Jual Peranti Siswa sebab nak tukar Ipad? Ini respon padu Syed Saddiq

Sejak semalam, kec0h di media sosial mengenai segeIintir pelajar tergamak terg4mak menjual gajet diperoleh menerusi Peranti Siswa sehingga mengundang am4rah ramai.

Bukan setakat mahu upgrade daripada Samsung Tab A8 ke iPad, bahkan terdapat juga di kalangan mereka terg4mak jual bagi mendapatkan duit demi kepentingan diri sendiri.

For sale?

Perkongsian itu menjadi topik hangat sehingga mendapat perhatian dari YB Syed Saddiq yang turut meluahkan kek3cewaan dengan tindakan segelintir pelajar tersebut.

Syed Saddiq berkata, tindakan mereka itu sangat tidak berintegriti kerana masih ada pelajar yang lebih memerlukan bantuan gajet berkenaan.

Malah, ujar beliau dalam satu hantaran di Twitter turut menegaskan jika pelajar tersebut tidak mahu Peranti Siswa atau berkemampuan mendapatkan gajet yang lebih canggih, mereka boleh memulangkan semula. Ini dapat memberi peluang kepada mereka yang lebih memerlukan.

“Janganlah jual. Kerajaan dah bagi untuk guna dan ramai lagi yang memerlukannya. Satu per tiga pelajar di Malaysia tiada gajet. Satu per dua pelajar di Sabah dan Sarawak pun tiada,”ciap Syed Saddiq di laman Twitter miliknya.

Difahamkan, pelajar yang membuat jualan gajet diperoleh daripada Program Peranti Siswa Keluarga Malaysia, Kementerian Komunikasi dan Multimedia secara atas talian di sebuah laman web kini telah dipadam.

Antara komen-komen netizen

Pelajar dikec4m jual Peranti Siswa, mahu tukar iPad

Media terdahulu melapotkan seorang pelajar dikec4m susulan tergamak menjual gajet Samsung Tab A8 yang diperolehi menerusi Peranti Siswa, hanya kerana mahu menukar kepada iPad.

Menerusi tangkap layar dikongsikan pengguna laman sosial pada Facebook B40 Buat Perangai Apa Hari Ini, pelajar tersebut did4kwa menjual gajet itu menerusi sebuah laman jualan dalam talian.

“Dapat daripada Peranti Siswa, tak guna pun. Alasan jual, sebab nak tukar kepada iPad untuk kegunaan pelajar. Perlukan banyak penulisan dan buat nota,” katanya.

Bagaimanapun, tindakan itu mendapat kec4man orang ramai memandangkan Samsung Tab A8 itu diperolehi daripada Program Peranti Siswa Keluarga Malaysia, Kementerian Komunikasi dan Multimedia.

“Tiada integriti. Tab itu guna duit cukai yg rakyat Malaysia bayar. Sila pulangkan semula tab tersebut supaya kerajaan boleh berikan kembali kepada pelajar yang memerlukan.

“Orang begini harus disenarai h1tam kerana menyeIeweng bantuan yang disaIurkan,” kata seorang pengguna Facebook.

“Generasi dahulu dapat subs1di baja, jual harga pasaran dan untung 100 peratus. Generasi moden dapat tab percuma, jual harga pasaran.

“Tak pernah berubah. Sebab itu filem P. Ramlee kekal relevan, selagi tak berubah, selagi itulah relevan,” ujar seorang lagi pengguna Facebook.

Sementara itu, carian pada laman jualan tersebut tidak menemui peranti yang dijual pelajar tersebut.

Media melaporkan, kira-kira 400,000 mahasiswa dalam kalangan keluarga berpendapatan rendah (B40) yang layak dalam insentif Peranti Siswa akan menerima peranti berjenama Samsung Galaxy Tab A8 LTE.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa dipetik berkata, jenama dan model itu yang ditawarkan oleh syarikat Samsung boleh menyokong pengguna kad sim rangkaian 4G dan LTE. –

 

Sumber: Twitter @SyedSaddiq, Redaksi, KOSMO! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*