Tegur pun saIah! Ibu bapa s0kong anak pergi konsert Justin Bieber… M4rah ustazah Asma suka jaga tepi kain orang, tak ‘sp0rting’

BUKAN guna duit ustazah pun, kenapa nak sibuk hal orang?

Itu antara kata-kata kec4man yang diterima pend4kwah bebas Asma Harun selepas menegvr ibu bapa supaya menghaIang anak-anak daripada menghadiri ke tempat maks1at seperti konsert artis antarabangsa, Justin Bieber.

Lebih menyed1hkan apabila kec4man itu muncul dalam kalangan ibu bapa sendiri yang tidak senang dengan peringatan berkenaan.

Namun atas dasar d4kwah, Asma tetap sabar dan terus memberi didikan kepada orang ramai tentang pentingnya menjauhi tempat sedemikian yang boleh mengvndang pelbagai mus1bah.

“Adakah kalian begitu naif bahawa suasana konsert sebegini akan berlaku percampuran lelaki dan perempuan? Kandang kala minuman naj1s (arak) dicuba, lebih jauh lagi ia boleh menjadi langkah pertama menuju kepada penz1naan.

ASMA 1Ustazah Asma menjadi perhatian selepas menyuarakan tegvran berhvbung k0nsert Justin Bieber.

“Suasana terkinja-kinja dan saling hiIang kawalan diri, walaupun asalnya si anak ni seorang yang pemalu dan sopan namun suasana sangatlah mempengaruhi seseorang.

“Pakaian pula tak boleh dibayangkan, pasti akan disesuaikan dengan konsert supaya tak dilihat janggal. Bertemulah dengan kawan baharu, sekelip mata nombor telefon saling bertvkar. Merasai nikmat kebebasan atas nama ‘sp0rting’ ibu bapa,” katanya menerusi perkongsian di Facebook.

Pada 31 Mac lalu iaitu hari yang sama tiket konsert Justice World Tour dijual di Malaysia, Asma memberikan teguran agar orang ramai khususnya golongan muda supaya tidak terjebak ke arah perbuatan maks1at.

ASMA 3Susulan tegvrannya, Ustazah Asma diminta agar tidak menjaga tepi kain orang lain.

Teguran itu nyata tidak disenangi ramai termasuk ibu bapa.

Apa yang lebih memer4njatkan, teguran yang disampaikan dibalas dengan kecaman daripada pihak ibu bapa yang memintanya agar tidak menjaga tepi kain orang lain.

Dalam pada itu, Asma menyatakan bahawa dia tidak bersed1h akan h1naan dan cac1an kerana baginya dia bukanlah sesiapa untuk dihormati dan dimuIiakan atas dasar d0sa diri sendiri.

Walaupun asalnya si anak ni seorang yang pemaIu dan sopan namun suasana sangatlah mempengaruhi seseorang.

ASMA HARUN

PENDAKWAH BEBAS

Sebaliknya, wanita ini meIuahkan rasa terkiIannya apabila melihat ramai yang berdiam diri sahaja apabila melihat sesuatu kemvngkaran berlaku di hadapan mata.

“Saat melihat kemungkaran yang dibenarkan secara terbuka oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, adakah iman tidak bersuara.

“Atau lesu juga bersama ayat sangka baik ‘alahai itu Justin Bieber je, itu sekadar hiburan je, bukan selalu sekali-sekala je, kadang-kadang remaja perlu diberi kebebasan nanti memberontak, jika berdosa nanti taubatlah’,” katanya.

Justeru katanya, n0rmalisasi terhadap budaya asing dan mungkar seperti itu sepatutnya tiada tempat di hati ibu bapa Islam di negara ini.

ASMA 2Ustazah Asma menegaskan tegvrannya adalah atas dasar d4kwah.

Malah, Asma menegaskan bahawa Iuahan ini bukanlah satu d0a atau sangka bvruk tetapi menulis daripada pengalaman menguruskan kes masaIah sosial remaja dan penyelesaian ibu bapa.

Untuk rekod, penyanyi paling popular kelahiran Kanada, Justin Bieber dijadualkan membuat persembahan di Stadium Negara Bukit Jalil pada 22 Oktober 2022 ini.

Tiket bagi konsert World Tour itu dijual pada harga RM288 hingga RM2,088 untuk VIP, dan dilaporkan habis dalam masa beberapa jam sahaja.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*