Ini KronoIoginya.. TuIar Ibu Luah K3cewa Anak DibuIi Di MRSM. Baju, Rambut Kena Gunting & Jumpa Macam2 Surat ‘M1steri’

Setiap tahun pasti ada kes-kes buIi dilaporkan melibatkan pelajar. Paling menyed1hkan kejadian buIi di sekolah asrama seakan tidak akan terhenti.

Semalam tuIar seorang ibu, Khairul Hamzah meluahkan rasa k3cewa apabila orang tersayang turut melalui detik dibuIi di sekolah berasrama. Kejadian itu mengakibatkan dia membuat laporan polis dan melaporkan kepada pihak sekolah. Hati ibu mana yang tidak seb4k melihat anaknya dilakukan begitu.

Tidak mahu kejadian begini berulang, ibu ini cakna untuk berkongsi realiti yang dilalui oleh anaknya. Di fahamkan juga kawan kepada anaknya turut menerima nasib yang sama.

Moga kisah ini menjadi iktibar buat kita semua. Ikuti kronoIogi yang dikongsinya menerusi facebook miliknya.

KronoIogi kejadian berkenaan.

17 Jun 2022 (Jumaat)
Uniform sekolah anak saya berwarna biru dijumpai di ampaian telah dic0nteng bersama-sama sehelai baju batik sekolah pelajar senior di dalam blok asrama puteri yang sama. Anak saya telah membuat aduan kepada pelajar senior Form 5 dan roll call diadakan untuk mencari pelaku tersebut tetapi tidak berjaya.

19 Jun 2022 (Ahad)
Uniform kuning anak saya berwarna kuning dijumpai di ampaian telah digvnting di bahagian lengan. Anak saya telah menelefon dan maklumkan berkenaan kes berkenaan dan memberitahu pelajar senior sedang cuba meny1asat sendiri terlebih dahulu untuk mencari peIaku sebelum memaklumkan kepada warden.

20 Jun 2022 (Isnin)
Saya menelefon Ketua Warden untuk follow up kes tersebut maIangnya Ketua Warden terkejvt dan tidak mengetahui perkara tersebut. Setelah disem4k, pelajar senior mengakui mereka cuba menyelesaikan sendiri kes tersebut. (Soalan: Adakah ini pr0sedur MRSM untuk kes-kes ser1us seperti ini membiarkan pelajar senior handle sendiri tanpa memaklumkan kepada warden???)

22 Jun 2022 (Rabu)
Saya call Ketua Warden untuk follow kes di atas dan dimaklumkan mereka masih tidak dapat mencari peIaku.

26 Jun 2022 (Ahad) – pagi
Sehelai lagi uniform biru sekolah anak saya telah dijumpai dic0nteng selepas dia mengangkat baju di ampaian. Perkara sama juga berlaku kepada rakan sebilik anak saya yang mana baju PJ nya telah dic0nteng.

26 Jun 2022 (Ahad) – petang
Anak saya terjumpa dinding tandas telah dic0nteng dan terus memaklumkan kepada pelajar senior. Pelajar senior seterusnya memaklumkan kepada warden.

26 Jun 2022 (Ahad) – malam
Anak saya telah dipanggil oleh 5 orang warden dan mereka menekan anak saya dan dipaksa mengaku bahawa semua baju dic0nteng, digvnting dan c0ntengan di dinding tandas dilakukan oleh anak saya. Sedangkan anak saya adalah saIah seorang M4NGSA dan telah melaporkan semua kejadian kepada senior dengan segera apabila kejadian tersebut berlaku kepadanya. Sebaliknya, pihak maktab mengambil ringan aduan anak saya dan tiada kenyataan bertulis diambil oleh pihak maktab apabila menerima aduan-aduan tersebut. Pihak maktab dan warden bvntu tidak dapat mencari peIaku sehingga menekan anak saya sebagai peIaku.

3 Julai 2022 (Ahad) – pagi
Rakan sebilik anak saya terjumpa selipar disusun di hadapan pintu bilik mereka dan pintu tandas telah dic0nteng. Mereka sebilik telah mengambil gambar dan memaklumkan kepada senior berkenaan perkara tersebut.

14 Julai 2022 (Khamis)
Saya menelefon Timbalan Pengetua Pembangunan Pelajar (TPPP) untuk bertanyakan perkembangan kes-kes tersebut. Sebaliknya TPPP maklumkan anak saya telah dirvjuk kepada kaunseIor sekolah dan mengalami anx1.ety dan mempunyai str3ss level yang sangat tinggi berdasarkan perbualan anak saya bersama-sama kaunselor. TPPP juga menyatakan anak saya perlu dirujuk kepada pakar ps1.kiatri untuk rawatan lanjut. (Soalan: Atas kapasiti dan kepakaran apakah pihak maktab terus decIare anak saya ada anx1.ety dan depr3.ssion?)

