawah bidang kuasa Mahk4mah Tinggi.

Mengikut pertvduhan yang dibacakan jurubahasa di hadapan Maj1stret Zhafran Rahim Hamzah, penyanyi lagu Mimpi Laila itu did4kwa menged4r dd4.h berb4haya jenis g4.nja dengan berat dianggarkan 214 gram.

KesaIahan itu did4kwa dilakukan di sebuah unit k0.ndomonium di Persiaran Surian Damansara Indah Resort Home, PJU 3, Kota Damansara pada pukul 5.30 petang pada 24 Mac lalu.

Tertvduh did4kwa mengikut Seksyen 39B (1)(a) Akta Dd4.h Berb4haya 1952 dan boleh dihvkum mengikut Seksyen 39B(2) akta sama yang mempervntukkan hvkuman penj4ra seumur hidup atau gantvng sampai m4ti dan jika tidak dihvkum m4ti hendaklah diseb4t maks1mum 15 seb4tan, jika sabit kesaIahan.

Terdahulu dalam pr0siding berasingan di hadapan Hakim Mahk4mah Seksyen, Norshila Kamaruddin, Yasin mengaku tidak bersaIah atas pertvduhan menanam 17 pokok dalam pasu plastik berisi tanah merah yang mana daripadanya Kanabis (g4.nja) yang diperolehi secara terus atau tidak langsung pada tempat, waktu dan tarikh sama.

Pokok ganja yang terdapat di rumah penyanyi nasyid.17 pasu pokok g4.nja ditemui di kediaman Yasin.

Bagi kesaIahan itu, tertvduh did4kwa mengikut Seksyen 6B(1)(a) Akta Dd4.h Berb4haya 1952 yang boleh dihvkum dibawah Seksyen 6B(3) akta sama Kanun Kes3ksaan yang mempervntukkan penj4ra seumur hidup dan seb4tan tidak kurang daripada enam kali, jika sabit kesaIahan.

Bagi kedua-dua pertvduhan itu, mahk4mah bagaimanapun tidak menawarkan sebarang jaminan terhadap penyanyi tersebut.

Pend4kwaan diwakili Timbalan Pend4kwa Raya Mohammad Al-Saifi Hashim dan Asnawi Abu Hanipah manakala Yasin diwakili peguam Yusmadi Yusoff.

Minggu lalu, kegiatan bekas anggota kumpulan The Brothers itu yang did4kwa menanam pokok ganja terb0.ngkar selepas kediamannya diserbu pihak polis.

Dalam serbvan pada 5.30 petang, polis menemukan 17 pokok dalam pasu disyaki g4.nja di bilik, balkoni rumah dan dalam almari baju.

Polis turut menemukan dua plastik berisi ketulan m4mpat daun ker1ng disyaki g4nja seberat 214 gram, cecair pemusnah serangga, alat pengukur kandungan PH air, alat penyukat suhu, lampu, alat menyiram tanaman dan alat pengudaraan.

Mahk4mah menetapkan tarikh 18 Mei depan untuk sebutan semula kes.

Yasin pegang kertas putih, bersuara dalam k4ndang OKT… Risau jadi ‘cr4ck’ dan giIa

Yasin Sulaiman berdepan hukuman gantung sampai mati

RESAH gara-gara permohonan ikat jamin ditoIak, penyanyi dan komposer Yasin Sulaiman yang dihadapkan ke Mahk4mah Maj1stret Petaling Jaya atas d4kwaan mengedar dd4.h cuba mengemukakan r4yuan secara peribadi.

Ketika berada di kandang orang kena tvduh (OKT), Yasin, 47, secara tiba-tiba menyatakan keb1mbangannya tentang masaIah kesihatan yang dialaminya kepada Maj1stret Zhafran Rahim Hamzah.

Sambil memegang sekeping kertas putih, Yasin bersuara kepada mahk4mah.

“Saya ada ubat yang diberikan, tapi khvatir bila-bila masa kesihatan terjejas.

“Saya r1sau cr4ck dan giIa seperti berlaku tiga kali sebelum ini,” katanya pada Khamis.

WhatsApp Image 2022-03-31 at 4.19.24 PM (1)

Situasi itu berlaku selepas pihak pend4kwaan dan pembeIaan selesai mengemukakan hvjah masing-masing.

Sejurus selepas Yasin bersuara, peguam belanya Yusmadi Yusoff sekali lagi menguIangi hujahnya sebelum itu tentang masaIah kesihatan dan r4watan yang perlu diberikan kepada anak guamnya.

Sementara itu ketika ditemui di luar mahk4mah, Yusmadi memaklumkan bahawa Yasin menghidap b1poIar tahap kr0.nik sehingga boleh menjejaskan kesihatan dirinya.

Saya r1sau cr4ck dan giIa seperti berlaku tiga kali sebelum ini.

YASIN SULAIMAN

PENYANYI

“Dia melalui proses perubatan sejak tahun 2009 termasuk pernah dimasukkan ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM).

“Namun dia tak bercerita dekat orang fasal tahap kesihatannya. Itu yang bagus fasal dia.

“Proses perubatan itu berterusan sampai sekarang termasuk di hospital lain. Hak rawatannya perlu dipastikan. Dia kena dapat r4watan segera,” katanya kepada mStar.

Ujar Yusmadi, sejak Yasin dit4han rem4n dia tidak mendapat sebarang r4watan perubatan berhubung penyak1t yang dihidapinya itu.

“Pengalaman dilaluinya kini (dit4han reman) tak sewajarnya.

“Sejak dit4han, dia tidak mendapat r4watan lagi. Hal ini juga sudah dimaklumkan polis. Pihak polis juga kata perkara itu (masih belum dir4wat) perlu dihujahkan di mahk4mah,” ujarnya.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*