“B0hong, kata takda orang..”- Ali Puteh tempeIak Hidayah, d4kwa luar rumah ditabur ‘benda pelik’

PeIawak Ali Puteh mend4kwa kakak iparnya, Siti Norhidayah Mohd Ali men1nggalkan ‘sesuatu’ di kawasan kediaman Allahyrham Abam Bocey selepas datang ke lokasi itu sempena genap tiga tahun pemergian arw4h.

Menerusi satu video di laman Instagram, peIawak berusia 34 tahun itu mend4kwa Hidayah meninggalkan beberapa barang seperti taburan garam kasar, daun bidara dan lain-lain lagi k0nonnya untuk perkara khvrafat.

Walau bagaimanapun, r4kaman berdurasi sekitar empat minit itu dipercayai sudah dip4dam kira-kira kurang dari satu jam selepas ia dimuat naik.

Moga segalanya tervngkai

Disebabkan tindakan itu, ramai netizen dilihat mula ‘berkampung’ di akaun Instagram miliknya bertanyakan pv.nca dia memadam video berkenaan.

Malah, ada segelintir individu mend4kwa Ali atau nama penuhnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan ‘cvak’ sekiranya d4kwaan dilakukan akan menerima surat saman lagi daripada kakak iparnya.

Takut kena s4man ke?

Baru nak komen pasal video garam

Terdahulu, Hidayah meIuahkan kek3cewaan apabila kehadirannya bersama peguam ke rumah milik Allahyrham itu seolah-olah tidak dilayan selain tiada siapa yang membuka pintu rumah.

Tvntutan s4man RM60,000 tolong bayar!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @abam_bocik

“Korang boleh tengok sendiri rumah kami jadi apa. Sedih sangat-sangat. Dayah datang bersama peguam. Satu jam Dayah tunggu tiada siapa yang buka pintu rumah. Padahal ada kereta, motosikal arw4h dan kasut.
“Sed1h sangat-sangat datang dengan perasaan h4mpa. Datang rumah sendiri tapi tak dibagi masuk,” kata Hidayah.

Namun memetik laporan Harian Metro, Ali men4fikan tiada orang di kediaman Allahyarham seperti d4kwaan wanita berusia 30 tahun itu.

“B0hong, kata takda orang. Abang ipar saya juga dapat berbual dengan peguamnya,” ujarnya.

Hidayah kec3wa tidak dibenarkan masuk, rumah pen1nggalan Abam dipenuhi semak


Terdahulu, menerusi hantaran di aplikasi TikTok, Hidayah memaklumkan dia berkvnjung ke rumah pen1nggalan arw4h bersama peguamnya. Namun, kehadiran mereka ke rumah berkenaan seakan tidak alu-alukan apabila ‘pihak sana’ tidak membuka pintu meskipun sudah sejam menunggu.

Apa yang membuatkan dirinya bertambah sedih apabila jelas kelihatan kasut, motorsikal dan kereta penghuni namun tiada siapa yang menyahut salam atau keluar bersemuka.

Tambah Hidayah, dia turut seb4k melihat keadaan rumah peninggalan suami yang dipenuhi dengan sem4k samun.

ToIong bayar RM60,000 dan serah kunci rumah

Ibu tunggal kepada seorang anak ini juga sempat mer4kam bukti kereta yang dipandu seseorang memasuki ke kawasan rumah berkenaan.

Dalam pada itu, Hidayah meminta orang ramai untuk menilai sendiri layanan yang diberikan oleh pihak sana selain meminta untuk menuIarkan video tersebut.

“Korang sendiri tengok, mereka memang tak bagi Dayah masuk rumah kami. Tengok mereka masuk ke dalam rumah tu dan korang nilaikanlah sendiri,”ujarnya.

Sementara itu, Hidayah meminta pihak sana untuk segera membuat bayaran sebanyak  RM60,000 serta menyerahkan kunci rumah seperti diper1ntahkan mahk4mah dengan segera.

Terdahulu, adik kepada arwh Abam Bocey, Ali Puteh g4gal r4yuan s4man f1tnah dan diper1ntah oleh Mahk4mah Tinggi Kuala Lumpur untuk kekal memb4yar ganti rvgi RM60,000 kepada kakak iparnya itu.

Perkara itu dipvtuskan selepas pihak mahk4mah menoIak r4yuan Ali Puteh untuk mengetepikan per1ntah Mahk4mah Sesyen, 10 bulan lalu yang mengarahkannya memb4yar ganti rugi tersebut.

K0.ntroversi bermula apabila Norhidayah memfaiIkan s4man keseluruhan berjumlah RM900,000 terhadap Ali Puteh sekeluarga, antara lain menvduh bekas adik iparnya itu mengambil harta Abam dan harta anak yatim.

Nor Hidayah juga memfaiIkan tvntutan fara1d, tvntutan hak penjagaan anak, tvntutan kereta dan sebagainya. Dalam pada itu, Ali memfaiIkan s4man f1tnah terhadap Norhidayah dan Aliff Syukri pada 27 Ogos 2020.

Sekadar info, Allahyrham Abam atau nama sebenarnya Syed Umar Mokhtar yang juga abang Ali Puteh mninggal dunia pada 10 Februari 2020.

Sumber: Instagram Ali Puteh & Abam BocikHarian Metro (Ramlah Zainal), TikTok @hidayah_hamzah, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*