“Simbah je minyak p4nas baru guna otak”- Netizen Beng4ng 4 Gadis Menari Lentik, K0nonnya Di Bazar Ramadan, Tapi…

Kecoh di media sosial apabila tularnya video tarian ‘seksi’ yang dilakukan oleh empat gadis.

Menerusi video berdurasi sekitar satu minit, kelihatan empat gadis itu berjalan sambil menari di tengah-tengah gerai jualan yang dikatakan di sebuah bazar Ramadan sekitar ibu kota.

Selain berjalan ke hadapan dan ke belakang, mereka juga sempat melakukan tarian yang dianggap agak seksi oleh sesetengah netizen.

Malah, ada yang menganggap tarian tersebut sebenarnya tidak sesuai dibuat Ketika semua umat Islam sedang menjalani ibadah puasa.

Paling men4kutkan, ada antara komen netizen yang mahu menyimbah minyak panas kepada empat gadis berkenaan.

“Simbah je dengan minyak panas baru guna otak”.

“Selamba je menarik seksi depan makcik pakcik yang tengah cari rezeki”.

“Cantik ke nak catwalk gitu depan orang ramai, tak fahamlah budak sekarang,”.

Anda boleh lihat video berkenaan yang dimuat naik di laman Facebook dikenali sebagai ‘We Are Malaysia TikTok’.

Tonton Video

Pun begitu, menerusi tinjauan Gempak, video tersebut merupakan kandungan lama yang dimuat naik semula dan seterusnya menjadi tuIar.

Malah, ramai yang percaya video tersebut tidak dir4kam pada ketika bulan puasa mahupun di bazar Ramadan.

Hormatilah bulan ramadhan..

Ramadan adalah bulan untuk umat Islam melipatgandakan amalan dengan mendekatkan diri kepada Allah SWT. Di dalam bulan yang mulia ini, kita dituntut menjaga tutur bicara dan pergaulan, mengelakkan permusuhan dan persengketaan, memperbanyakkan membaca al-Quran, meningkatkan amalan wajib dan sunat, menghidupkan malam dengan amal ibadah serta bersedekah kepada golongan yang memerlukan.

Di dalam sebuah hadis daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Barangsiapa yang mendirikan Ramadan dengan penuh keimanan dan penuh pengharapan, akan diampunkan baginya segala dosanya yang telah lalu.” (Riwayat al-Bukhari)

Mereka yang berusaha bersungguh-sungguh menghidupkan malam di bulan Ramadan dengan amal soleh akan diberikan ganjaran yang sangat besar di sisi Allah SWT.

Di dalam bulan Ramadan juga, umat Islam diperintahkan agar menjauhkan diri daripada amalan kemungkaran yang mengundang kemurkaan Allah SWT. Elakkan diri daripada melakukan

Perbuatan dosa seperti berjvdi, mencvri, meninggalkan solat, memf1tnah, mengvmpat, membazirkan makanan dan lain-lain perkara yang menjervmus kepada ker0sakan diri serta orang lain.

Begitu juga perbuatan atau perkataan yang membangkitkan sy4hwat seperti khaIwat, z1na serta apa-apa perkataan yang tidak sen0.noh atau tidak sedap didengar.

Selain daripada berpuasa di siang hari dengan menahan diri daripada makan dan minum, umat Islam harus memelihara diri daripada melakukan perbuatan yang boleh mer0sakkan pahala serta amalan puasa.

Sabda Rasulullah SAW di dalam sebuah hadis daripada Abu Hurairah RA, maksudnya: “Barangsiapa yang tidak meninggalkan perkataan keji (dusta) serta mengamalkannya, maka Allah tidak berhajat orang itu meninggalkan makan dan minumnya.” (Riwayat al-Bukhari)

Di Wilayah Persekutuan, berdasarkan peruntukan Akta 559, Akta Kesalahan Jnayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997, Seksyen 15 Tidak Menghormati Ramadan dinyatakan bahawa

‘Mana-mana orang yang pada waktu berpuasa dalam bulan Ramadan (a) menjual kepada mana-mana orang Islam apa-apa makanan, minuman, rokok atau benda lain yang seumpamanya untuk

dimakan, diminum atau dihisap serta-merta dalam waktu itu; atau (b) secara terbuka atau di tempat awam didapati makan, minum atau menghisap rokok atau benda lain yang seumpamanya, adalah melakukan suatu kesaIahan dan apabila disab1tkan boleh did3nda tidak melebihi satu ribu ringgit atau dipenj4rakan selama tempoh tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya dan bagi kesalahan yang kedua atau berikutnya boleh didenda tidak melebihi dua ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya.’

 

Sumber: Gempak, khabar24media

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*