‘Berhentilah Mer0yan Dan Mahiaddin Yassin Perlu Akur Keputusan Institusi Raja Melayu’ – Zahid Hamidi

Selepas Perdana Menteri mended4hkan senarai 28 menteri yang menjadi ahli kabinet, pelbagai reaksi dan respon diberikan oleh rakyat Malaysia serta ahli politik daripada bIok pemb4ngkang. SaIah satunya adalah bekas Perdana Menteri ke-8, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dalam satu hantaran Facebook yang dibuat oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin, beliau mend4kwa Dato’ Seri Anwar Ibrahim sanggup ‘menggad4ikan prinsip’ yang dipegang dan diperjuangkan selama lebih 20 tahun dengan individu yang terpaIit dengan kes-kes mahk4mah.

Kenyataan yang dibuat oleh mantan perdana menteri ke-8 itu telah mendapat perhatian Timbalan Perdana Menteri I, Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan beliau telah mengeluarkan satu kenyataan baIas pada awal pagi tadi.

 

Menurut Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, kenyataan dan tindakan ‘mer0yan’ dibuat oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin serta sekutunya itu seolah-olah tidak menghormati institusi Raja-Raja Melayu yang telah menganjurkan perbincangan khas bagi membolehkan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah membuat keputusan yang terbaik demi kepentingan dan kesejahteraan negara serta rakyat.

Tambah beliau lagi, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu perlu mencontohi parti DAP yang lebih mementingkan kepentingan negara daripada kepentingan parti dan individu, bergerak ke hadapan demi menjayakan Kerajaan Perpaduan yang dicadangkan oleh Yang di-Pertuan Agong.

“Kerajaan ini bukan kerajaan Pakatan Harapan. Akan tetapi ialah Kerajaan Perpaduan hasil daripada gabungan parti terbesar dan parti-parti kecil lain yang memenangi pilihan raya bekerjasama dengan parti-parti lain untuk membina negara dan mentadbir lebih baik daripada kerajaan-kerajaan terdahulu.

“Kr1tikan Mahiaddin bahawa t1ndakan Perdana Menteri yang memegang jawatan Menteri Kewangan tidak melihat keperluan semasa yang memerlukan Anwar yang dikenali berprestasi tinggi pernah menguruskan kewangan dan ekonomi Malaysia pernah surplus budget, iaitu pendapatan melebihi perbelanjaan negara,” terang Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi lagi.

Timbalan Perdana Menteri I itu juga menyatakan kepercayaan tinggi bahawa pelabur asing lebih yakin untuk membuat peIaburan apabila Dato’ Seri Anwar Ibrahim memegang jawatan menteri kewangan kerana beliau pernah digeIar sebagai ‘The Asian of The Year‘ dan Malaysia mendapat gelaran ‘The Asian Tiger‘ kalangan negara Asia ketika Anwar menjadi Menteri Kewangan pada tahun 1990an.

Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi turut menempIak Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana g4gal mencipta sebarang rekod baik sepanjang dan bermasaIah mengurus negara dalam tempoh beliau memegang jawatan Perdana Menteri sehingga dikenali sebagai kerajaan g4gal.

Dalam pada masa, Tan Sri Muhyiddin Yassin did4kwa sedang ‘ketakvtan’ kerana pelbagai sk4ndal dalam pengurusan negara ketika beliau menjadi perdana menteri dan terdes4k untuk menjadi perdana menteri sekali lagi hingga sanggup meIanggar adat dan adab membuat kr1tikan terhadap Istana Negara sejak awal proses menamakan Perdana Menteri Ke-10.

“Ini Adalah Barisan Kabinet Paling Mengecewakan Dalam Sejarah Negara” – Muhyiddin Yassin

Terdahulu, rakyat Malaysia menjadi s4ksi apabila Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan barisan kabinet yang bakal mengemudi negara Malaysia melibatkan 28 menteri daripada pelbagai kaum.

Pengumuman yang dibuat telah menyaksikan ahli daripada pelbagai parti yang menyertai blok kerajaan dilantik menjadi menteri termasuk PKR, UMNO, DAP, Amanah, GPS, GRS dan sebagainya.

Di sebalik pengumuman ringkas yang dibuat, keputusan yang dibuat Datuk Seri Anwar Ibrahim telah meraih pelbagai persoalan dan resp0n di kalangan netizen. Bukan itu sahaja, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku mantan Perdana Menteri ke-8 dan juga bertindak sebagai pemb4ngkang tampil dengan sebuah kenyataan media menerusi laman Facebook.

Menurut Tan Sri Muhyiddin Yassin, tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim seolah mengg4dai prinsip tatakeIola yang baik seperti yang dijaja semasa kempen Pilihan Raya Umum (PRU).

Tambahnya lagi, kabinet yang diumumkan merupakan kabinet paling mengec3wakan dalam sejarah negara apabila individu yang mempunyai 47 pertvduhan jnayah r4suah, pec4h am4nah dan pengubahan wang h4ram turut dilantik.

Malah beliau turut menyifatkan kabinet yang dibentuk seolah menjual m4ruah negara atas keinginan peribadi.

Tan Sri Muhyiddin Yassin turut ber4ng apabila individu yang terk3nal dengan sikap cauv1nis meIampau dilantik di mana beliau mend4kwa dasar bersifat perkauman yang ek$trem akan dipamerkan.

Meskipun barisan kabinet yang diumumkan Datuk Seri Anwar Ibrahim telah dipersembahkan kepada Istana Negara terlebih dahulu, kenyataan Tan Sri Muhyiddin Yassin nyata sangat keras sekaligus menimbulkan pelbagai pers3psi di kalangan netizen.

Beliau juga turut mend4kwa sistem negara telah r0sak atas apa yang dilakukan pihak kerajaan yang diperkenan Yang di-Pertuan Agong pada 24 November lalu.

 

Sumber: The Vocket, Facebook Ahmad Zahid Hamidi

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*