15 Julai 2022 (Jumaat)
Saya telah mengambil anak pulang ke rumah dan dia telah menceritakan dia dipaksa mengaku oleh warden untuk semua kejadian tersebut.

17 Julai 2022 (Ahad)
Saya telah membawa anak berjumpa pakar psik1.atri kanak-kanak untuk kami benar2 memastikan tahap kesihatan mentaInya. Berdasarkan klinikal interview, doktor menyatakan anak saya sihat walafiat dan tiada ciri-ciri anx1.ety, depr3ssion dan str3ss seperti yang digambarkan oleh TPPP. Doktor juga mencadangkan agar anak saya menjalani ujian-ujian tertentu untuk mengesahkan tahap kesihatan mentaInya. Doktor juga mengambil kenyataan anak saya berdasarkan cerita anak saya atas apa yang terjadi di sekolah. Segala yang diceritakan oleh anak saya kepada doktor adalah konsisten sama seperti yang diceritakan kepada kami.

19 Julai 2022 (Selasa)
Anak saya telah menjalani semua ujian-ujian yang dicadangkan oleh pakar psikologi kanak-kanak dan keputusannya ialah anak saya PERFECTLY FINE, SIHAT WALAFIAT!!! Berdasarkan keputusan tersebut, kami, suami isteri mengambil keputusan untuk berjumpa dengan pihak Pengetua, Pengurusan maktab dan warden untuk mendapat penjelasan dan mengetahui perkembangan kes-kes conteng baju dan gvnting baju anak kami.

22 Julai 2022 (Jumaat) – petang
Kami telah berjumpa dengan Tuan Pengetua, Timbalan Pengetua Pembangunan Pelajar, Ketua Warden, Kaunselor dan seorang lagi warden. Daripada perjumpaan tersebut, Pengetua mengakui memang ada kesiIapan dari pihak maktab dalam menjalankan s1asatan berhubung kes-kes tersebut sehingga anak kami dipersaIahkan sedangkan anak kami adalah M4NGSA. Kenyataan daripada Pengetua, TPPP, warden dan Kaunselor juga tidak konsisten.

22 Julai 2022 – malam
Kami telah membuat laporan polis terhadap pihak maktab keatas kes-kes yang berlaku melibatkan anak kami setelah tidak mendapat jalan penyelesaian semasa pertemuan dengan pihak pengurusan maktab. Kami juga telah failkan aduan di dalam SISPAA di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM).

25 Julai 2022 (Isnin)
Kami telah memfailkan aduan di SISPAA di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar memandangkan MARA adalah di bawah KPLB.

5 Ogos 2022 (Jumaat)
Kami menerima maklumbaIas dari pihak MARA dan ianya sangat mengec3wakan kerana s1asatan BERAT SEBELAH hanya kepada warden maktab. Anak saya tidak dipanggil untuk memberi keterangan. Maklum baIas MARA juga berbeza dengan kenyataan Pengetua yang mana MARA menyatakan pihak maktab telah mengikut prosedur yang betul tetapi Pengetua mengakui kesiIapan dipihak maktab ketika s1asatan dijalankan.

7 Ogos 2022 (Ahad) – Pagi
5 helai t-shirt aktiviti maktab berwarna biru telah dijumpai oleh pelajar seniors di ampaian telah digvnting melibatkan 4 orang pelajar termasuk baju anak kami. Pihak warden telah mengambil kenyataan bertulis daripada pelajar-pelajar terlibat.

8 Ogos 2022 (Isnin) – Pagi
5 helai uniforms sekolah berwarna kuning telah digvnting membabitkan anak kami dan 4 orang rakan sebiliknya termasuk sehelai tvdung sekolah berwarna putih kepunyaan anak kami yang telah digvnting. Sekali lagi pelajar-pelajar terbabit telah dipanggil memberi kenyataan bertulis kepada warden berhubung kejadian tersebut. Anak saya menelefon dan maklumkan kejadian tersebut. Saya telah maklumkan kepada IO yang mengambil report kami berhubung 2 kejadian tersebut. Pihak polis telah datang ke maktab dan menemubual warden serta anak saya dan rakan sebiliknya. Pihak polis juga mengarahkan pihak maktab membawa anak saya ke balai untuk diambil keterangan berdasarkan laporan polis yang dibuat oleh kami pada 22 Julai 2022 yang lalu. Bayangkan anak kami yang belum pun sampai usia 14tahun terpaksa memberi keterangan di balai selama 2jam setengah. Ni semua disebabkan tindakan pihak maktab yang lemb4b dan sambil lewa sehingga kami terpaksa membuat laporan polis. Kami telah mengambil anak kami pulang ke rumah untuk direhatkan pada hari yang sama. Pada sebelah malam, kami dimaklumkan oleh saIah seorang parent Form3, anaknya telah terjumpa nota berb4ur ugvtan di dalam biliknya di asrama. Bilik anaknya itu berhadapan dengan bilik anak kami. Nota-nota tersebut ada ditujukan kepada anak kami, El. Kami terus maklumkan kepada Ketua Warden, Pengetua, TPPP, Exco-exco Muafakat dan IO yang mengendalikan kes anak kami. IO nasihatkan untuk pihak sekolah membuat laporan polis.

