“H4ram sembahyangkan jnazah orang yang h1na Islam” – Ustaz Azhar Idrus

Sejak kebelakangan ini, kes mengh1na agama Islam dilihat semakin menjadi-jadi dan seperti satu ‘tr3nd’ sehingga mencetvskan perbaIahan dalam kalangan banyak pihak.

Mereka yang mengh1na Islam juga kebanyakannya masih beragama Islam dan tanpa segan siIu mengvtuk agama yang dianuti mereka.

H1na Islam & nabi2 dikira sudah mvrtad

Susulan daripada itu, penceramah selebriti, Ustaz Azhar Idrus memaklumkan bahawa jnazah orang yang mengh1na agama Islam h4ram untuk disembahyangkan.

Merujuk kepada laporan dari Kosmo! memetik daripada ceramah yang disampaikan oleh beliau, fatwa ahli sunnah wal jamaah ada menyebut individu yang mengh1na Islam telah diisytiharkan kaf1r mvrtad walaupun mengaku dia adalah Islam.

“Elok letak nama dan mukanya di papan tanda masjid-masjid, kalau dia m4ti kita tidak boleh dan h4ram sembahyang serta kebvmikan jnazah tersebut.

“Orang yang mengh1na Islam dan nabi-nabi ini sudah mvrtad, bukan itu sahaja siapa yang menentang dan menyebelahi orang bukan Islam juga adalah munaf1k,” ujarnya.

Orang2 munaf1k!

Tambah Ustaz Azhar lagi, golongan seperti itu merupakan orang-orang  munaf1k apabila berada di akhirat nanti dan akan berada di ner4ka paling bawah.

Bukan itu sahaja, beliau menekankan bahawa orang Islam yang mem4ki dan mengh1na Islam, mengh1na nabi serta al-Quran sememangnya secara jelas telah mvrtad dan kaf1r.

“Sekarang ini ada orang kaf1r yang menentang dan menghaIang ulama-ulama, penceramah-penceramah kita untuk perjvangan Islam, ada orang Islam yang menyokong mereka ini adalah munaf1k.

“Kaum munaf1k yang ada dalam golongan ini akan berada dalam ner4ka paling bawah,” ujarnya lagi.

Untuk rekod, beberapa kes menghina agama Islam telah tular di media sosial bermula dengan seorang wanita membuat persembahan komediri di sebuah kelab komedi dengan membuka baju walaupun mengakui menghafaz 15 juzuk al-Quran.

Tak lama setelah itu, tuIar pula video seorang lelaki mengh1na Islam dan nabi diikuti video seorang lelaki yang dipercayai penag1h dd4.h turut melakukan tindakan sama.

 

Sumber: Kosmo! , OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*