Najib faiI petisyen pengampunan, status Ahli Parlimen Pekan jadi tanda tanya?

KUALA LUMPUR: Status bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebagai Ahli Parlimen Pekan, kekal buat masa ini.

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Azizan Harun, berkata ia berikutan Najib yang sedang menjalani hvkuman penj4ra selama 12 tahun, sudah memfailkan pet1syen pengampunan pada Jumaat lalu.

Beliau berkata, pet1syen pengampunan itu difailkan dalam tempoh 14 hari, sekali gus status Najib sebagai Ahli Parlimen Pekan hanya akan ditentukan selepas proses pengampunan itu selesai.

Katanya, Najib hanya akan kehiIangan statusnya sebagai Ahli Parlimen Pekan sekiranya permohonan pengampunan diraja itu ditoIak.

“Memandangkan petisyen pengampunan sudah difailkan oleh Najib mengikut Perkara 42 Perlembagaan Persekutuan pada 2 September 2022, iaitu dalam tempoh 14 hari dari tarikh keputusan Mahkamah Persekutuan, maka kuat kuasa kehiIangan kelayakan beliau sebagai Ahli Parlimen hanya akan bermula sebaik sahaja petisyen pengampunan itu dibereskan (sekiranya petisyen itu ditoIak).

“Ini bermakna status Najib sebagai Ahli Parlimen Pekan pada masa ini tidak berubah dan akan hanya dimuktamadkan apabila pet1syen pengampunan itu dibereskan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Pada 23 Ogos lalu, Mahkamah Persekutuan mengekalkan sab1tan dan hvkuman 12 tahun penjara serta d3nda RM210 juta yang dikenakan ke atas Najib yang didapati bersaIah menyeIeweng dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Perkara 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan seseorang individu hiIang kelayakan sebagai Ahli Parlimen jika disabit kesaIahan dan dihvkum penj4ra lebih setahun atau d3nda tidak kurang daripada RM2,000 serta dia tidak mendapat pengampunan bebas.

Namun, Perkara 48(4)(c) pula memperuntukkan jika pet1syen pengampunan difailkan Ahli Parlimen berkenaan dalam tempoh 14 hari dari tarikh rayuan dipvtuskan, kehiIangan kelayakan Ahli Parlimen itu hanya akan berkuat kuasa sebaik sahaja petisyen pengampunan dibereskan (jika petisyen ditoIak).

Azhar Azizan memaklumkan menerima serahan beberapa dokumen, antaranya salinan permohonan pengampunan mengikut Perkara 42 Perlembagaan Persekutuan terhadap Najib bertarikh 1 September lalu.

Beliau turut menerima salinan surat daripada Tetuan Shafee & Co bertarikh 1 September lalu, yang melampirkan permohonan pengampunan itu yang diaku terima oleh Ketua Pengarah Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang, Jabatan Perdana Menteri pada 2 September lalu.

Pada masa sama, beliau turut menerima salinan Per1ntah Jnayah termeterai bagi kes rayuan Najib di Mahk4mah Persekutuan bertarikh 23 Ogos lalu.

Berdasarkan dokumen Per1ntah Jnayah itu, beliau mengambil maklum bahawa rayuan jenayah Najib telah ditoIak oleh Mahk4mah Persekutuan pada 23 Ogos lalu, sekali gus mengesahkan perintah sab1tan dan hvkuman Mahk4mah Tinggi, yang dikekalkan oleh Mahk4mah Rayuan dan Mahk4mah Persekutuan.

Pada 28 Julai 2020, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali mendapati Najib bersaIah terhadap tujuh tvduhan pec4h amanah, menyaIahgunakan kuasa dan pengubahan wang h4ram dan memerintahkannya dipenj4ra 12 tahun dan did3nda RM210 juta.

 

Sumber: BH Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*