Sindrom janin ‘ikan duyung’, doktor minta usah kaitkan dengan kenan… “Ini kepercayaan khvrafat, tahyuI dan syir1k”

KEC4CATAN b4yi dapat dilihat melalui struktur atau fungsi tubuh badan yang tidak normal selepas diIahirkan.

Kec4catan bayi sebenarnya boleh dikesan ketika tiga bulan pertama kehamiIan.

Namun begitu, tidak semua kec4catan bayi adalah berbahaya. Terdapat juga kec4catan yang m1nor namun mungkin akan memberi kesan terhadap penampilan dan fungsi 0rgan bayi selain menyebabkan ketidakupayaan mental dan fizikal.

Namun ada juga kec4catan bayi yang boleh mendatangkan kemat1an.

hamil 1Ibu hamiI yang mempunyai diabetes berisiko untuk perkembangan jan1nnya.

Konsultan 0bstetrik dan GinekoI.ogi, Dr Imelda Balchin berk0ngsi mengenai salah satu jenis kec4catan jan1n yang jarang dijumpai, dikenali sebagai si.ndrom ‘mermaid’ atau ikan duyung.

“Nama perubatan mermaid syndrome ialah Sirenomelia. Ini ialah kec4catan pembentukan jan1n di dalam kandungan sebelum ia diIahirkan.

“Sirenomelia berlaku satu dalam 100,000 kehamiIan. Tetapi kebanyakannya tidak boleh hidup dan gvgur atau mninggal dunia selepas diIahirkan sebab kec4catan mereka sangat ser1us,” k0ngsinya dalam satu hantaran di Facebook.

Menurutnya Dr Imelda, apa yang terjadi ialah kec4catan di dalam pembentukan saluran d4rah ke bahagian bawah badan dan kaki.

“Sebelum bahagian 0rgan badan boleh terbentuk, kena ada saluran d4rah ke bahagian organ ini dulu. Tanpa pengaliran darah, 0rgan-0rgan tidak boleh terbentuk dan g4gal berfungsi.

“Jadi, bergantvng kepada banyak mana saluran d4rah yang normal, sirenomelia ini juga ada jenis yang sangat serius di mana tidak ada dua kaki, tidak ada tulang belakang yang sempurna, tidak ada pembentukan kemaIuan perempuan atau lelaki dan tidak ada pembentukan buah pinggang.

“Apa yang menyebabkan kemat1an selepas bersaIin ialah tiada buah pinggang,” ulasnya.

Daripada segi pembentukan kaki, sirenomelia terbahagi kepada tujuh kategori, bergantung kepada apakah tulang kaki yang terbentuk.

dr imeldaKonsultan Obstetrik dan Ginekologi, Dr Imelda Balchin.

“Bayi ini akan dibesarkan sebagai seorang perempuan, sebab tidak ada pembentukan kemaIuan lelaki, walaupun kebanyakannya sebenarnya ialah lelaki. Kita tahu lelaki melalui baka DNA nya.

“Kesemua mereka ada hanya satu lubang untuk buang air kecil dan buang air besar.

“Tetapi kebanyakannya tidak boleh hidup selepas diIahirkan jika tiada fungsi buah pinggang,” hurai Dr Imelda.

Tambah doktor ini lagi, hanya ada beberapa kes bayi sirenomelia yang hidup seperti Tiffany York (27 tahun), Milagros Cerron (15 tahun) dan Shiloh Pepin (10 tahun) sebab ada sedikit fungsi buah pinggang dan menjalani pelbagai pembed4han.

“Kesemua jan1n sirenomelia yang saya sudah jumpa setakat ini tidak boleh hidup, dan ibu-ibu janin ini ada diabetes yang tidak dik4wal.

“Diabetes yang tidak dik4wal sebelum kehamiIan dikaitkan dengan beberapa jenis kec4catan bayi. Jika diabetes dikawal dengan baik, pelbagai kec4catan pembentukan jan1n di dalam kandungan boleh diceg4h.

“Mohon anda semua jangan percaya kepada kenan. Inilah kepercayaan khvrafat, t4hyul dan sy1rik. Kita hanya perlu tambahkan ilmu pengetahuan.

“Sebab inilah sangat penting anda semua yang ada 0besiti buat ujian sar1ngan memastikan anda tiada d1abetes sebelum hamiI, dan jika ada d1abetes anda pastikan d1abetes itu dikawal dulu sebelum hamil,” kongsinya lagi.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*