11 Ogos 2022 (Khamis)
Kami menghantar anak kami pulang semula ke maktab untuk menghadiri kelas seperti biasa.

12 Ogos 2022 (Jumaat)
Anak kami menelefon pada jam lebih kurang 6.50 pagi dan memaklumkan rambut dia dan 2 orang rakan biliknya telah digvnting pendek ketika mereka tidur malam tadi. Anak kami dan pelajar terlibat terus memaklumkan kepada senior dan senior seterusnya maklumkan kepada warden. Dalam masa yang sama, kami maklumkan kepada IO yang mengendalikan kes kami. Seperti kes terdahulu, IO menasihatkan agar pihak maktab membuat laporan polis di balai.

        

Image

Selipar disusun susun

Image

Sehingga saat ini, kami masih menunggu update dari pihak maktab dan pihak polis.

 

Pihak MRSMKu begitu lembab dalam mengambil t1ndakan dan meny1asat perkara ini. Sikap acuh tak acuh pihak Pengurusan MRSMKu tidak boleh diterima sama sekali!

Kes-kes masih berulang dan sehingga hari ini telah melibatkan b0dy contact. Adakah pihak MRSMKu nak tunggu sehingga ada kehiIangan nyawa baru nak bert1ndak?!

PIhak MARA juga lambat dalam memberikan response dan lambat bertindak walaupun aduan telah dibuat! Pengetua, TPPP, YDP Muafakat, NYDP Muafakat dan sebahagian EXCO Muafakat MRSM Kuantan lambat bertindak dan mengambil sambal lewa kes-kes yang berlaku di dalam maktab ini. Mungkin kesemua mereka menunggu sehingga ada kematian baru nak bertindak!

Kami menuntut pihak MRSM Kuantan mencari pelaku tersebut SEGERA dan mengenakan t1ndakan keras ke atasnya. Kami juga mahu perkara ini diselesaikan dengan SEGERA memandangkan ia telah melibatkan body contact dan ianya bukan lagi kes g4ngst3.rism atau perbuatan kh1.anat tetapi kes JNAYAH yang semakin menjadi-jadi di dalam MRSM Kuantan. Kami tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika pihak maktab dan MARA masih lambat bertindak.

Sekian, terima kasih.

Polis terima dua laporan kes buIi MRSM Kuantan

Dalam pada itu, Polis mengesahkan menerima dua laporan polis berhubung kes buIi membabitkan pelajar Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Kuantan semalam.

Ketua Polis Daerah Kuantan, Asisten Kommisioner Wan Mohd Zahari Wan Busu berkata, dua laporan diterima oleh pihaknya membabitkan pihak warden dan ibu penjaga berkenaan.

“Kes masih dis1asat lanjut di bawah Seksyen 427 Kanun Kes3ksaan atas kesalahan perbuatan kh1anat.

“Laporan polis telah dibuat oleh warden, dan si pengadu seperti dalam media sosial, pihak polis sedang meny1asat setiap sudut berkaitan kes berkaitan,” katanya ketika dihubungi MalaysiaGazette hari ini.

Tambahnya perkembangan lanjut berhubung kes itu akan dimaklumkan dalam masa terdekat kerana memerlukan peny1asatan yang amat teliti.

Semalam tular di media sosial Facebook,  pengguna Nazrah Mohamed yang mend4kwa tiada sebarang tindakan diambil oleh pihak pengurusan MRSM Kuantan berhubung kes buIi membabitkan anaknya.

Dalam hantarannya itu, ibu m4ngsa mend4kwa wujud perbuatan kh1.anat dan budaya g3ngst3rism di sekolah itu.

Beliau turut berkongsikan baju sekolah anaknya yang dic0nteng dan rambut digvnting ketika tidur.

Perkongsian itu mendapat perhatian dan pelbaga reaksi netizen sehingga 22,000 perkongsian dan 10,000 komen.

Sumber: Khairul Hamzah, Keluarga, MG

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*