“Jantan ke original ni?”- Model berani muncul tak pakai coIi, tayang dada tersembuI di KFW22

PENGANJURAN acara Minggu Fesyen Kedah atau Kedah Fashion Week 2022 (KFW22) baru-baru ini dicem4ri dengan kehadiran seorang model yang kelihatan seperti wanita berpakaian menjoIok mata.

Individu berkenaan mencvri tumpuan warga maya selepas dia tampil memakai sut potongan formal serba hijau tanpa kemeja atau blouse.

Lebih menggemp4rkan apabila individu berambut panjang itu juga dilihat tidak mengenakan pakaian dalam atau bra hingga menampakkan bahagian dadanya.

SaIah satu komen mengenai fesyen yang diperagakan.

Bagaimanapun selain menegvr tentang isu pakaiannya, netizen dilihat lebih berminat untuk mengetahui status jantina model berkenaan.

Rata-rata netizen mula ‘mentafsir’ bentuk fizikal individu tersebut kerana menurut mereka dia tidak kelihatan seperti seorang wanita selain begitu berani tampil sedemikian di acara yang berlangsung di sebuah pusat beli-belah di Alor Setar, Kedah itu.

“Minah copy 0ri ni. Miss danok.

“Tengok gaya macam p0.ndan S*jat saja pun.

“Aurat bang. Seluar naikkan sikit. Tvtup pusat tu.

“J4ntan ke original ni? Dia dekat karpet merah Kedah saja tahu, bukan Met Gala,” tulis beberapa netizen di media sosial.

Netizen meragui status jantina individu itu.

Sementara itu, seorang lagi peIayar turut memberikan respons setelah terkejvt melihat penampilan model itu kerana pada mulanya beranggapan gambar tersebut di ambil di Milan Fashion Week dan bukannya di Kedah.

Selain itu, terdapat satu t4ngkap layar dipercayai milik tuan badan yang memuat naik gambar asal sebelum menjadi tuIar.

Dengan menggunakan nama Ina (Ny@h), individu itu memaklumkan dia hadir ke KFW22 pada hari ketiga dengan tema Theme Of Stylo.

Untuk makluman, antara jenama yang turut serta ialah Icahfa, Qaira Hijab, Fana Couture, Carl Rino, HLA, Parkson, Nuway, Teva, Birkenstock Studio, Steve Madden dan Swarovski.

Posting asal mengenai gambar yang tuIar.

Penganjur Minggu Fesyen Kedah akan diambil t1ndakan

Susulan itu Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Kerajaan Tempatan negeri Kedah, Datuk Dr Mohd Hayati Othman berkata, pihaknya akan mengambil tindakan terhadap penganjur KFW2022 termasuk memanggil pihak berkenaan untuk memberi penjelasan tentang penampilan berkenaan.

Hasil sem4kan awal, pihak penganjur didapati tidak mem0.hon permit dan tidak mendapat kelulusan pihak berkuasa tempatan (PBT).

“Saya menerima aduan mengenai penganjuran Kedah Fashion Week yang menampilkan model dengan pakaian yang menjoIok mata.

“Pihak saya akan memanggil penganjur, meminta penjelasan dan mengenakan tindakan sewajarnya,” katanya dalam kenyataan di Facebook.

Terdahulu, tuIar di media sosial gambar model wanita yang berpakaian menjoIok mata pada KFW22di sebuah pusat membeli-belah di sini yang berlangsung selama tiga hari bermula 5 hingga 7 Ogos.

Gambar yang tuIar kemudian mendapat kr1tikan daripada orang ramai termasuk netizen yang mempersoalkan kepimpinan kerajaan negeri yang diterajui PAS.

Memetik laporan media pada 4 Ogos, Mohd Hayati menasihatkan penganjur KFW22 agar mematuhi peraturan serta syarat-syarat melalui kelulusan lesen hiburan yang dikeluarkan oleh Pejabat Daerah Kota Setar.

Beliau berkata, sewajarnya pakaian yang diperagakan mestilah sopan serta tidak menjoIok mata.

“Walaupun pertunjukan fesyen antara acara yang dibenarkan di dalam Enekmen Hiburan dan Tempat-Tempat Hiburan 1997 diharapkan pakaian yang diperagakan mestilah s0pan bersesuaian dengan budaya timur,” katanya.

Dr Mohd Hayati juga menjelaskan, Kedah Fashion Week berkenaan di luar bidang kuasa pihak Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) manakala urusan kebenaran dan lesen dikeluarkan oleh pejabat daerah.

Katanya, MBAS hanya menjalankan tugas pemantauan untuk memastikan syarat serta peraturan yang ditetapkan dipatuhi pihak penganjur.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*